Confidenţialitate

INFOMANIA • 27 iunie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mare parte din lotul tricolor de natație a revenit, duminică seară, acasă.

Dublul campion mondial David Popovici și Robert Glință le-au mulțumit tuturor românilor pentru susținere.

De abia aștept să îmi reprezint în continuare cu mândrie țara“, a spus David Popovici, al cărui vis este să inspire “cât mai multă lume”. “E o relație specială pe care o avem cu apa”, a punctat David Popovici, care visează să devină “cel mai rapid din istorie”.

La rândul său, Robert Glință a mulțumit pentru susținere. “Pentru a deveni un campion desăvârșit, trebuie să știi să și pierzi”, a mărturisit acesta, punctând că înotul a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit.

Campionul european s-a declarat “privilegiat” să evolueze printre giganții natației mondiale.

Antrenorul Adrian Rădulescu le-a adresat suporterilor invitația de a fi în tribunele Campionatului European de natație pentru juniori, găzduit de complexul din Otopeni din 5 iulie și la care David Popovici va concura.

Șefa Federației de Natație, Camelia Potec, a dezvăluit că sunt întârzieri în pregătirea “la timp” a competiției, fără a oferi detalii aseară, pentru a nu umbri momentul festiv.

“Suntem îndatorați să construim baze sportive”, a spus ministrul de resort, Eduard Novak.

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român este așteptat la Palatul Victoria, în această dimineață, pentru o întrevedere cu premierul Nicolae Ciucă.

Într-un interviu pentru Europa FM, Mihai Covaliu a vorbit despre nevoia urgentă de investiții în infrastructura sportivă.

Potrivit lui, sunt necesare noi bazine, stadioane și săli polivalente, dar se impune și refacerea bazei de pregătire de la Izvorani, complexul unde se antrenează, prin rotație, toate cele 14 loturi olimpice, pentru că nu există suficiente locuri de cazare.

Mai nou, acolo se pregătesc și sportivii din Ucraina, refugiați în România din cauza războiului.

Șeful COSR consideră ar fi utilă inclusiv implicarea președintelui Klaus Iohannis. Este o problemă majoră și cu absența antrenorilor și altor specialiști.

În ceea ce îl privește pe David Popovici, Mihai Covaliu ne-a reamintit că acesta a început sportul pentru că părinții au vrut să-i corecteze o problemă de sănătate. Apoi, după ce înotătorul a început să facă performanță, toți cei responsabili s-au implicat pentru a face progrese și a rămâne în țară.

Mai mulți foști înotători de performanță au calificat drept “minuni” rezultatele reușite de David Popovici și Robert Glință în condițiile în care nu avem infrastructura necesară unor asemenea performanțe.

Parlamentul dezbate, luni, moțiunea inițiată de opoziție împotriva ministrului Energiei.

Uniunea Salvați România îi reproșează liberalului Virgil Popescu lipsa de reacție față de scumpirea galopantă a combustibililor. Potrivit USR, sub mandatele ministrului PNL, preţul energiei pentru populaţie şi companii a crescut constant.

Parteneri de guvernare, social-democrații au propriile nemulțumiri față de Virgil Popescu, dar este greu de crezut că vor susține moțiunea împotriva acestuia, ceea ce ar amenința stabilitatea coaliției.

Punctual, PSD a precizat că, în eventualitatea în care deducerea de 50 de bani pe litru la carburant se va dovedi un eșec, va reintroduce în dezbaterea executivului propunerea de a plafona tarifele la benzină și motorină.

La unison, președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și ministrul Energiei, Virgil Popescu, au salutat decizia administrației americane de a aloca 14 milioane de dolari etapei preliminare a studiilor de inginerie şi proiectare a reactoarelor modulare de la Doicești. 

Statele Unite au ales România ca primă țară europeană pentru un asemenea proiect nuclear civil.

Aflat la summitul G7 din Germania, președintele american Joe Biden a pledat pentru “mai multe investiții în proiecte de energie curată”.

Din dorința de a contracara influența Chinei pe glob, liderii G7 s-au angajat, aseară, să strângă 600 de miliarde de dolari în fonduri publice şi private pe parcursul următorilor 5 ani pentru a finanţa proiecte de infrastructură în ţările în curs de dezvoltare.

Criza energetică și cea alimentară – efect al invaziei armate a Rusiei din Ucraina – sunt dezbătute la nivel înalt, în Germania, într-o reuniune G7.

Impresionante forțe de ordine au fost mobilizate în preajma Castelului Elmau din Bavaria pentru a asigura liniștea discuțiilor. În weekend, la mare distanță, mii de manifestanţi au defilat pe străzile orașului Munchen, cerând mai multe eforturi în lupta împotriva încălzirii globale.

Protejarea mediului pare să cadă în plan secund, în condițiile în care tot mai multe țări – inclusiv Germania – plănuiesc să redeschidă mine de cărbune pentru a suplini reducerea livrărilor de gaz din Rusia.

Franța a propus plafonarea prețului petrolului la nivelul statelor producătoare. Parisul vrea negocieri în acest sens la nivelul OPEC.

Statele Unite, Canada, Marea Britanie şi Japonia au convenit să interzică importurile de aur din Rusia, în cea mai recentă etapă a efortului de a pedepsi Kremlinul pentru invazia armată în Ucraina. Metalul prețios aduce Moscovei, anual, zeci de miliarde de dolari.

“Costul susținerii Ucrainei este mare, dar costul unei victorii a Rusiei ar fi și mai mare”, a avertizat premierul britanic, Boris Johnson.

Pe frontul de război, care a intrat în cea de-a 5-a lună, armată rusă a bombardat Kievul în weekend. Țintă a fost inclusiv o grădiniță din capitala ucraineană.

Președintele Volodimir Zelenski a transmis că “nicio rachetă rusească nu poate distruge moralul ucrainenilor”.

Serviciile de informații britanice susțin că generalul Aleksandr Dvornikov ar fi fost retras de pe front, întrucât rezultatele sale militare l-ar fi nemulțumit pe președintele Vladimir Putin.

Principala victorie a ultimelor săptămâni a fost capturarea oraşului Severodoneţk din Donbas, de unde trupele ucrainene s-au retras vinerea trecută.

Armata Moscovei a întâmpinat o rezistenţă puternică în orașe aproape nivelate de artilerie.

Spania face presiuni pentru ca Alianța Nord-Atlantică să acorde mai multă atenţie ameninţărilor de pe flancul sudic. Madridul este preocupat de anarhia provocată de mişcările islamiste sângeroase în regiunea Sahel, un teritoriu vast care se întinde în sudul deşertului Sahara.

Pentru migranții din această parte de lume, Spania este poartă de intrare spre Europa.

Marți, liderii NATO se reunesc în capitala Spaniei.

Prioritatea Alianței pare să fie, la momentul actual, descurajarea Rusiei pe flancul estic.

11 persoane au fost rănite, aseară, în urma unei coliziuni produse între două microbuze pe autostrada A1, între localităţile arădene Nădlac şi Pecica.

Victimele au fost transportate conştiente și cooperante la spital.  Între acestea se numără un copil de patru luni, starea acestuia fiind stabilă.

Doi tineri părinți s-au înecat, duminică, în apele râului Timiş. Tragedia s-a produs în zona localităţii Coşteiu.

Cei doi au intrat în apă să se răcorească, fiind surprinși de curenții puternici.

Candidații la Bacalaureat își vor afla, luni, notele. Pentru al treilea an consecutiv, rezultatele sunt anonimizate. Numele elevilor sunt codificate.

A fost Bacalaureatul cu cei mai mulți absenți din ultimele 3 decenii. De la sesiunea de vară a examenului au lipsit peste 40.000 de absolvenți de liceu.

În premieră, în județul Călărași a fost introdusă corectarea digitalizată a lucrărilor.

Navrom Tulcea a suspendat cursele de pasageri şi de mărfuri către Delta Dunării, invocând lipsa resurselor financiare. Compania susţine că are de primit de la Ministerul Transporturilor peste 4 milioane de lei, reprezentând subvenţia pentru transporturile pe apă.

Prefectul judeţului Tulcea spune că, săptămâna aceasta, va fi organizată o întâlnire la Ministerul Transporturilor pentru a se încerca deblocarea acestei situaţii. Potrivit lui Alexandru Dan Munteanu, mai sunt şi alţi operatori de transport astfel încât locuitorii din Delta Dunării nu vor fi în imposibilitatea de a călători.

Compania Alstom a anunțat ca va suspenda mentenanţa la metroul bucureștean dacă nu îi sunt plătite facturi restante de 160 de milioane lei.

“O parte din sumă a fost achitată”, susține Metrorex, iar pentru plata integrală a serviciilor se așteaptă” următoarea rectificare bugetară”.

Poliţiştii de frontieră bihoreni au împiedicat intrarea în țară a două automarfare încărcate cu peste 30 de tone de deşeuri aduse din Germania.

În vehicule, erau transportate cauciucuri uzate şi îmbrăcăminte second hand. Șoferii nu au putut prezenta documente justificative.

În Marea Britanie, șoferii băuți sau drogați care provoacă accidente rutiere mortale riscă închisoare pe viață începând din această săptămână, relatează BBC.

Prin înăsprirea legislației, Guvernul de la Londra a invocat că vrea ca pedepsele să reflecte gravitatea crimelor comise de persoane iresponsabile care se urcă la volan.

Pe străzile Madridului au mărșăluit mii de persoane la apelul unor asociaţii care militează împotriva avortului, eutanasiei sau minorităților sexuale. Aleșii statului iberic dezbat, în această perioadă, o lege care ar permite întreruperile de sarcină pentru adolescentele de peste 16 ani, fără consimţământul părinţilor.

Manifestanţii purtau pancarte prin care salutau recenta hotărâre a Curţii Supreme a Statelor Unite. Dominată de judecători conservatori, instanța de la Washington a declarat avortul neconstituţional, stârnind un val de proteste.

În mai multe orașe americane, contestatari ai deciziei au fost atacați pe stradă în weekend. Multe clinici care practicau întreruperi voite de sarcină și-au închis porțile dincolo de Atlantic.

Membri ai familiei regale norvegiene au participat, duminică, la o slujbă găzduită de catedrala din Oslo, în memoria victimelor atacului armat care a îndoliat națiunea scandinavă.

Un individ a deschis focul, vineri seară, într-o zonă cu baruri de noapte din capitală. Două persoane au fost ucise, iar 20 au fost rănite.

Atacatorul, un individ de 43 de ani, despre care se crede că suferă de probleme mintale, a fost reținut. Motivația gestului său criminal este necunoscută. Pentru moment, poliția nu a confirmat că acesta a vrut să ucidă, în mod expres, membri ai minorităților sexuale.

Prinţul Charles al Marii Britanii a primit, în trei ocazii, câte o valiză cu un milion de euro, în numerar, de la şeicul Hamad bin Jassim, un fost premier al Qatarului, a dezvăluit cotidianul The Sunday Times.

Potrivit BBC, nimic nu sugerează că aceste donații, făcute între 2011 și 2015, ar fi ilegale.

Moştenitorul Coroanei Britanice a înregistrat sumele în actele fundației caritabile pe care o conduce.

Un cutremur cu magnitudinea 5,1 s-a produs, duminică seară, în apropiere de Oran, principalul oraş din vestul Algeriei, care găzduieşte Jocurile Mediteraneene. Resimţit de locuitori, seismul nu a făcut victime, iar pagubele au fost minore, potrivit protecţiei civile.

Zidurile unor case s-au fisurat în oraşul Arzew, la 40 km est de Oran.

Preşedintele algerian Abdelmadjid Tebboune a adresat pe Twitter un mesaj de ”pace şi securitate” pentru Oran şi locuitorii săi, în urma acestui cutremur.

Cea de-a 19-a ediţie a acestei competiţii multisportive, care reuneşte 26 de ţări din bazinul mediteranean şi din Balcani, a început sâmbătă şi urmează să se încheie pe 5 iulie.

Două românce vor juca, luni, în primul tur la Wimbledon, al treilea grand slam al anului. Sorana Cîrstea va evolua contra sârboaicei Aleksandra Krunić, iar Irina Begu o va întâlni pe georgianca Ekaterine Gorgodze.

Simona Halep o va înfrunta, marți, pe cehoaica Karolina Muchova.

Înainte de Wimbledon, fostul lider WTA se declară încrezător.

“Nu vreau să mă opresc, simt că pot mai mult!”, a spus Simona Halep, care a urcat o poziţie în clasamentul WTA, ocupă locul 18 (2.315 puncte).

Sorana Cîrstea se menţine pe 32 (1.430 de puncte). Irina Begu se menţine pe poziţia 43 (1.234 de puncte).

Gabriela Ruse a urcat de pe 55 pe 54 (1.127 de puncte), iar Jaqueline Cristian, ultima româncă din top 100 WTA, se menţine pe 70 (901 puncte).

Tenismenul spaniol Rafael Nadal (4 ATP) se declară pregătit fizic pentru a juca la Wimbledon.

Suferind de o afecțiune degenerativă (sindromul Muller-Weiss), ibericul spune că nu mai resimte atât de tare durerile la picior, care îi amenințau prezența pe iarba londoneză.

Startul competiției masculine va fi dat, luni, de Novak Djokovic (3 ATP), care îl întâlnește pe sud-coreeanul Kwon Soon-woo (81 ATP).

În altă ordine de idei, sârbul refuză să se vaccineze împotriva Covid, ceea ce nu îi va permite să participe la Openul Statelor Unite.

Forul handbalistic european (EHF) va anunţa, luni, echipele participante în sezonul viitor al Ligii Campionilor, la feminin şi masculin, pentru care au aplicat 39 de echipe.

În fiecare competiţie vor fi câte 2 grupe a câte 8 echipe, deci 32 în total.

Din România au aplicat 4 echipe. O participare garantată au Dinamo (la masculin) și Rapid (la feminin)

Alături de acestea speră la acceptare şi Minaur Baia Mare (la masculin), respectiv CSM Bucureşti (la feminin).

Tragerea la sorţi a grupelor va avea loc pe 1 iulie, la Viena.

În 2022, Dinamo nu a trecut de faza grupelor Ligii Campionilor, iar CSM Bucureşti s-a oprit în sferturile competiţiei. Trofeele au fost câştigate de FC Barcelona (masculin) şi Vipers (feminin).

Vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a ţării, cu disconfort termic în creștere mai ales în regiunile vestice. Cerul va fi variabil, temporar cu înnorări, averse și descărcări electrice, îndeosebi după-amiaza și seara, local la munte și pe arii restrânse în rest, în special în sud, est și centru. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 de grade în nordul litoralului și 34 de grade în Câmpia de Vest.

La București, vremea va fi călduroasă, iar disconfortul termic în creștere. Cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare după-amiaza și seara, când vor fi posibile averse slabe și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 32 de grade.

Pe litoral, vremea va fi în general frumoasă şi caldă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza şi noaptea, când vor fi condiţii pentru ploi de scurtă durată, posibil însoţite şi de descărcări electrice. Vântul va sufla moderat, cu intensificări trecătoare. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 şi 28 de grade, iar cele minime vor fi de 20…21 de grade.
Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 21 şi 23 de grade.