Confidenţialitate

INFOMANIA • 6 iunie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Jandarmii și-au înăsprit controalele anti-drog pe Arena Națională din Capitală, gazdă a unui festival de muzică electronică și care a ajuns la final luni dimineață. Patrule cu câini specializați în depistarea stupefiantelor au fost mobilizate pe stadion.

De-a lungul celor 3 zile de festival, medicii au intervenit de mai multe ori în cazul petrecăreților care s-au simțit rău.

Doi tineri preluați de la Arena Națională, în weekend, au murit din cauza drogurilor.

Poliţiştii constănţeni fac cercetări în cazul unui tânăr a fost scos din mare inconştient în staţiunea Costineşti, iar ulterior a murit.

Reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă au precizat că acesta avea un traumatism cranian grav. Se crede că băiatul s-a lovit de dig atunci când a sărit în mare.

Pompieri şi scafandri au intervenit pentru căutarea unui tânăr de 18 ani care a dispărut în apele Dunării, în timp ce se scălda în zona localităţii giurgiuvene Gostinu. Peste noapte, operațiunea a fost întreruptă, urmând a fi reluată în această dimineață.

Au fost incidente la Marșul diversității sexuale de la Iași, la care au participat sute de persoane. Parada a atras numeroși contestatari, care avea asupra lor însemne religioase. La un moment dat, aceștia au aruncat cu fumigene și ouă înspre participanții la marș.

Un autobuz al Jandarmeriei s-a interpus între cele două grupuri, iar pe traseu au fost mobilizate importante forţe de ordine. Marșul minorităților sexuale a fost autorizat de Primăria Iaşi, spre nemulțumirea Arhiepiscopiei.

Salonul Internațional de Carte Bookfest a ajuns la final. Evenimentul de la București a dovedit că românii nu și-au pierdut gustul pentru lectură, chiar dacă bugetele alocate de cititori au fost mai mici decât în anii de glorie.

Cifrele vânzărilor vor fi făcute cunoscute în această săptămână de organizatori. Cărțile pentru copii au fost la mare căutare.

Deși hârtia și tiparul s-au scumpit în pandemie, prețul mediu al unei cărți a fost de 35 de lei.

Editorii se plâng că sprijinul promis de autorități nu s-a concretizat vreodată.

Luni, începe examenul de Bacalaureat. Peste 126.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea probelor.

Prima testare este cea orală la limba română. Vor urma cele de limbă maternă, competenţe digitale și limbă străină.

Probele scrise vor începe la 20 iunie.

Ministerul Educaţiei a avertizat candidații că nu le este permis accesul în sălile de examen cu manuale, notiţe sau telefoane mobile.

Afişarea rezultatelor finale ale BAC-ului este prevăzută pentru 1 iulie.

Aproape 13.000 de copii din România au ambii părinți plecați la muncă în străinătate, potrivit datelor statistice. Dintre aceștia, cei mai mulți se află în îngrijirea rudelor, restul fiind plasaţi la un asistent maternal, în centre de plasament sau la alte familii ori persoane.

Consiliul de Securitate la Organizației Națiunilor Unite organizează, luni, o reuniune pe tema situației din Ucraina.

Preşedintele Rusiei a ameninţat cu atacuri “şi mai puternice” dacă Statele Unite ale Americii vor începe să furnizeze Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acţiune. Vladimir Putin nu a precizat, totuși, care vor fi ţintele pe care le va lovi.

Într-un interviu tv, liderul de la Kremlin și-a lăudat forţele armate din subordine.

Armata ucraineană a anunțat, duminică, că generalul rus Roman Kutuzov a fost ucis în regiunea Lugansk. Canale media pro-ruse au transmis condoleanțe, confirmând indirect decesul. La Moscova, deocamdată, domnește liniștea pe acest subiect.

Ar fi al patrulea general al armatei ruse lichidat pe frontul de război.

Lansate de pe nave aflate în Marea Caspică, mai multe rachete au lovit, duminică, capitala ucraineană. Pentru prima dată în ultima dată în ultimele săptămâni, Kievul a devenit țintă.

Moscova a susţinut că a distrus vehicule blindate furnizate Ucrainei de ţările est-europene.

Urmând exemplul Washingtonului, Londra a anunțat că va furniza Kievului lansatoare de rachete cu o rază de acţiune de 80 de kilometri pentru a face faţă ofensivei ruse.

Ucrainenii rezistă asaltului la Severodonețk și chiar au recucerit, în weekend, teritorii vestice ale orașului.

În Mariupolul devastat de război, oamenii fac liste pentru apă potabilă. Așteptarea durează cel puțin două zile. Intrate în putrefacție, cadavrele care încă sunt pe străzi devin un pericol pentru sănătatea publică.

Președintele ucrainean a vizitat trupele de pe linia frontului estic și a ţinut un minut de reculegere pentru soldaţii căzuţi la datorie.

Deplângând că peste 100 biserici au fost complet distruse sau avariate de bombardamente, Volodimir Zelenski este de părere că Rusia nu poate face parte din UNESCO, forul mondial pentru cultură și patrimoniu.

Papa Francisc şi-a reînnoit, duminică, apelul către liderii mondiali să găsească o soluţie de pace. Suveranul Pontif vrea să viziteze Ucraina și va discuta cu oficialii de la Kiev despre această posibilitate.

În Columbia, scad șansele de a-i recupera în viață pe cei 6 mineri blocați, de miercurea trecută, în subteranul unei exploatări în care s-a produs o explozie. Familiile disperate urmăresc neputincioase eforturile de salvare contra-cronometru, la care participă zeci de persoane.

Operațiunea a fost îngreunată inițial de acumularea de gaze din mină, dar și de ploile abundente din regiune.

Trupurile neînsuflețite ale altor 9 ortaci au fost recuperate din exploatarea El Zulia.

Anul trecut, accidentele miniere au ucis 148 de muncitori în Columbia.

Zeci de persoane au murit și sute au fost rănite într-o explozie care a devastat un depozit de containere cu produse chimice din orașul Sitakunda, în sud-estul statului Bangladesh.

Deflagrația a fost urmată de un incendiu uriaș. Bilanțul este în continuă creștere.

O apariție-supriză a Reginei Elisabeta a II-a Marii Britanii în balconul Palatului Buckingham a încheiat, duminică, cele 4 zile de evenimente dedicate Jubileului său de platină. O amplă defilare a fost organizată, duminică, prin centrul capitalei britanice, la care au participat zeci de mii de persoane.

Parada de pe străzile Londrei a reunit fanfare militare, artiști și sportivi.

Defilarea s-a făcut pe acelaşi traseu pe care l-a urmat regina în 1953, cu ocazia încoronării sale.

Un grandios concert a fost organizat, sâmbătă seara, în fața Palatului Buckingham, de la care suverana – în vârstă de 96 de ani – a lipsit.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii sustine că, până la acest moment, au fost raportate 780 de cazuri de variola maimuţei în 27 de ţări non-endemice. Nu a fost consemnat vreun deces în aceste state, iar riscul reprezentat de această boală la nivel mondial este unul “moderat”, potrivit OMS.

Experții cred că numărul infecțiilor este subestimat.

China a lansat cu succes, duminică, o nouă misiune cu echipaj care va lucra la construcția stației sale spațiale. Astronauții statului asiatic vor rămâne în deasupra Terrei timp de șase luni.

Selecționata de fotbal a Ţării Galilor s-a calificat la Cupa Mondială, câştigând barajul cu Ucraina. Galezii au profitat de un autogol înscris de Andriy Yarmolenko (’34).

Calificată pentru prima dată din 1958 încoace la Mondiale, Țara Galilor va evolua în grupa B, în care mai sunt Anglia, Iran şi Statele Unite ale Americii.

După înfrângerea cu Muntenegru suferită la debutul în noul sezon al Ligii Națiunilor, selecționerul Edward Iordănescu și elevii săi pregătesc meciul de marți, de pe terenul Bosniei – Herţegovina. Antrenorul le-a cerut elevilor să să tragă învățămintele din eșecul suferit.

Căpitanul Vlad Chiricheş a declarat că îşi asumă întreaga responsabilitate după ce a greşit la ambele goluri ale adversarilor.

Sâmbătă, România va primi vizita Finlandei pe stadion Giuleşti din Bucureşti. Marțea viitoare, aceeași arenă va găzdui returul cu Muntenegru.

Federația de Fotbal a confirmat că Iulian Cristea s-a accidentat în meciul cu Muntenegru.

Jucătorul a suferit un traumatism la nivelul genunchiului stâng cu afectarea ligamentului încrucişat anterior.

Tricolorul va face deplasarea în Bosnia – Herţegovina alături de colegii din naţională, urmând a fi supus, luni, unor investigaţii amănunţite la Zenica.

Olimpia Cluj s-a impus, cu 6-2, în finala Cupei României cu Heniu Prundu Bârgăului, ultimul meci oficial din fotbalul feminin românesc în acest sezon. Partida s-a disputat pe stadionul „Arcul de Triumf” din Bucureşti.

Reprezentativa Argentinei a învins cu 5-0 selecţionata Estoniei, într-un meci amical disputat la Pamplona, în care toate golurile au fost marcate de Lionel Messi (‘8 – penalti, ‘45, ‘47, ‘71 şi ‘76).

Succesul a venit la 4 zile după ce argentinienii au câştigat “Finalissima”, competiție în a cărei finală Lionel Messi și colegii i-au învins pe italieni cu 3-0.

Spaniolul Rafael Nadal (3 ATP) a câștigat, pentru a 14-a oară în carieră, finala masculină a turneului de tenis de la Roland Garros. Ajuns la al 22-lea triumf într-un turneu de Grand Slam, ceea ce reprezintă un record, ibericul l-a învins pe norvegianul Casper Ruud (8 ATP), pe zgura pariziană.

Pentru victoria din finală, ibericul a obţinut un premiu de 2,2 milioane de euro şi 2.000 de puncte în clasamentul ATP.

Rafael Nadal a anunțat că va juca la Wimbledon, la sfârșitul acestei luni, dacă va fi refăcut la acel moment.

Nevoit să abandoneze în semifinalele turneului de tenis de la Roland Garros, germanul Alexander Zverev a anunțat că a suferit o ruptură de ligamente la gleznă. Luni, neamțul va fi supus unor examene medicale amănunțite.

Triumfătoare și ea la Roland Garros, Iga Swiatek își mărește avansul în fruntea clasamentului WTA. Poloneza a adunat mai mult de 8.600 de puncte în ultimele 12 luni, aproape dublu față de ocupanta locului secund, jucătoarea estonă Anett Kontaveit (4.325 p). Podiumul WTA este complet de spaniola Paula Badosa (4.245 p).

Handbalistele de la Vipers Kristiansand păstrează trofeul Ligii Campionilor. În finala competiției, echipa scandinavă a învins formaţia maghiară Gyor ETO, 33-31.

Deşi CSM Bucureşti nu a trecut de sferturi, Cristina Neagu a încheiat a dominat topul celor mai bune marcatoare ale ediției.

Valorile termice diurne, în scădere față de ziua precedentă în regiunile sudice și sud-estice, dar și în ușoară creștere în rest, se vor situa în jurul mediilor multianuale specifice pentru această dată. În sud-est și pe arii restrânse la munte și în sud vor mai fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, cu viteze de 45…55 km/h. În Dobrogea cantitățile de apă pot fi mai însemnate. În restul teritoriului, cerul va fi variabil.

Temperaturile maxime se vor încadra între 21…22 de grade pe litoral și 31 de grade, izolat în Câmpia de Vest.

La București, vremea va deveni în general frumoasă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în prima parte a zilei, dar probabilitatea de ploaie va diminua treptat. Vântul va sufla slab și moderat, trecător cu unele intensificări în primele ore. Valorile termice vor fi ușor mai scăzute decât în intervalul anterior, astfel că maxima va atinge 27…29 de grade.

În zonele de munte, vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări pe parcursul zilei, când pe arii restrânse se vor semnala averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Valorile termice nu vor varia semnificativ față de intervalul anterior.

Pe litoral, vremea se va menține în general instabilă și se va răci față de intervalul precedent. Cerul va prezenta înnorări temporare și vor fi averse și descărcări electrice. Izolat cantitățile vor fi mai însemnate. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare – cu rafale de 45 – 55 km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 21 și 23 de grade, iar cele minime vor fi de 17…18 grade. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 18 și 21 de grade.