Confidenţialitate

INFOMANIA • 8 februarie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O octogenară cu dificultăţi de respiraţie a fost preluată de salvamontiştii maramureşeni dintr-o zonă greu accesibilă. Salvatorii montani reclamă lipsa mijloacelor de avertizare acustice şi luminoase, care le-ar acorda prioritate în asemenea misiuni.

Din cauza unei avalanşe, traficul a fost îngreunat pe DN 75, luni seară, între localităţile bihorene Arieşeni şi Ştei. Utilajele de deszăpezire au intervenit în zonă. Avalanșa nu a făcut victime.

Din cauza viscolului, circulaţia rutieră pe Transalpina a fost închisă, peste noapte, între Rânca şi Novaci. Tronsonul va fi redeschis marți, după ora 10.00.

Ninsori abundente au perturbat circulația rutieră între localităţile Rodna şi Valea Mare, în județul Bistriţa-Năsăud. În unele zone drumul a fost blocat pe un sens. Situaţia în zonă este constant monitorizată.

Sindicatul Drumarilor reclamă că personalul CNAIR este insuficient, iar salariile sunt mici, în condițiile în care activităţile de deszăpezire sunt permanente din octombrie și până în aprilie, intervențiile fiind efectuate în condiții meteo dintre cele mai vitrege. Luna trecută, drumarii au ameninţat cu încetarea lucrului dacă nu primesc lefuri majorate.

Viața politică dâmbovițeană a fost, luni, scena unui nou episod de violență.

În timp ce răspundea acuzațiilor de incompetență din moțiunea inițiată împotriva sa de opoziție, ministrul Energiei fost agresat verbal și fizic, în plenul Camerei Deputaților, de liderul Alianței pentru Unirea Românilor.

Fără a purta mască de protecție, George Simion a urcat la tribună, unde l-a bruscat pe Virgil Popescu, apucându-l brutal de umăr și de ceafă.

Ministrul a anunțat că va depune o plângere penală.

Înregistrarea momentului a ajuns, de altfel, la Parchetul General, care analizează imaginile.

Premierul a transmis că dezaprobă actul de agresivitate, pe care l-a numit un “gest reprobabil, care marchează o degradare fără precedent a dialogului politic”. Nicolae Ciucă a făcut, de aceea, apel la “decenţă şi responsabilitate”.

Conducerea Camerei Deputaților caută să modifice regulamentul intern, ca să prevină pe viitor astfel de momente. În prezent, un ales care face scandal în Parlament poate fi “sancționat” doar cu un avertisment scris.

În urma incidentului, ședința a fost suspendată temporar. În semn de protest, PNL, PSD, UDMR și minoritățile au refuzat să mai revină în sală, la apelul USR – care a inițiat moțiunea împotriva ministrului Energiei și care va fi supusă votului miercuri.

Într-un comentariu pentru Europa FM, gazetarul Cristian Tudor Popescu a opinat că violența este “singurul program politic al AUR”, pe care îl califică drept “partid extremist, antisemit și xenofob”.

În ianuarie, sub comanda lui George Simion, susținătorii săi au luat cu asalt sediului Primăriei Timișoara.

Mai recent, la Mogoșoaia, consiliera USR Felicia Ienculescu-Popovici a fost agresată de liberalul Valentin Ene. Viceprimar USR de Braşov, Flavia Boghiu a depus plângere penală față de cei care au instigat la violenţă împotriva sa.

După ce programul de reforme pe care l-a propus i-a fost respins în forul de conducere al Uniunii Salvați România, Dacian Cioloş şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte după doar 4 luni de mandat.

Vicepreședintele Cătălin Drulă preia interimatul până la un congres care să desemneze o conducere cu puteri depline. “Vreau să facem tot ce ţine de noi să ştergem liniile de separare şi să lucrăm uniţi pentru viitor”, a transmis acesta.

Conducerea USR este dominată de apropiații lui Dan Barna.

Dacian Cioloş a dat asigurări, totuși, că nu va pleca din Uniune, pe care o vede ca o alternativă la celelalte partide.

Întrebat despre o eventuală candidatură la prezidențiale, acesta consideră că un asemenea demers “presupune un partid puternic care să te susţină”. “Şi aici avem de lucru”, a adăugat Dacian Cioloș.

Tensiuni sunt și în coaliția de guvernare.

Social-democrații neagă că ar orchestra o campanie online îndreptată împotriva preşedintelui PNL Florin Cîţu.
Senatorul PSD Florian Bodog susține că ”există, de ambele părţi, nemulţumiţi de această alianţă” politică, devenind vizibili cei care “bagă băţul prin gard”.

Florin Cîţu a reclamat că este criticat în mesaje online, plătite de organizația de tineret a PSD.

Medicii de familie se plâng că trebuie să elibereze adeverinţe pentru persoanele care ies din izolare, acte cerute de angajatori pentru angajații care revin la serviciu după Covid. Doctorii susțin că, de fapt, acest document este inutil deoarece un raport medical se regăsește în aplicaţia Corona forms.

Bilanțul epidemiologic anunțat de autorități a indicat, luni, aproape 17.000 de cazuri noi de SARS-CoV-2, la mai puțin de 50.000 de teste efectuate. Alte 80 de decese au fost asociate Covid.

Numărul spitalizărilor a sporit cu mai mult de 700, dintre care 45 în rândul copiilor.

Peste 1.100 de bolnavi Covid sunt în stare gravă la Terapie Intensivă.

Incidența îmbolnăvirilor a atins noi recorduri la București (33 la mie) și la Cluj-Napoca (36 la mie).

În schimb, vaccinarea bate pasul pe loc. Aproape 11.000 de doze anti-Covid au fost administrate în decurs de 24 de ore, potrivit raportării de luni. 2.000 de persoane s-au vaccinat pentru prima dată.

Ministrul Transporturilor a anunțat că intră în linie dreaptă proiectarea și construirea primei secţiuni din tronsonul autostrăzii care va traversa Carpaţii. Compania de Drumuri a semnat, cu o firmă din Turcia, contractul de un miliard de euro pentru tronsonul 2 al autostrăzii Sibiu-Piteşti.

Lucrarea ar trebui finalizată în 5 ani.

În scandalul scumpirii poliţelor de răspundere civilă auto (RCA), Partidul Național Liberal cere audierea în Parlament a şefului Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuţ Stroe, consideră că ASF – arbitru pe piața asigurărilor – n-a dat dovadă de vigilenţă. Potrivit lui, scumpirea polițelor RCA afectează atât proprietarii de maşini şi vehicule, cât şi transportatorii rutieri.

Într-un comunicat, Autoritatea de Supraveghere Financiară a transmis că va oferi explicații, dar precizează, însă, că nu poate interveni în modul de stabilire a preţurilor pe piaţa RCA, întrucât acest lucru ar încălca legislaţia europeană.

Cu o întârziere de câteva zile, programele Rabla iau startul marți. Bugetul alocat ediției din acest an este unul fără precedent, de peste 1,2 miliarde de lei.

Ca noutate, se vor putea casa două hârburi pentru achiziția unei mașini noi. Prima de casarea a două vehicule este de 9.000 de lei.

Pentru Rabla Plus, valoarea tichetelor este mai mare.

Ministerul Mediului a promis că bugetul alocat programelor va crește de la an la an. Statul și-a propus ca, până în 2024, să scoată de pe drumurile României cel puțin un sfert de milion de rable.

Cei interesați de programe trebuie să se înscrie la un dealer auto autorizat, care va depune toate demersurile necesare.

România înăsprește controlul pentru transporturile de deșeuri.

Numărul punctelor de frontieră care vor permite astfel de importuri va fi limitat la 15. De asemenea, traseul vehiculelor cu deșeuri va fi monitorizat atent. Toți operatorii implicați vor fi înscriși într-un registru special.

De-a lungul anului trecut, au fost descoperite mii de tone de deșeuri amestecate, transporturi care au fost întoarse la graniță.

Pentru a preveni defrișările ilegale, exploatarea lemnului va fi interzisă, pe timp de noapte, în păduri. Ministrul Mediului a anunțat că, totodată, vor fi automatizate verificările pentru transportul de lemn forestier.

“Legalizarea activităţii este obiectivul primordial”, susține Tánczos Barna.

Potrivit lui, Inspectorul Pădurii oferă această posibilitate oricărui cetăţean să verifice orice încărcătură, “la orice oră, în orice loc din ţară”. Ministrul consideră că scumpirea lemnului este o consecință a situaţiei din piaţa internaţională de profil.

Protecția Consumatorilor a lansat un număr de WhatsApp pentru situații urgenţe. Nereguli care pun în pericol sănătatea publică, dar și reclamații despre diverse facturi pot fi sesizate prin mesaje la numărul 0790.219.551.

Plafonarea preţului gazelor se dovedește o măsură inutilă în această perioadă şi chiar va genera noi scumpiri începând cu luna aprilie, potrivit unei analize realizate de Asociaţia Energia Inteligentă. Fixarea unui prag superior a făcut ca toate preţurile din piaţă să crească.

Asociația observă că toate contractele care ajung la scadenţă în această perioadă sau în perioada imediat următoare se vor încheia la preţuri mai mari de 600 lei/MWh. Mai mult, de la 1 aprilie, vor avea loc creşteri ale tarifelor de transport şi distribuţie, 2022 fiind anul în care se încheie o nouă perioadă de reglementare.

Un teren pe care Primăria Braşov intenţiona să amenajeze o stradă a fost vândut de Direcţia Regională a Finanţelor Publice unei persoane fizice. Municipalitatea ia în calcul exproprierea pe motiv de utilitate publică.

Inspectoratul Şcolar Constanța face anchetă la Colegiul Naţional Pedagogic ”Constantin Brătescu”, Asociaţia Elevilor a reclamat colectarea de bani pentru fondul clasei şi cadouri. Conducerea Inspectoratului vrea să afle cine a întocmit tabelul, cine a strâns sumele respective şi cine le-a solicitat.

Actorul Mircea Rusu este noul director general interimar al Teatrului Naţional Bucureşti, înlocuindu-l pe regretatul Ioan Onisei, stins din viață săptămâna trecută. TNB pregătește 12 producţii teatrale pentru anul acesta.

Președintele francez Emmanuel Macron ajunge la Kiev, marți, pentru un dialog cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski.

După întrevederea prelungită de luni cu președintele rus Vladimir Putin, a cărei durată s-a întins pe 5 ore, liderul de la Paris a spus că a declarat că discuțiile au fost “pozitive”. “Suntem conştienţi de gravitatea situaţiei şi de necesitatea imperativă de a găsi drumul păcii şi stabilităţii în Europa”, a adăugat Emmanuel Macron.

De cealaltă parte, liderul de la Kremlin a criticat faptul că ţările NATO contină să ofere arme Ucrainei. Încetarea extinderii NATO şi nedesfăşurarea de de sisteme de luptă la frontiera rusă sunt condițiile Rusiei pentru dezescaladarea situației.

Organizația Nord-Atlantică ia în considerare o prezenţă militară pe termen mai lung în Europa de Est, din dorința de a-şi consolida apărarea, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg. Pe fondul temerilor actuale, Marea Britanie va trimite alți 350 de militari în Polonia. Germania va mobiliza un contingent similar în
Lituania.

Dincolo de Atlantic, după o întâlnire avută cu cancelarul german, președintele american a avertizat că o eventuală invazie a Ucrainei ar însemna sfârșitul gazoductului North Stream 2, prin care Rusia plănuiește să livreze gaze direct Germaniei printr-o conductă submarină care ocolește nordul Europei. Liderul de la Washington nu a putut să explice concret cum va putea face acest lucru, dat fiind că americanii nu controlează acest proiect.

În schimb, cancelarul Olaf Scholz s-a arătat rezervat.

Într-un interviu pentru BBC, ministrul român de Externe și-a exprimat speranța că “Rusia va înţelege că este şi în interesul său să nu pornească un conflict” armat, iar “toate demersurile diplomatice în curs vor aduce rezultate”. Bogdan Aurescu a repetat că scutul de la Deveselu nu reprezintă o ameninţare la adresa Rusiei, având scop defensiv, anume de a respinge eventuale atacuri cu rachetă din Orientul Mijlociu.

La Viena, marți se reiau negocierile pentru salvarea acordului dintre marile puteri și regimul iranian pe tema activităților nucleare ale teheranului. Uniunea Europeană coordonează tratativele.

Înțelegerea a fost parafată în 2015, când președinte al Statelor Unite era Barack Obama. Succesorul acestuia, Donald Trump, și-a retras țara din acord în 2018, considerând că documentul nu împiedică Iranul să se doteze cu bomba atomică.

Actuala administrație de la Washingtonul, condusă de Joe Biden, doreşte negocieri ”directe” pentru obținerea unui compromis în această ”ultimă linie dreaptă”.

Premierul israelian a promis un “răspuns” în urma dezvăluirilor despre practicile de spionaj ale poliției, acuzată că a ascultat telefoanele unor personalităţi publice şi jurnalişti prin intermediul programului informatic Pegasus. “Presupusele fapte sunt foarte grave”, a transmis Naftali Bennett într-un comunicat.

Premierul a adăugat, totuși, că Pegasus este un instrument ”important în lupta împotriva terorismului”

Săptămâna trecută, poliţia israeliană a recunoscut că a folosit tehnologii de spionaj informatic ”fără mandat”. Proprietarul programului Pegasus nu a făcut vreun comentariu.

Grupul NSO a fost expus în mod public anul trecut, după ce 17 publicaţii internaţionale au acuzat, în anchete jurnalistice, că programul Pegasus a fost folosit în spionarea telefoanelor unor jurnalişti, politicieni – inclusiv şefi de stat -, activişti şi șefi ai unor companii din diverse ţări.

Un miliardar ceh este anchetat după ce s-a filmat la volan, gonind cu 417 km/h pe o autostradă în Germania. Radim Passer a postat imaginile online, susținând că și-a testat bolidul.

În Germania, este “recomandat” să nu se depăşească viteza de 130 km/h pe autostradă.

Autoritățile concurențiale din Coreea de Sud au amendat producătorul german Mercedes-Benz și divizia sa din statul asiatic cu echivalentul a aproape 17 milioane de dolari pentru publicitate falsă legată de emisiile poluante ale modelelor diesel.

Anul trecut, Audi-Volkswagen Coreea, Nissan și Porsche au fost sancționate pentru aceeași înșelătorie.

Ample incendii de vegetație au izbucnit în vestul Australiei Flăcările s-au extins cu repeziciune din cauza arșiței și a vântului.

În ultimul meci al etapei a 24-a a Ligii 1, FC Botoșani a învins Dinamo, fără drept de apel, cu 4-0. Dinamoviștii rămân pe penultimul loc în clasament (12 p).

În etapa a 25-a, marți sunt programate 3 meciuri. Sepsi OSK și Gaz Metan Mediaş se întâlesc de la ora 15.00. CFR Cluj și UTA Arad se duelează de la ora 17 și 30 de minute. FC Voluntari și Rapid se confruntă de la ora 19 și 55 de minute.

La JO Beijing, Raluca Strămăturaru ocupă locul 30 din 34 după două manșe la sanie individual. A 3-a manșă este programată marți.

Maria Constantin a obținut locul 45 în proba de slalom uriaș, iar Natalia Ushkina s-a clasat a 56-a la biatlon.

Olandeza Ireen Wust a câştigat titlul olimpic în proba de patinaj viteză pe distanţa de 1500 metri, devenind primul sportiv din istorie care obţine aurul la individual, la cinci ediţii diferite ale Jocurilor Olimpice. Ireen Wust are în palmares 12 medalii olimpice, dintre care 6 de aur.

Johan Clarey a devenit cel mai în vârstă schior care câştigă o medalie la Jocurile Olimpice. La cei 41 de ani ai săi, francezul a cucerit argintul în proba de coborâre. La Beijing, aurul i-a revenit altui veteran, elveţianul Beat Feuz, în vârstă de 34 de ani.

Ana Bogdan (101 WTA) a ratat calificarea pe tabloul principal al turneului de categorie WTA 500 de la Sankt Petersburg. Românca a fost învinsă, în manşa a treia preliminară, de rusoaica Varvara Graceva (81 WTA), care s-a impus cu un dublu 6-4.

Deși în scădere în cea mai mare parte a țării, cu precădere în regiunile estice, valorile de temperatură se vor situa în majoritatea zonelor peste cele normale în prima decadă a lunii februarie. Cerul va fi temporar noros și vor fi precipitații slabe -predominant ninsori în zona montană, mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare local în nord și centru și mixte în vest și pe alocuri în est. Izolat vor fi condiții de polei. Vântul va continua să sufle tare la munte, iar la altitudini mari în Carpații Meridionali și de Curbură se vor depăși 120…140 km/h, va fi viscol puternic, zăpada troienită și vizibilitatea foarte scăzută, însă va avea intensificări temporare și în celelalte zone, cu viteze mai mari în est și în sud-est, unde rafalele vor fi în general de 55…65 km/h și pe suprafețe mici de peste 70 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 și 10 grade.

La București, vremea va fi frumoasă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 7…8 grade.

În zonele de munte, cerul va fi temporar noros și vor fi precipitații mai ales sub formă de ninsoare. Izolat vor fi condiții de polei sau ghețuș. Vântul va continua să sufle tare, la altitudini mari în Carpații Meridionali și de Curbură se vor depăși 120…140 km/h, va fi viscol puternic, zăpada troienită și vizibilitatea foarte scăzută. Valorile termice vor fi în scădere, dar se vor menține ușor peste normele perioadei.