Confidenţialitate

INS: Peste 20% dintre tinerii români sunt șomeri. Oana Țoiu, deputată USR: Cei mai vulnerabili plătesc către statul român dublu față de banii care le rămân în buzunar | AUDIO

Șomajul în rândul tinerilor din România este de peste 20%. Mai exact, 22% dintre tinerii români cu vârste între 15 și 24 de ani NU au un loc de muncă. Sunt cele mai recente date publicate de Oficiul de Statistică. Suntem „campioni” în rândul țărilor din Uniunea Europeană – o situație care se menține de mai mulți ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În an electoral, tinerii sunt îndemnați să se apropie de politică.

„Dragi tineri, implicați-vă în societate, implicați-vă în politică. Învățați de la politicienii cu experiență doar lucrurile bune”, îi îndeamnă deputatul PNL Sorin Năcuță pe tineri.

Astfel de apeluri vin în timp ce șomajul în rândul tinerilor din România – cu vârste între 15 și 24 de ani – se menține ridicat, de 22,1%. Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,2% pentru luna martie. Sloganurile nu își au locul… câtă vreme taxele pe salarii sunt uriașe, atacă opoziția din Camera Deputaților.

Oana Țoiu, deputată USR: „Cei mai vulnerabili dintre români […], la nivelul salariului minim, ajung să plătească către statul român dublu față de banii care le rămân în buzunar”

„Se împlinește un an de zile de când legea pe care noi am depus-o pentru eliminarea suprataxării pe locurile de muncă cu normă parțială este blocată în comisiile de fond. Cei mai vulnerabili dintre români, care reușesc, totuși, să muncească două ore, patru ore, șase ore la nivelul salariului minim ajung să plătească către statul român dublu față de banii care le rămân în buzunar. Tinerii care nu au reușit să facă pasul direct de la liceu către facultate și munceau cu normă parțială… și aceștia au rămas pe dinafară”, a spus Oana Țoiu, deputată USR.

În august anul trecut, datele biroului European de statistică – EUROSTAT – arătau că o treime din absolvenții români de studii medii și superioare rămân șomeri.

Oana Țoiu, deputată USR: Multe dintre femeile din mediul rural s-au trezit că nu mai au locuri de muncă, pentru că angajatorii nu și-au permis taxe duble

„A generat pierderea a peste 60.000 de locuri de muncă de către cine? În special, femei, femei din mediul rural, care aveau nevoie să lucreze cu normă parțială, pentru că școlile, grădinițele se termină în timpul zilei și nu puteau să lucreze cu normă întreagă multe dintre ele și s-au trezit că nu mai au locuri de muncă, pentru că angajatorii nu și-au permis taxe duble”, a mai spus Oana Țoiu, deputată USR.

Situația se menține în ultimele două decenii. În octombrie 2007, aproape 20% dintre tinerii din România, sub 25 de ani erau șomeri, arătau datele oficiale de la acea vreme.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Protest al polițiștilor locali în fața Guvernului. Ce salarii au oamenii legii și care sunt revendicările acestora | AUDIO