Confidenţialitate

Întărirea autorităţii poliţistului, în dezbatere publică

Modificările aduse Legii Poliției intră de luni în dezbatere publică. Ministrul Carmen Dan crede că e obligatoriu ca regulile să fie schimbate, astfel încît agenții să aibă mai multă autoritate. Carmen Dan care a făcut referire la tot mai desele cazuri de ultraj – aproximativ 200 anul acesta. Ministrul a recunoscut, la Realitatea TV, că de multe ori pregătirea fizică a poliţiştilor se face doar pe hîrtie. Din această cauză au fost introduse module de pregătire fizică şi tactică de care se ocupă luptătorii de la Acţiuni Speciale.

Săptămîna trecută, un polițist aflat în misiune în Rădăuți a fost rănit grav de o persoană care l-a atacat cu o sabie. Agentul e la spital, în comă.

La dezbaterea publică de luni, organizată de Ministerul Afacerilor Interne, se va discuta proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice. Actul normativ propus are drept scop şi protejarea poliţistului împotriva acţiunilor violente şi stabilirea clară, la nivel de lege, a procedurilor de intervenţie ale agentului.

„Poliţistul are dreptul să solicite oricărei persoane care face obiectul unor măsuri poliţieneşti, să renunţe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat sau să adopte o poziţie inofensivă care să excludă posibilitatea săvârşirii unei acţiuni violente îndreptate împotriva acestuia. Solicitarea de a adopta o poziţie inofensivă (ţinerea mâinilor la vedere, deasupra capului sau paralel cu solul, depărtarea picioarelor, adoptarea poziţiei şezut sau culcat) trebuie să fie adecvată pericolului pe care-l poate reprezenta persoana. Dacă persoana nu se supune solicitărilor poliţistului sau se apropie de poliţist după ce, în prealabil, a fost avertizată verbal prin cuvintele „Stai, poliţia! – Nu te apropia!”, se prezumă intenţia unei acţiuni violente împotriva poliţistului”, se arată în propunerea legislativă.