Confidenţialitate

INFOMANIA • 4 februarie 2021: Tot ce trebui să știi la început de zi

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Camelia Chenciu & Andrei Paleu

  • Ministrul Mediului a anunțat, miercuri seară, la Europa FM, că a cerut evaluări în rândul angajaților de la Administrația Apele Române. Potrivit lui Tánczos Barna, vizate sunt persoanele care n-au pregătire de specialitate. Portalul Recorder a dezvăluit că la Administrația Bazinală Prut-Bârlad, unde director este liberalul Petru Avram, o tânără – cu experiență de chelneriță – a luat locul unui inginer. La rândul său, Petru Avram nu a putut spune cum se calculează „aria unui triunghi” și „cum se determină malul drept și malul stâng”. Între timp, Direcția Anticorupție s-a autosesizat și a deschis dosar penal pe tema angajărilor politice la Apele Române. Ministrul Tánczos Barna a cerut o listă cu toate persoanele angajate politic la instituțiile din subordine.
  • Tot la Europa FM, ministrul Mediului a anunțat că, pe viitor, sursele de poluare vor fi monitorizate cu ajutorul dronelor.
  • Ministrul Finanțelor a cerut controale la sediile Fiscului. Alexandru Nazare a fost sesizat că unii contribuabili au primit somații pentru datorii achitate, iar la unele sedii ANAF nu se respectă distanțarea fizică.
  • Guvernul schimbă strategia împotriva patronilor din industria ospitalității care nu respectă regulile de pandemie. Întrucât amenzile n-au avut rezultatele scontate, activitatea firmelor va fi suspendată, într-o primă fază pentru două săptămână. În caz de recidivă, perioada crește, a atras atenția premierul Florin Cîțu. Între timp, Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor a anunțat că va da în judecată autorităţile, estimând că, în ultimul an, din cauza suspendării activității, a pierdut 100.000 de angajați.
  • De joi, localurile, sălile de spectacol și cele de jocuri din Alba Iulia și din comuna Ciugud își suspendă, din nou, activitatea. Rata de infectare cu SARS-CoV-2 a revenit peste pragul de 3 la mia de locuitori. Nu mai sunt permise spectacolele, nunțile, botezurile și mesele festive atât în spațiile închise, cât și în cele deschise. Nu se circulă în grupuri mai mari de 6 persoane, dar nici după ora 23.00, cu anumite excepții.
  • Unitățile de învățământ se vor redeschide, de săptămâna viitoare, în 3 scenarii. În cel mai bun dintre ele, cursurile se vor face la clasă în toate grădinițele și școlile. În cel mai grav scenariu, cursuri cu prezență fizică se vor face doar în grădinițe și la clasele primare. Toate unitățile se închid în localitățile aflate în carantină, unde lecțiile vor continua doar pe internet. Întrucât distanțarea fizică nu va putea fi respectată în școli, portul măștii și aerisirea claselor sunt obligatorii. Ministerele Educației și Sănătății lucrau, miercuri seară, la lista cu toate regulile. Totodată, ministrul învățământului, Sorin Cîmpeanu, a anuntat că orele suplimentare pentru elevii care au întâmpinat dificultăți cu școala online vor costa 30 de milioane de euro.
  • Primele 26.000 de vaccinuri Moderna au fost distribuite în ţară. De joi, începe imunizarea cu acest ser, care – spre deosebire de cel de la Pfizer – poate fi păstrat la temperatură de frigider. Cu o singură doză pot fi vaccinate 10 persoane, în decurs de 6 ore. Ulterior, serul își pierde proprietățile. Pe măsură ce noile tranşe de vaccin vor ajunge în România, aplicaţia de programare pentru imunizare se va actualiza şi va permite noi înregistrări. La nivel național, numărul persoanelor vaccinate a sporit cu peste 23.000, până la un total de peste 620.000  din care peste 152.000 au primit ambele doze. În total, s-au raportat 2.000 de reacții adverse, comune și minore. Autoritățile sanitare au raportat alte peste 2.700 de infecții cu SARS-CoV-2, la aproape 34.000 de teste efectuate. Între județe, doar Timişul mai figurează ca zonă roşie, cu incidenţa cumulată la 14 zile de peste 3 cazuri la mia de locuitori. Alte aproape 100 de decese au fost asociate Covid. Totodată, a revenit peste pragul de o mie numărul pacienților din secțiile de Terapie Intensivă.
  • Încă o infecție cu așa-numita tulpină britanică de SARS-CoV-2 a fost depistată în Capitală. Persoana contaminată este cadru didactic la Școală Gimnazială 28 din București, devenită focar. Infecții similare mai sunt în Giurgiu, Suceava și Constanța. Numărul total de cazuri a trecut de 20 în România. Experții britanici au avertizat, miercuri, că tulpina a suferit o nouă mutație.
  • Spania a fost raportat un al doilea caz de infecție cu tulpina sud-africană a coronavirusului, în nord-estul Cataloniei. Guvernul de la Madrid a decis să restricţioneze zborurile către Africa de Sud și Brazilia. Totodată, tulpina britanică de SARS-CoV-2 continuă să se răspândească în statul iberic, unde a fost atins pragul de 60.000 de decese asociate Covid.
  • Au fost amânate toate meciurile programate astăzi în turneul de tenis de la Melbourne. A fost testat pozitiv angajatul unui hotel, unde sunt cazați un număr mare de jucători. Izolați la acest moment, toți sportivii vor fi testați și vor putea reveni în competiție dacă analizele au rezultate negative.
  • Comitetul Olimpic Internaţional a stabilit reguli pentru ca Jocurile Olimpice de la Tokyo, programate în luna iulie, să se desfăşoare în deplină siguranţă. Scandările vor fi interzise, iar spectatorii vor avea voie doar să aplaude pentru a-şi încuraja favoriții. La rândul lor, sportivii vor evita mulţimile, vor folosi numai mijloacele de transport puse la dispoziţie de organizatori, nu se vor putea întâlni cu fanii în afara evenimentelor oficiale şi vor anunţa unde se află pe tot parcursul zilei. Toate aceste reguli vor trebuie respectate timp de 14 zile, fără excepţie.Parlamentul japonez a dat undă verde introducerii de amenzi pentru persoanele şi firmele care încalcă restricțiile de pandemie. Până acum, nu existau reguli oficiale în arhipelag. Japonia și-a bazat strategia de combatere a crizei sanitare doar pe recomandări către populație.
  • A fost pus sub acuzare pentru înșelăciune administratorul care a vândut companiei Unifarm peste un milion de măşti neconforme. Anchetatorii au făcut, ieri, percheziții la adrese din Bucureşti şi judeţul Ilfov. La începutul crizei sanitare, administratorul de firmă a indus în eroare Unifarm, susţinând că dispune de 3 milioane de măşti medicale cu un grad ridicat de protecție. În realitate, individul a livrat materiale care nu respectau standardele.
  • Ministrul Energiei consideră că unele companii trec consumuri estimate foarte mari pe facturile de energie, ceea ce reprezintă ”o formă de escrocherie”. Virgil Popescu precizează că există amenzi pentru astfel de practici. “Am primit mai multe sesizări de la oameni. Vreau să trag un semnal de alarmă (…) Există anumiţi furnizori care au şi distribuţie, care am văzut că trec consumuri estimate foarte mari. Punând consumuri estimate foarte mari, factura va veni mai mare. Practic, iau nişte bani în avans pentru un consum care nu există, se folosesc de bani oamenilor”, a declarat, miercuri seară, ministrul. Virgil Popescu a solicitat Autorității de Reglementare în Energie (ANRE) şi celei pentru Protecția Consumatorului (ANPC) să intervină.
  • Rudele victimelor din incendiul de la Institutul “Balș” vor primi ajutor de la stat. Guvernul a aprobat acordarea unui sprijin financiar de 5.000 de lei pentru fiecare familie îndoliată. Bilanțul tragediei a urcat la 11 decese. Cauzele incendiului sunt investigate.
  • Preotul din Suceava care a oficiat botezul în urma căruia a murit un bebeluș este cercetat pentru ucidere din culpă. Legiștii au stabilit că asfixierea este cauza decesului. În plămânii micuțului se acumulase apă în exces. Părinții acestuia au anunțat că îl vor da în judecată pe preot.
  • Miercuri, au continuat protestele sindicale la Bucureşti, Craiova şi Galaţi. Reunind angajaţi din Poliţie, penitenciare și aministraţie, alături de grefieri, Federaţia Publisind și-a manifestat nemulțumirea față de înghețarea salariilor în sistemul bugetar.
  • Polițiștii sectorului bucureștean 2 au amendat mai mulți taximetriști care au parcat în zona unui mall, blocând o stație de autobuz. Agenții au răspuns mai multor reclamații și anunță că vor supraveghea zona în perioada următoare.
  •  Au fost repatriați jumătate dintre cei 200 de turiști sechestrați de polițiștii mexicani pe aeroportul din Cancun. Ceilalți încă așteaptă. Autoritățile de la Bucureşti au apelat la compania Lufthansa pentru a trimite un un avion care să asigure reparierea. Ministrul de Externe a cerut evitarea călătoriilor în Mexic în perioada următoare. Bogdan Aurescu a denunțat “atitudinea neprietenoasă” a autorităţilor mexicane și “comportamentul abuziv” al poliţiştilor. În timp ce autoritățile au păstrat tăcerea, presa mexicană a scris că, în trecut, bancomatele din Cancun, o zonă frecventată de turişti, ar fi fost controlate de o grupare formată din infractori români.
  • Însărcinat să formeze un guvern tehnocrat în Italia, Mario Draghi s-a declarat încrezător că îşi va asigura un sprijin suficient în Parlamentul de la Roma. Fostul șef al Băncii Centrale Europene are misiunea să scoată Peninsula din criza politică prelungită. Guvernul condus de Giuseppe Conte a demisionat, săptămâna trecută, după a rămas fără sprijin politicul necesar. Fostul său aliat, Matteo Renzi, s-a retras din coaliție, nemulțumit de gestionarea crizei sanitare și a celei economice.
  • Uniunea Europeană a salută prelungirea tratatului START, dintre Statele Unite ale Americii și Rusia, pe tema arsenalelor nucleare.  Șefului diplomaţiei europene, Joseph Borrell, consideră că înțelegerea va consolida securitatea europeană şi internaţională. Acordul urma să expire vineri.
  • Moscova a respins ceea ce numește “isteria” Occidentului față de arestarea opozantului Aleksei Navalnîi. Principalul critic al regimului de la Kremlin a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare. Uniunea Europeană și Statele Unite au cerut eliberarea disidentului, revenit în Rusia din Germania, unde a fost tratat pentru otrăvirea cu o neurotoxină. Șef al diplomaței ruse, Serghei Lavrov consideră justificată intervenția forțelor de ordine în fața – citez – “amenințării” reprezentate de protestatari. Mii de susținători ai lui Alexei Navalnîi au fost reținuți după ample proteste de stradă.
  • În a 21-a etapă a Ligii 1, FCSB s-a impus pe terenul Dinamo cu 1-0. Gazdele au jucat în inferioritate numerică, din mintul 79, când a fost eliminat Steliano Filip. FC Hermannstadt și Gaz Metan Mediaș au remizat, scor 1-1. Istvan Kovacs va arbitra confruntarea CFR Cluj – FC Viitorul, programată, joi, de la ora 20.00.
  • Potrivit meteorologilor, vremea va fi deosebit de caldă, dar vântoasă în cea mai mare parte a ţării. La munte, viteza vântului va atinge 70…90 km/h. La altitudini de peste 1.700 m, îndeosebi în Carpaţii Orientali, rafalele vor depăşi 90-120 km/h, spulberând zăpada şi determinând diminuarea vizibilităţii. Intensificări ale vântului vor fi şi în restul teritoriului, cu viteze mai mari în nord-vestul şi centrul ţării, cu rafale de 55…65 km/h, iar pe arii restrânse 70…80 km/h. În vestul, centrul, nordul şi nord-estul ţãrii vor fi înnorări, local şi temporar va ploua, iar în zona montană înaltă vor fi precipitaţii îndeosebi sub formă de lapoviţã şi ninsoare. În restul teritoriului, cerul va fi variabil şi, în primele ore ale zilei, pe arii restrânse va fi ceaţă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 8 şi 17 grade, cu cele mai ridicate valori în Lunca Dunãrii. La București, vremea va deveni deosebit de caldã. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat, cu intensificãri (rafale în jurul a 45 km/h) mai ales în a doua parte a zilei. Temperatura maximă se va situa în jurul a 14 grade. Dimineaţa, vor mai fi condiţii de ceaţă.
  •  Încălzirea vremii sporește riscul de producere a avalanșelor în Munții Bucegi și Făgăraș. La Bâlea Lac, stratul de zăpadă depășește 2 metri.