Confidenţialitate

Interesul românilor față de chirii este tot mai mare. Cu cât s-au majorat prețurile în ultimul an

A crescut interesul românilor față de chirii. Numărul de anunțuri pe care le-au consultat în ianuarie pe o platformă de imobiliare a crescut cu aproape 50% față de luna anterioară. Cele mai mari creșteri de prețuri sunt la apartamente din Brașov, Constanța și Cluj.

Cel mai mult s-au scumpit într-un an chiriile pentru apartamentele cu trei camere din Brașov, cu 33%, arată datele platformei de imobiliare pe care sunt publicate cele mai multe anunțuri.

Urmează garsonierele din Constanța, unde prețul a crescut cu 32%, și apartamentele cu 3 camere din Cluj – 30%.

În București, o garsonieră se închiriază în medie cu 280 de euro în sectorul 5 și 360 de euro în sectorul 1. La trei camere prețurile oscilează între 450 și 850 de euro.

În ultimul an, peste tot au crescut chiriile, mai puțin în Oradea la apartamentele de trei camere.

Față de luna decembrie, au mai scăzut totuși chiriile în Sibiu și Timișoara la garsoniere, cu 5-6%. Un procent similiar e și la apartamentele de două camere din Arad și Brașov.

Pe de altă parte sunt majorări la apartamentele de două camere din Sibiu și Craiova, 8-9%.

În Cluj-Napoca și Iași, prețurile în ianuarie au rămas similare cu cele de la finalul anului trecut.

Interesul crescut față de chirii a fost confirmat și de numărul mai mare de contactări, a crescut cu 25%, și de perioada mai mică de care au avut nevoie proprietarii pentru a-și găsi chiriași, care a scăzut cu 12%.

Foto: Shutterstock

Citește și: Marii producători de alimente vor să crească prețurile și în 2023 | Ce spun șefii Nestle, Unilever și Danone /Analiză Reuters