Confidenţialitate

INFOMANIA • 4 iulie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Atacată de un rechin, o româncă a murit pe o plajă din stațiunea egipteană Hurghada, la Marea Roșie. Nu departe de locul unde a fost găsit trupul său neînsuflețit, o femeie din Austria a fost sfâșiată de un rechin și nu a putut fi salvată.

Ministerul Afacerilor Externe de la București a confirmat decesul, duminică aseară, și a anunțat că se depun eforturi pentru contactarea familiei româncei.

MAE le recomandă românilor care se află sau plănuiesc să ajungă în Egipt să urmeze sfaturile autorităților locale pentru recreere în zone sigure și înot în mare.

Atacurile rechinilor au avut loc la interval de câteva ore. Autoritățile regionale au intrat în alertă şi au închis preventiv toate plajele de la Marea Roşie.

Echipele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamţ au găsit trupul tânărului de 18 ani care a sărit în apele râului Moldova, sâmbătă, pentru a-şi salva sora care căzuse accidental, dar a fost luat de curenții puternici și s-a înecat.

La misiunea de căutare a băiatului au participat şi scafandri din județe învecinate.

Scoasă din apă de persoane aflate la fața locului și resuscitată, fata a fost dusă la spital, unde a murit.

Poliția daneză îl audia, duminică seară, pe tânărul de 22 de ani care a deschis focul într-un mall din capitala Copenhaga, ucigând 3 persoane. Alte câteva au fost rănite.

Motivația gestului său criminal nu este cunoscută.

Unele victime au fost transportate la spital în stare critică.

Amenințarea teroristă este în prezent evaluată la a fi „serioasă” în Danemarca, cel mai mare risc reprezentându-l „islamismul militant”.

Luna trecută, două persoane au fost ucise şi alte 14 sunt rănite într-un atac armat comis într-un club din capitala Norvegiei, Oslo.

Forțele ucreainene au confirmat, duminică seară, că s-au retras din orașul Lisiceansk. Forţele ruse şi cele separatiste au preluat controlul total asupra regiunii Lugansk după bombardamente masive.

Ocuparea oraşului Lisiciansk le ve permite invadatorilor să avanseze înspre Sloviansk şi Kramatorsk, două mari oraşe din regiunea industrială Donbas, pe care Moscova încearcă să o cucerească.

Negocierile de pace sunt blocate. Kremlinul susține că dialogul poate fi reluat doar dacă administrația de la Kiev capitulează și acceptă condițiile Moscovei, ceea ce ucrainenii nu iau în calcul.

Autorităţile vamale turce au reținut o nava rusă care transporta grâu ucrainean furat, susține Kievul. Cargoul de 140 de metri lungime plecase din portul Berdiansk, aflat sub ocupaţie rusă. Soarta vasului va fi decisă luni de anchetatori. Ucraina a acuzat Rusia, în mai multe rânduri, că fură şi exportă cereale în străinătate.

Orașul elvețian Lugano găzduiește, luni, o reuniune pentru viitoarea reconstrucție a Ucrainei. La discuții vor participa 40 de potenţiali donatori

Guvernul ucrainean intenţionează să îşi prezinte pentru prima dată priorităţile pentru reconstrucţia ţării devastate de război.

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a reamintit compatrioților, însă, că războiul – care a trecut de borna primelor 130 de zile – este departe de a se termina, dar – a adăugat el – “oricât de greu ne este astăzi, trebuie să ne amintim că va exista ziua de mâine”.

Cancelarul Germaniei merge la Paris, luni, pentru un dineu de lucru pentru un tete-a-tete cu preşedintele Franţei.

Olaf Scholz și Emmanuel Macron vor avea un schimb de opinii pe teme internaţionale actuale, precum şi referitor la relaţiile bilaterale şi la politicile europene, a precizat, săptămâna trecută, Guvernul de la Berlin.

Întrevederea celor doi aliați are loc după reuniunile Consiliului European, Grupului G7 şi Alianţei Nord-Atlantice, în care războiul din Ucraina și efectele acestuia au fost dezbătute la nivel înalt fiind reluate criticile la adresa Rusiei.

Susținători ai apropierii țării de Uniunea Europeană, zeci de mii de georgieni au manifestat din la Tbilisi, duminică, pentru a cere demisia guvernului, acuzat că nu a reuşit să obţină statutul de candidat la blocul comunitar.

În cursul serii, peste 35.000 de manifestanţi s-au adunat în faţa clădirii parlamentului, blocând circulaţia pe principala arteră din oraș, unde au fluturat drapele europene şi georgiene, precum şi pancarte pe care scria “Noi suntem Europa”

Poliţiştii din cadrul Biroului pentru Protecţia Animalelor Argeş anunță că au intervenit pentru salvarea a 19 câini, unii dintre ei fiind pui, rămaşi fără hrană şi fără apă, timp de mai multe zile, într-o gospodărie din localitatea Rociu.

Din primele verificări, proprietarul acestora murise la spital.

Animalele au fost preluate în grijă de o asociaţie.

Premierul Nicolae Ciucă va prezenta, luni, rezultatele evaluării miniştrilor din echipa sa.

Recent, șeful executivului spunea că analiza este făcută în funcţie de modul în care subalternii au respectat programul de guvernare, dar şi jaloanele din Planul Național de Redresare și Reziliență.

După demisia social-democratului Adrian Chesnoiu de la șefia Ministerului Agriculturii, acuzat fiind de abuz în serviciu, liberalul Nicolae Ciucă a precizat că „integritatea reprezintă un reper extrem de important” în activitatea de ministru.

Inspectoratele școlare publică, luni, rezultatele probelor practice și ale inspecțiilor la clasă pentru profesorii care susțin examenul de titularizare în învățământ. Proba scrisă va fi susținută pe 13 iulie.

Într-un punct de vedere publicat pe portalul EduPedu, profesoara Nina Vasile critică “repetarea nejustificată pe termen nelimitat a concursului de Titularizare. “Ce-ar fi să se dea în fiecare profesie mereu examenul de intrare?”, se întreabă aceasta. Potrivit Ninei Vasile, în formula și sensul actual, titularizarea este “imposibilă pentru majoritatea candidaților ce repetă concursul mulți ani, cu note peste 7”.

Academia de Studii Economice dă startul admiterii. Instituția de învățământ superior din București oferă peste 7.000 de locuri, aproape jumătate fiind finanțate de la bugetul de stat.

Taxa de înscriere la programele universitare de licență, învățământ cu frecvență, este de 120 de lei.

Începe admiterea și la Universitatea Tehnică din Iași, a cărei ofertă educațională reunește 6.500 de locuri pentru licență, master și doctorat. Candidații se pot înscrie pe platforma online dedicată.

Din toamnă, fiecare cămin al Politehnicii ieșene va avea propria spălătorie deschisă și funcțională, la care studenții pot merge gratuit să își spele hainele.

La Timişoara, Universitatea de Vest le va testa – în premieră – cunoştinţele generale candidaţilor. Proiectul are ca scop setarea unei ierarhii valorice, care se va dovedi utilă pentru evoluţia pregătirii universitare a viitorilor studenţi. Universitatea timișoreană oferă 5.000 de locuri cu peste 160 de programe de studii de licenţă sau masterat în prima sesiune.

Cel puțin 6 persoane au murit într-o avalanșă provocată de ruperea ghețarului Marmolada în nordul Alpilor italieni. Alte 8 persoane au fost rănite.

Numeroase echipe de salvarea au fost mobilizate la locul dezastrului.

Crucea Roşie Română sărbătorește 146 de ani de activitate în slujba binelui, demonstrând că umanitatea nu are graniţe.

Societatea naţională a fost fondată în 1876, în incinta Spitalului Colțea din București, la iniţiativa mai multor personalități ale vremii.

De-a lungul istoriei sale, Crucea Roșie Română şi-a oferit sprijinul ori de câte ori ţara s-a confruntat cu situaţii de război, epidemii sau dezastre. Întreaga activitate se bazează pe voluntariat.

Crucea Roșie Română este singura organizație umanitară cu o rețea funcțională pe întreg teritoriul țării.

Festivalul de Teatru de la Sibiu a ajuns la final. Timp de 10 zile au fost puse în scenă peste 800 de spectacole.

În regia lui Silviu Purcărete, piesa Faust a încheiat ediția festivalului.

La miezul nopții, cerul Sibiului a fost luminat de drone și lasere, care au înlocuit focurile de artificii.

Palatul Culturii din Bistriţa găzduiește a 30-a ediție a Galei Premiilor UNITER, cele mai importante distincții ale lumii teatreale autohtone.

Pe scena evenimentului aniversar vor urca, între alții, actrițele Mariana Mihuţ, Rodica Mandache, Ioana Bugarin, Ada Milea și Mirela Oprişor, alături de Marcel Iureş și Pavel Bartoş.

Americanii de pretutindeni în sărbătoare. În urmă cu 246 de ani, la 4 iulie 1776, Statele Unite își proclamau independenţa față de Imperiul Britanic. Națiunea americană s-a născut din sentimentele de nemulțumire și de frustrare față de dominația Coroanei Britanice.

Coloniștii s-au delimitat de originile europene, aspirând spre un ideal comun, acela de formare al unui stat suveran.

În ciuda dificultăţilor întâmpinate, modelul de guvernare american, acela de republică federală, a devenit în timp un model pentru democraţiile moderne.

Cele două războaie mondiale au deschis calea afirmării SUA ca putere mondială.

Ziua naţională este un prilej pentru petreceri în familie şi pentru spectaculoase focuri de artificii.

La Wimbledon, Simona Halep (18 WTA) se duelează, luni, în optimi cu iberica Paula Badosa (4 WTA). Meciul va începe în jurul orei 17 și 30 de minute.

Cele două s-au mai întâlnit o singură dată, anul acesta la Madrid, când românca s-a impus fără drept de apel, scor 6-3, 6-1.

“Mereu este o plăcere să joc la Wimbledon. Aşa că încerc să mă bucur de fiecare meci în parte”, a spus Simona Halep la finalul partidei cu poloneza Magdalena Frech (92 WTA) din turul al treilea.

Pilotul spaniol Carlos Sainz (Ferrari) a câștigat Marele Premiu de Formula 1 al Marii Britanii, a 10-a etapă a Campionatului Mondial.

Podiumul a fost completat de mexicanul Sergio Perez (Red Bull) și de britanicul Lewis Hamilton (Mercedes).

Debutul cursei de pe circuitul Silverstone a fost marcat de un accident spectaculos, în urmă căruia chinezul Zhou Guanyu (Alfa Romeo) a fost proiectat cu monopostul în parapetele aflat la marginea pistei.

Ulterior, acesta și-a anunțat fanii că se simte bine.

Următoarea cursă, Marele Premiu al Austriei, va avea loc pe 10 iulie.

Circulaţia rutieră se închide temporar, luni, pe Transfăgărăşan pentru desfăşurarea Turului Ciclist al Sibiului, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Un american a devenit a zecea persoană din câte se cunosc care a reuşit să înconjoare planeta pe jos.

Tom Turcich, din New Jersey, a încheiat călătoria de 48.000 de kilometri în 7 ani şi a fost însoţit de Savannah, primul câine care a reuşit acest lucru.

De-a lungul timpului, tânărul a fost comparat cu Forrest Gump, personajul interpretat de Tom Hanks în filmul din 1994.

Valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar în cele vestice și nord-vestice se va intensifica, astfel că temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. Va fi caniculă în vest și nord-vest și local în centru, sud și est, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în zonele de câmpie și de deal. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 26 și 38 de grade, cu cele mai ridicate valori în Câmpia de Vest. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate mai ales după-amiaza și seara când vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și posibil vijelii local în zonele montane și pe arii mai restrânse în Oltenia, Transilvania și Moldova. Ploile vor avea și caracter torențial, iar punctiform cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și va cădea grindină. În celelalte regiuni, astfel de fenomene se vor semnala izolat.

La București, valul de căldura se va menține, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă va fi de 35…36 de grade. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări spre seară, însă probabilitatea pentru fenomene asociate instabilității atmosferice va fi redusă. Vântul va sufla slab și moderat.

În zonele de munte, vremea se va menține caldă, dar gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere după-amiaza și seara, când local vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, posibil, vijelii. Ploile vor avea și caracter torențial, iar punctiform cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și va cădea grindină.

Pe litoral, vremea va fi predominant frumoasă și caldă, dar cu disconfortul termic ridicat. Temperaturile maxime se vor situa între 26 și 29 de grade, iar cele minime între 18 și 21 de grade. Cerul va fi variabil la senin, iar vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări ziua. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 24 și 28 de grade.