Confidenţialitate

Inspectoratul Școlar Județean și Ministerul Educației au fost învinse în instanță de 10 elevi de la un liceu maghiar din Cluj. Acuzațiile aduse | AUDIO

10 elevi de la un liceu maghiar din Cluj au învins în instanță Inspectoratul Școlar Județean și Ministerul Educației. Cele două instituții au fost obligate la plata unor despăgubiri morale copiilor, după ce au fost acuzate de discriminare în folosirea limbii materne în procesul de educație, prin refuzul de a înființa, în 2016, o clasă de arte plastice în școală.

În 2016, Inspectoratul Școlar și Ministerul Educației au avizat înființarea unei clase de arte plastice la un liceu românesc din Cluj, însă cererea școlii maghiare a fost respinsă. În 2017, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis că acest lucru reprezintă o discrimare, iar copiii și părinții acestora au dat în judecată cele două instituții, solicitând despăgubiri morale.

După patru ani de procese, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat câștig de cauză acestora, și le-a acordat despăgubiri în valoare de 60 de mii lei.

„După cunoștințele noastre, este primul caz în care în România se acordă daune morale pentru o faptă de discriminare bazată pe limbă, dreptul încălcat aici fiind dreptul la educație în limba maternă”, a explicat avocatul Ilyes Zsolt.

Președintele Asociației a spus că: „Este o soluție pozitivă pentru copii, însă soluția cu adevărat pozitivă ar fi fost dacă s-ar fi înființat această clasă atunci când acești copii au solicitat acest lucru”.

În acest moment, rămâne ca liceul sau factorii politici să solicite din nou înființarea clasei de arte plastice, începând cu anul școlar următor.

Autor: Sandu Mureșan

Sursa Foto: Pixabay

Citește și: DEȘTEPTAREA: Elevii din Timiș strâng scrisori de recunoștință pentru medici

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.