Confidenţialitate

BUCUREȘTI: Protest spontan al angajaților de la metrou

Circulaţia metroului bucureștean este oprită, vineri dimineața, din cauza unui protest spontan al angajaților.

În staţia Piaţa Unirii, sindicaliștii au coborât în tunel și stau pe șine, împiedicând pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri, anunță compania Metrorex într-un comunicat.

Protestul angajaților a început în timpul nopții. Porțile gurilor de metrou au rămas închise la primele ore ale dimineții, când ar fi trebuit să fie permis accesul călătorilor.

Sindicaliștii au refuzat orice tentativă de dialog, susține conducerea Metrorex, care acuză că protestatarii nu au răspuns la invitațiile repetate de întâlnire cu managementul companiei pe parcursul nopții.

În condițiile în care angajații s-au așezat pe șine, liniile de metrou nu pot fi puse sub tensiune pentru operarea trenurilor de pasageri.

Protestul are loc pe fondul unor tensiuni recente între sindicate și Ministrul Transporturilor.

Sindicaliștii de la Metrorex au fost excluși de la luarea deciziilor în Consiliul de Administrație. Ministrul Cătălin Drulă a anulat ordinul prin care prezența sindicatelor era obligatorie la ședințele de conducere.

Decizia a venit după ce s-a constatat că la Metrorex au fost majorate salariile, deși încasările din vânzarea de cartele şi abonamente s-au prăbușit în 2020.

În urma unor controale s-a mai constat că multe dintre contractele de asociere derulate la nivelul Metrorex au fost dezavantajoase pentru companie, din punct de vedere financiar.

Joi, sindicaliștii de la metrou au amenințat că, începând de vineri, vor ţine în depouri 10 din cele aproape 80 de garnituri care circulă zilnic în Capitală, după ce directorul Metrorex a solicitat firmelor care au închiriat spaţiile comerciale din subteran să le elibereze în regim de urgenţă.

De cealaltă parte, sindicatul susţine că magazinele respective au fost amenajate conform legii, iar peste 3 sferturi sunt proprietatea sa.