Confidenţialitate

Criza ucraineană: Biden și Scholz, pe tonuri diferite despre gazoductul Nord Stream 2

Preşedintele american şi cancelarul german nu au reuşit să vorbească, la întrevederea avută luni la Casa Albă, pe o singură voce despre controversatul gazoduct Nord Stream 2, relatează Agerpres, citând AFP.

“Dacă Rusia invadează (Ucraina), asta înseamnă că tancuri şi trupe trec graniţa cu Ucraina, din nou. Atunci nu va mai exista Nord Stream 2. Îi vom pune capăt”, a comentat Joe Biden despre această conductă de gaze care leagă Rusia de Germania şi care a fost deja construită, dar nu a fost dată încă în exploatare.

Preşedintele SUA nu a precizat însă cum ar putea să pună capăt proiectului

În cadrul conferinţei de presă comune, cancelarul german, presat cu întrebări pe această temă, nu a fost la fel de explicit.

Statele Unite şi Germania sunt “absolut unite” în privinţa sancţiunilor care vor fi impuse Rusiei în cazul în care ar ataca vreodată, a asigurat Olaf Scholz, fără a menţiona Nord Stream 2. În opinia sa, însă, nu toate măsurile de represalii posibile ar trebui “puse pe masă” de la început.

Proiectul Nord Stream 2 a cântărit mult asupra relaţiilor dintre Washington şi Berlin în ultimii ani, dar a căpătat o importanţă deosebită odată cu escaladarea tensiunilor în criza ucraineană.

SUA au susţinut de la început că această infrastructură oferă Moscovei o pârghie energetică şi strategică prea importantă. Joe Biden a fost însă convins anul trecut de fostul cancelar german Angela Merkel să nu impună sancţiuni în cazul acestui proiect controversat.