Confidenţialitate

Georgia: Nouă manifestație de amploare a proeuropenilor pe străzile din Tbilisi

Susținători ai apropierii țării de Uniunea Europeană, zeci de mii de georgieni au manifestat din la Tbilisi, duminică, pentru a cere demisia guvernului, acuzat că nu a reuşit să obţină statutul de candidat la blocul comunitar, relatează Agerpres, citând France Presse.

În cursul serii, peste 35.000 de manifestanţi s-au adunat în faţa clădirii parlamentului, blocând circulaţia pe principala arteră din oraș, unde au fluturat drapele europene şi georgiene, precum şi pancarte pe care scria “Noi suntem Europa”, potrivit unor corespondenţi ai AFP.

Toate formaţiunile de opoziţie şi mai multe organizaţii proeuropene au lansat apeluri la manifestaţii pentru a creşte presiunea asupra partidului de guvernământ, Visul Georgian, acuzat de derivă autoritară şi de deteriorarea relaţiilor cu Bruxelles-ul.

Cu ieșire la Marea Neagră, Georgia a solicitat aderarea la UE în acelaşi timp cu Ucraina şi Republica Moldova, alte două foste state sovietice, la câteva zile după ce Rusia a atacat Ucraina la 24 februarie.

UE a anunțat că va accepta candidatura georgienilor numai după punerea în practică a unor reforme importante, pentru a consolida justiţia, libertatea presei, sistemul electoral şi lupta împotriva oligarhilor.

Premierul Irakli Garibaşvili, din partidul Visul Georgian, a asigurat că guvernul său este “mobilizat” să îndeplinească aceste reforme şi să obţină statutul de candidat “cât mai curând posibil”.

Georgia urmăreşte de mai mulți ani să adere la UE şi NATO. Pe fondul acestor ambiţii, un război de scurtă durată a avut loc în 2008 cu Rusia, care a recunoscut imediat independenţa a două teritorii georgiene separatiste, Osetia și Abhazia.