Confidenţialitate

INFOMANIA • 5 mai 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Armata rusă şi-a intensificat, miercuri, asaltul asupra oţelăriei Azovstal, din orașul ucrainean Mariupol, în al cărui subteran se adăpostesc cel puţin 200 de civili, între care și 30 de copii.

Într-o apariție televizată, primarul Vadim Boikenko a spus că a fost pierdută legătura cu luptătorii ucraineni din interiorul fabricii, ceea ce alimentează temerea că invadatorii au pătruns în incintă.

Devenită simbol al rezistenţei poporului ucrainean în faţa invaziei ruse, oţelăria este atacată de la sol, de pe mare şi din aer, cu artilerie grea, avioane, tancuri şi nave de război din Marea Azov.

Rusia bombardează portul Mariupol în încercarea de a izola Ucraina de Marea Neagră şi de a conecta teritoriile controlate în pe fronturile sudic şi estic.

Serviciile de informații ucrainene susțin că un apropiat al președintelui Vladimir Putin a fost trimis la Mariupol, unde ar urma să fie organizată o paradă militară pe 9 mai, ziua când rușii celebrează ziua victoriei în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Străzile sunt curățate de moloz și proiectile neexplodate, iar cadavrele sunt adunate.

Kremlinul a respins, miercuri, scenariul – intens vehiculat în ultimele zile – potrivit căruia Vladimir Putin ar urma să declare oficial război Ucrainei.

Moscova nu dă, totuși, vreun semn de retragere după cele 70 de zile de ceea ce numeşte “operaţiune militară specială”, un război care a făcut mii de victime, a distrus oraşe şi a determinat 5 milioane de ucraineni să fugă în străinătate.

Președintele ucrainean se va adresa prin videoconferință, astăzi, într-o reuniune de urgenţă a Alianței Nord-Atlantice.

De asemenea, Volodimir Zelenski are programată o discuţie prin telefon cu omologul chinez, Xi Jinping.

Uniunea Europeană vrea să acorde Republicii Moldova un sprijin militar suplimentar, inclusiv pentru consolidarea efectivelor armate.

Aflat la Chișinău, miercuri, șeful Consiliului UE, Charles Michel, le-a cerut autorităților moldovene să evite orice escaladare a tensiunilor cu separatiștii din Transnistria. Președinta Maia Sandu a pus recentele incidente violente de dincolo de Nistru pe seama grupărilor „pro-război”.

Statele Uniunii Europene nu au ajuns la un acord față de un embargou total asupra petrolului şi produselor petroliere importate din Rusia până la finalul anului, așa cum propune executivul comunitar.

O nouă rundă de discuții este programată astăzi, potrivit unor surse citate de Reuters.

BBC relatează că cel puţin patru țări comunitare, care sunt dependente de petrolul rusesc, au cerut să fie exceptate de la regulă.

Ministrul german al Economiei a declarat că ţara sa este de acord cu embargoul, Robert Habeck atenţionând totuşi că acesta ar putea antrena dificultăţi de aprovizionare cu combustibili şi creşterea preţurilor acestora.

La București, după discuţii avute cu omologul german, președintele Klaus Iohannis a cerut noi sancţiuni. În opinia sa, “presiunea trebuie să se intensifice pentru ca Rusia să înceteze invazia” în Ucraina.

Guvernul caută “soluții sustenabile”, a adăugat el.

Ministrul Energiei a declarat că România este “solidară cu decizia Comisiei Europene privind petrolul rusesc. Potrivit lui Virgil Popescu, embargoul nu ne va afecta.

Pe piețele internaționale, cotația barilului a crescut cu 4%.

Analiștii estimează majorări de tarif la pompă în România, mai ales pentru motorină în următoarele luni.

Moscova a descris propunerile Comisiei Europene legate de petrolul rusesc drept “simple planuri”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris strategia occidentalilor drept “o sabie cu două tăişuri”, în care ambele părți au de suferit.

Potrivit analiștilor, economia Rusiei se îndreaptă spre cea mai mare contracţie din anii care au urmat destrămării Uniunii Sovietice, în 1991.

Din noul pachet european lipsesc sancțiunile pentru importurile de gaz rusesc, subiect poate mai fierbinte în interiorul blocului comunitar.

Ungaria s-a opus prin veto introducerii unui embargo pentru gazul rusesc.

Desfășurat în fața sediului Guvernului, miercuri, protestul Confederației Meridian s-a încheiat cu promisiunea unor noi discuții în următoarele săptămâni. Sindicaliștii au fost primiți de premier și de ministrul Muncii.

La rectificarea bugetară din iunie ar urma să fie rezolvate o parte dintre revendicările din sectorul feroviar, printre care și creșterea salariilor.

Confederația Meridian solicită creșterea tuturor salariilor și pensiilor în raport cu inflația și o noua lege a sindicatelor, pentru că actualul act normativ ar bloca de 11 ani negocierile colective în România.

Prezent la Uzina Mecanică Plopeni, unde mai mulţi angajaţi s-au aflat într-o grevă spontană, ministrul economiei a anunţat creşteri de salarii de luna viitoare. Florin Spătaru a promis și verificarea contractelor colective de muncă.

Sindicaliștii de la Plopeni s-au plâns de condiţiile de muncă şi neplata anumitor sporuri.

Angajații Societății de Transport București protestează, joi, la sediul instituției. Mitingul va fi unul de susținere a celor 222 de salariați pe care Sindicatul Transportatorilor consideră că STB i-a concediat ilegal după protestul care a paralizat Capitala în luna ianuarie.

Primăria Capitalei are conturile blocate din cauza unei datorii de 120 de milioane de euro – cu penalități – către afaceristul Costică Costanda.

Municipalitatea nu mai poate face, în acest moment, vreo investiție. Se fac, însă, diverse alte plăți, precum cele pentru salarii, subvenții și ajutoare.

Bucureștiul a mai trecut prin această situație, a amintit edilul general Nicușor Dan.

Cu un vechi istoric, procesele dintre Costică Costanda și Primăria Capitalei (provocate de un schimb de terenuri) s-au încheiat în favoarea omului de afaceri.

Guvernul l-a numit, miercuri, pe social-democratul Toni Greblă în postul de prefect al Capitalei. Instituția trece astfel sub control PSD.

Mandatul Alexandrei Văcaru s-a încheiat, a anunțat președintele PNL București, Ciprian Ciucu.

Toni Greblă a fost senator PSD, judecător al Curții Constituționale și administrator al Companiei de Drumuri.

Se schimbă regulile pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic. Guvernul a aprobat un proiect de Lege prin care procedurile vor fi accelerate.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat ca reglementările erau vechi de peste două decenii și și-au dovedit limitele. În baza acestora, s-au consolidat cu bani de la Guvern doar 28 din cele 2687 de clădiri aflate în clasele 1 și 2 de risc seismic.

O primărie din Vâlcea este executată siliti de lăutarii care au cântat la zilele comunei și nu au fost plătiți. Prestația a costat 25.000 de lei.

Din cauza penalităților, datoria a crescut de 20 de ori, iar administrația publică din Suteşti riscă să fie nevoită să vândă toate bunurile, inclusiv microbuzele școlare care transportă zilnic peste o sută de elevi.

Tribunalul Prahova a condamnat la 18 de ani de închisoare un tânăr care a ucis o femeie cu o pilă de ascuţit cuţite şi i-a dat foc casei.

Sentința nu este definitivă. Individul este recidivist, având o altă condamnare cu suspendare pentru complicitate la tâlhărie.

În statul american Arizona, un condamnat la moarte are două săptămâni să aleagă între camera gazare și injecţie letală. În vârstă de 66 de ani, Frank Atwood va fi executat la 8 iunie.

Individul a primit sentința capitală pentru că a ucis o fetiţă, în 1984. Bărbatul s-a declarat tot timpul nevinovat.

Arizona este singurul stat care are o cameră de gazare funcţională, deşi şi alte state au prevăzută în protocolul cu privire la execuţii şi varianta gazului letal.

Real Madrid a reuşit o calificare dramatică în finala Ligii Campionilor, trecând de Manchester City. În tur, ibericii au fost învinși cu 4-3.

Pe Santiago Bernabeu, gazele s-au impus cu 3-1 la capătul prelungirilor, marcat în minutele 90, 90+1 şi 95.

În ultimul act al competiției, Real Madrid va întâlni Liverpool, care a trecut de Villarreal.

Finala Champions League este programată pe 28 mai, pe Stade de France din Paris.

În returul semifinalelor Conference League, joi seară se duelează AS Roma – Leicester, în prima manșă 1-1.

Olympique Marseille primește vizita Feyenoord, care în tur s-a impus cu 3-2.

Universitatea Cluj s-a impus pe terenul CSA Steaua Bucureşti cu 2-0, într-un meci din etapa a 8-a a fazei play-off a Ligii secunde de fotbal.

Gazdele au încheiat meciul în inferioritate numerică, Valentin Bărbulescu fiind eliminat pentru cumul de cartonaşe galbene.

Fundaşul stelist Walace Da Silva s-a accidentat în urma unui duel aerian. Medicii au intervenit rapid şi i-au acordat primul ajutor. Fotbalistul sud-american a părăsit terenul pe picioarele sale, dar nu a mai revenit pe gazon pentru ultimele minute.

Înaintea meciului din Ghencea, Jandarmeria Capitalei a descoperit, în urma unui control amănunțit, obiecte contondente în vehiculele şi asupra suporterilor echipei clujene.

Tot miercuri, Unirea Slobozia și Concordia Chiajna au remizat, scor 1-1.

Meciul Hermannstadt – Petrolul se va disputa joi, de la ora 20.00.

Simona Halep (21 WTA) a ratat semifinalele turneului de tenis de la Madrid. Românca a fost eliminată de tunisianca Ons Jabeur (10 WTA), scor 6-3, 6-2.

Jucătoarea arabă a egalat situația la meciurile directe, scorul fiind acum 2-2.

După înfrângere, Simona Halep a admis că nu și-a găsit ritmul și că va trage învățăminte din acest meci.

Săptămâna viitoare, fostul lider WTA va concura în turneul de la Roma.

Revenit după pauza cauzată de o accidentare, spaniolul Rafael Nadal s-a calificat în optimi la Madrid Open după ce l-a învins pe sârbul Miomir Kecmanovic cu 6-1, 7-6(4).

În vârstă de 35 de ani, ibericul a obţinut victoria în puţin mai puţin de două ore, după un tiebreak fără emoţii.

Rafa Nadal îşi propune să câştige al şaselea său titlu pe teren propriu, urmând să îl întâlnească pe belgianul David Goffin, jucător venit din calificări.

10.000 de alergători s-au înscris la Semimaratonul Bucureşti, care se va desfășura în weekend.

Sâmbătă, sunt programate cursele necompetitive.

Duminică, va fi un singur start pentru întrecerile competitive, anume semimaraton, semimaraton ştafetă (echipe de câte trei membri), 10 km individual şi fotolii rulante, având au ca puncte de plecare Bd. Libertăţii (în dreptul Parcului Izvor) şi sosirea în Piața Constituţiei.

Mai multe cauze sociale sunt susţinute de Semimaratonul Bucureşti şi de alergători.

Vremea va fi caldă în vestul și sud-vestul țării, iar în rest apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate în special după-amiaza și seara, când vor fi averse și descărcări electrice local în Carpații Occidentali și Meridionali, pe arii restrânse în Transilvania și doar cu totul izolat în restul zonelor.

Ploile vor avea și caracter torențial, iar pe alocuri cantitățile de apă vor depăși 15 l/mp și vor fi condiții de grindină. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în sud-estul teritoriului și de scurtă durată în timpul averselor.

Temperaturile maxime se vor încadra între 17 și 26 de grade, mai scăzute pe litoral până spre 14 grade. Dimineața, pe suprafețe mici, vor fi condiții de ceață.

În zonele de munte, cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate în special după-amiaza și seara, când vor fi averse și descărcări electrice local în Carpații Occidentali și Meridionali și pe arii restrânse în Carpații Orientali. Ploile vor avea și caracter torențial, iar pe alocuri cantitățile de apă vor depăși 15 l/mp și vor fi condiții de grindină. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări de scurtă durată în timpul averselor. Valorile termice nu vor varia semnificativ.

Pe litoral, vremea va fi în general frumoasă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări, mai ales ziua. Temperaturile maxime se vor încadra între 14 și 18 grade, iar cele minime între 8 și 10 grade. Temperatura ape mării va fi de 14…16 grade.

La București, vremea va fi în general frumoasă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 22…23 de grade.