Confidenţialitate

Insolvența Mareea: Patronul a folosit banii turiștilor pentru a finanța investiții la mare și munte

Agenția de turism Mareea a anunțat sâmbătă că intră în insolvență si nu mai poate onora vacantele cumparate deja de clienti. Potrivit portalului Profit.ro, surse din piata de turism sustin ca firma a facut, în ultimii ani, mai multe investiții riscante, pe care le-a finanțat din banii încasați de la turiști pe vacanțe si din aceasta cauza s-a ajuns la situatia intrarii in insolventa.

Potrivit Profit.ro, care citeaza surse din piata de turism, agenția a început să se confrunte cu probleme financiare în urmă cu câțiva ani, după ce patronul Marius Usturoiu a închiriat două hoteluri pe litoralul Mării Negre, pe care le-a transformat în complexul all-inclusive Mercur Minerva. Potrivit surselor citate, investițiile de peste un milion de euro în acest complex au fost făcute din banii agenției Mareea. Și asta din cauza faptului că patronul Mareea nu a putut obține de la bănci banii de carea avea nevoie.

După ce a închiriat cele 2 hoteluri de la mare, Marius Usturoiu a inchiriat si hotelul Rozmarin din Predeal. Încasarile acestuia din urma nu au fost suficiente si nu au acoperit chiria lunară achitată. Prin urmare, de aproximativ 3 ani, toate aceste pierderi și cheltuieli cu hotelurile au fost suportate din încasările agenției Mareea, adică din banii turiștilor.

În plus, în 2013, a avut loc un accident de autocar în Muntenegru, în cadrul unui circuit organizat de agenția Mareea. 18 oameni au murit atunci si alti 29 au fost răniți, fapt care a erodat reputația touroperatorului.

În această vară, însă, problemele financiare ale Mareea s-au agravat, iar o serie de hotelieri de pe litoral au refuzat să mai cazeze turiștii până când agenția nu-și plătește datoriile. Surse din piață spun că, în multe cazuri, Mareea ar fi vândut locuri la hoteluri bine cotate de pe litoral, cu care nu mai avea contracte de ceva vreme, bazându-se pe faptul că va reuși să mute turiștii în ultimul moment în alte hoteluri.

Pe siteul sau, agentia de turism Mareea anunta ca de pe 3 septembrie nu mai poate onora angajamentele asumate fata de turisti.

Reprezentantii agentiei – care nu au putut fi contactați până in acest moment – anunta ca în perioada următoare incearca să gestioneze exclusiv rezervările curente, adica turiștii aflați în acest moment în hoteluri din țară și străinătate.

Turistii care inca nu au plecat in vacantele platite catre Mareea sunt rugati sa se adreseze asiguratorului societății pentru a-si recupera sumele platite. In acelasi timp, pentru a obtine mai multe informatii, pot suna si la numarul de telefon al agentiei, 021.9988.

De altfel, agentia Mareea s-a şi retras vineri din patronatul asociației nationale a agențiilor de turism din România.

Acesta este a doua agenţie de turism din România care îşi anunţă insolvenţa în numai o lună de zile, după cazul Genius Travel. Aceasta din urma şi-a anunţat clienţii că nu le pot onora vacanţele plătite, iar ulterior şi-a depus cerere la Tribunalul Bucureşti de intrare în insolvenţă.

Touroperatorul Mareea a avut anul trecut afaceri de 66,3 milioane lei. Într-un clasament realizat de ANAT al celor mai mari 30 de agenţii de turism din România, Mareea fiigurează pe locul 13. Asigurarea obligatorie pe care agenţia trebuie să o aibă pentru a primi licenţa de funcţionare este făcută la Generali România şi are un plafon de despăgubire de maximum 50.000 de dolari, o valoare ce poate acoperi daunele doar pentru câteva familii.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Anca Pavel-Nedea, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro că autoritatea a fost săptămâna trecută în control la Mareea, dar că acum proprietarul companiei, Marius Usturoiu, “nu mai e de găsit”.