Confidenţialitate

INS: Cele mai mari creșteri de preț, la carburanți și energia electrică | AUDIO

Cele mai mari creșteri de preț au fost la carburanți și energia electrică, în comparație cu luna august din 2020. Rata anuală a inflației a ajuns la 5,3 procente.

Făina, mălaiul, pâinea și alte produse de panificație s-au scumpit în ultimele 12 luni cu aproape 5 procente, arată datele institutului național de statistică. Uleiul s-a scumpit cu aproape 21%. Au fost creșteri ușoare de preț și la carne, conserve sau băuturi alcoolice.

“Vedem această creștere a prețurilor în special la produsele nealimentare. La produsele alimentare încă avem o creștere medie de 3%, dar am încredere că Banca Națională va găsi soluții pentru a tempera dinamica inflației” a spus Florin Cîțu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Cea mai mare creșterere de preț, comparativ cu luna august din 2020, a fost la energia electrică – aproape 25 de procente. Și gazele naturale s-au scumpit cu aproape 20 la sută, iar carburanții cu 14 la sută.

“Plafonarea prețurilor…este mai complicat. Suntem într-o economie liberală. Ne vom uita la toate soluțiile pentru a ne asigura că în această iarnă românii nu vor avea de suferit de pe urma acestor facturi” a spus Florin Citu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Au fost scăderi de preț la cartofi, legume și fructe și transportul aerian. Rata anuală a inflației a ajuns la 5,3 la sută.