Confidenţialitate

INFOMANIA • 26 martie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

  • Circulaţia metroului bucureștean a fost oprită, vineri dimineața, din cauza unui protest spontan al angajaților. În staţia Piaţa Unirii, sindicaliștii au coborât în tunel și s-au așezat pe șine, împiedicând pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri, a anunțat Metrorex. Joi, compania a transmis că bucureștenii vor aștepta mai mult după metrou, în afara orelor de vârf. Potrivit Metrorex, măsura s-ar plia pe actuala stare de alertă sanitară. Coincidență sau nu, sindicaliștii de la metrou au amenințat că, vineri, vor ţine în depouri 10 din cele aproape 80 de garnituri care circulă zilnic în Capitală, după ce directorul Metrorex a solicitat firmelor care au închiriat spaţiile comerciale din subteran să le elibereze în regim de urgenţă. De cealaltă parte, sindicatul susţine că magazinele respective au fost amenajate conform legii, iar peste 3 sferturi sunt proprietatea sa. Spiritele erau deja agitate după ce ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunţat că majorarea salariilor cu 18% – acordată la sfârșitul anului trecut pentru aproape 6.000 de angajaţi – a fost ilegală şi nu poate fi menţinută în acest an.
  • Autoritățile au comunicat, joi seară, noul set de restricții adoptate în încercarea de a ține sub control criza sanitară de coronavirus. Invocând nevoia unei prezențe mai sporite a polițiștilor în spațiile publice, premierul Florin Cîțu a ținut să precizeze că, până acum, România avea una dintre cele mai relaxate strategii de luptă cu pandemia. În zonele în care incidența depășește 4 cazuri la mia de locuitori, circulația este restricționată de la ora 20.00, iar magazinele se închid de la ora 18.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Dacă incidența depășește pragul de 7,5 la mie, aceste restricții se aplică în fiecare zi a săptămânii, a explicat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Raed Arafat a subliniat că măsurile “devin obligatorii” și “nu se mai discută sau dezbat”. Având motive întemeiate, orice excepție trebuie justificată cu declarație pe proprie răspundere și adeverință de serviciu.
  • Orarul restricțiilor vor fi adaptat de sărbătorile pascale catolice și ortodoxe, astfel încât enoriașii să poată merge, pe jos sau cu mașinile personale, la slujbele organizate în curțile bisericilor. Așadar, mijloacele de transport în comun nu vor circula de Înviere. Masca de protecție și distanțarea fizică vor fi obligatorii la biserică.
  • Sălile de fitness mai pot funcționa doar în localitățile în care rata de infectare nu depășește 4 la mie. Capitala, spre exemplu, a ajuns de 6,5 la mie, în creștere. Bucureștiul a raportat, joi, un record negativ de aproape 2.200 de contaminări. Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență se reunește pentru a adopta eventuale restricții suplimentare, cum ar fi aceea de a limita ieșirile din oraș stric la cele care nu suportă amânare.
  • Guvernul a adoptat, în primă lectură, un proiect de lege care va permite suspendarea activității cluburilor și restaurantelor care nu respectă regulile anti-Covid, a spus ministrul Internelor, Lucian Bode. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că, la momentul actual, în secţiile de terapie intensivă din țară sunt 1.498 de paturi, din care 1.335 sunt ocupate.
  • Tulpina britanică de coronavirus a fost confirmată în 30 de județe ale țării, potrivit datelor Institutului de Sănătate Publică. Cele mai multe cazuri au fost depistate la grupa 45-55 de ani, în București, Bihor, Ilfov, Cluj, Iași, Suceava și Timiș. Specialiștii INSP spun că este esențială raportarea rapidă a cazurilor pentru a se face urgent anchetele epidemiologice, cunoscută fiind transmisibilitatea crescută a acestei variante de SARS-CoV-2.
  • Marea Britanie a fost eliminată de pe lista roșie. Persoanele care vin din Regat scapă de carantina obligatorie.
  • Despre menținerea restricţiilor pentru călatoriile neesenţiale în Uniunea Europeană s-a discutat în summitul prin videoconferință al liderilor de state comunitare. Unele voci au invocat, totuși, nevoia de pregătire pentru o viitoare relaxare treptată a limitării de mișcare. Începute joi, discuțiile ar urma să continue și vineri.
  • România are la dispoziție alte peste 200.000 de doze de vaccin antiCovid. Joi, au ajuns în țară 162.000 de doze de ser Moderna și 48.000 AstraZeneca. Totodată, a devenit activă harta centrelor de imunizare din țară pe tipuri de vaccin. Platforma cuprinde toate centrele deschise, tipul serului administrat în acestea, numărul locurilor disponibile și numărul persoanelor înscrise pe lista de așteptare.
  • Pfizer a început testarea serului anti-Covid pe copii cu vârste sub 12 ani. Primii voluntari în acest studiu clinic de fază timpurie au fost vaccinați miercuri. Testele urmează unui alt studiu lansat de compania Moderna săptămâna trecută.
  • Jandarmeria Bucureşti a anunţat deschiderea unui dosar penal după protestul cu fumigene organizat de sindicaliștii din Poliție la sediul Ministerului de Interne. Folosirea obiectelor pirotehnice este interzisă la manifestații de stradă. Totodată, a fost depășit numărul maxim de persoane prezente. Organizatorii protestului au fost amendați cu 6.000 de lei. Polițiștii sunt nemulțumiți de înghețarea salariilor și de lipsa dotărilor.
  • În fața valului de critici primite de la elevi și părinți, ministrul Educației a făcut un pas înapoi. Evaluarea națională și Bacalaureatul se vor desfăşura la datele stabilite la începutul anului şcolar, a cărui structură rămâne neschimbată pentru clasele terminale. Toți ceilalți elevi vor avea aproape o lună de vacanţă de primăvară, în perioada 2 aprilie – 4 mai.
  • Aflat în detenţie, opozantul rus Aleksei Navalnîi a acuzat conducerea închisorii că îl torturează prin privare de somn. Principalul contestatar al președintelui Vladimir Putin susține că este trezit de mai multe ori pe noapte de gardieni. Otrăvit anul trecut cu o neurotoxină, Aleksei Navalnîi se plânge nu are acces nici la îngrijiri medicale adecvate.
  • Naționala de fotbal a început cu dreptul preliminariile Cupei Mondiale. România a învins Macedonia de Nord, cu 3-2. Partida s-a disputat pe Arena Naţională. Vindecat de Covid, selecționerul Mirel Rădoi și-a făcut apariția în vestiar cu două ore înaintea meciului și a asistat la victorie pe banca tehnică.
  • Simona Halep s-a calificat în turul al treilea al turneului de tenis de la Miami. Românca a învins-o pe jucătoarea franceză Caroline Garcia, scor 3-6,6-4, 6-0. Simona Halep va evolua și în proba de dublu, alături de nemțoaica Angelique Kerber, urmând să le întâlnească pe belgianca Elise Mertens și bielorusa Aryna Sabalenka.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.