Confidenţialitate

Redeschiderea școlilor: Miniștrii încă lucrează la ordinul comun al Educației și Sănătății

Nu este clar ce reguli vor trebui să respecte elevii, profesorii și părinții de când începe al doilea semestru, de luni, 8 februarie.

Miniștrii încă lucrează la ordinul comun al Educației și Sănătății care ar trebui să anunțe cadrele didactice, părinții și elevi ce reguli trebuie respectate de luni.
Documentul ar trebui să fie gata în această noapte.

Ministrul Educației – Sorin Cîmpeanu a explicat azi în ce condiții se vor suspenda orele după apariția cazurilor de COVID–19 în școli:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Există divergențe între cele două ministere privind distanțarea în clase, notează G4Media.

Echipa lui Vlad Voiculescu insistă pe distanțare, în timp ce Sorin Cîmpeanu ar amenința că nu semnează ordinul.
De altfel, în această după-amiază Ministrul Educației spunea că distanțarea ar trebui adaptată fiecărei școli:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, miercuri, cele trei scenarii în funcție de care elevii vor merge sau nu în mod fizic la școală, din 8 februarie. Hotărârea CNSU a fost aprobată în ședința de guvern.

Potrivit CNSU, scenariul verde presupune ca incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate să fie mai mică sau egală cu 1 la mia de locuitori. În scenariul verde se impune prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ. Activitățile sunt permise pentru toate categoriile de antepreșcolari, preșcolari și școlari.

Scenariul galben, când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1 la mie, dar mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toți antepreșcolarii și preșcolarii, elevii claselor din învățământul primar, precum si pentru elevii claselor terminale din învățământul gimnazial, liceal, profesional si postliceal.

În scenariul roșu, când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3 la mie, activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toți antepreșcolarii și preșcolarii, precum și pentru elevii claselor din învățământul primar.

CNSU a propus ca indiferent de scenarii, stagiile de pregătire practică pentru elevii din învățământul liceal tehnologic, postliceal, profesional și profesional dual, să se desfășoare cu prezența fizică, respectând procedurile privind măsurile de protecție instituite de către entitățile organizatoare de stagii de pregătire practică și prevederile Ordinului comun al Ministrului Educației și Cercetării și Ministrului Sănătății.

În privința modalității de desfășurare a activităților ce presupun prezența fizică a studenților în cadrul instituțiilor de învățământ superior, decizia se va lua în baza autonomiei universitare, de conducerea acestor instituții.

Potrivit CNSU, la nivelul localităților unde este instituită măsura carantinei zonale, nu sunt permise activitățile care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ.