Confidenţialitate

INFOMANIA • 24 februarie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi

  • Locatarii unui bloc din Timişoara au fost evacuați, marţi seara, de echipaje ale ISU Timiş, după ce a fost sesizat un miros înţepător degajat în urma unei deratizări care a avut loc în cursul serii, în spaţiul unei societăţi comerciale aflată la parterul blocului. În noiembrie 2019, o femeie și doi copii au murit în urma unei deratizări făcute cu o substanță interzisă la Timișoara.
  • Miercuri începe vaccinarea anti-Covid a angajaților din învățământ. Procesul de imunizare ia startul, pentru început, în 23 de județe, urmând să se extindă apoi și în celelalte și să se încheie la 10 martie, a anunțat coordonatorul campaniei, Valeriu Gheorghiță. Se estimează că 60.000 de persoane care lucrează în învățământ vor fi vaccinate. Celor cu vârste sub 55 de ani le va fi administrat serul AstraZeneca, iar restul cu Pfizer. Programările nu se fac online. Fiecare unitate de învățământ centralizează lista cu persoanele care vor să fie vaccinate, o trimite la inspectoratele școlare, iar apoi Direcția de Sănătate Publică va înregistra programarea. Vaccinările se vor face cu ajutorul echipelor mobile, în locații puse la dispoziție (în mare parte) de Ministerul Educației.
  • La nivel național, aproape 4.000 de persoane au fost diagnosticate cu SARS-CoV-2 după efectuarea primei doze de vaccin. Oamenii au fost testaţi la câteva zile după administrarea serului, pe când nu se dezvoltaseră anticorpi în organism, care să lupte cu virusul. Totodată, peste 400 de persoane au fost testate pozitiv după rapel. Valeriu Gheorghiță insistă că este foarte important să fie respectate măsurile de prevenție și după vaccinare. Potrivit acestuia, nu este exclus un al treila val al pandemiei, întrucât tupina britanică se răspândește rapid. Aceasta a fost depistată în jumătate dintre județele țării.  Institutul Național de Sănătate Publică avertizează că există pericolul ca mutația să se extindă în toată România în viitorul apropiat. 164 de cazuri au fost depistate până acum în România, dintre care 92 în București. Călătoria în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost menționată pentru foarte puține dintre ele.
  • “Cu cât un virus circulă mai mult în rândul populației, cu atât există riscul ca el să dezvolte mutații”, spune medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
  • Bilanțul a depășit, marți, pragul a 20.000 de decese asociate Covid în România de la izbucnirea crizei sanitare. Tot marți, au fost raportate aproape 3.400 de noi infecții cu SARS-CoV-2, la un total de 33.000 de teste. Rata de pozitivare depășește 10%. Judeţe în scenariu roșu sunt Timişul şi Maramureşul. La Terapie Intensivă sunt internaţi 978 de pacienţi.
  • Rata de infectare cu SARS-CoV-2 în comuna dâmbovițeană Pucheni, aflată de aproape o săptămână în carantină, continuă să crească şi a depășit 11 cazuri la mia de locuitori. La momentul impunerii restricţiilor, indicele era puțin peste 4 la mie.
  • Reacţiile adverse la serul AstraZeneca pot fi mai frecvente după prima doză, comparativ cu alte vaccinuri, dar scad la a doua administrare, a explicat coordonatorul campaniei de imunizare, Valeriu Gheorghiță. Vaccinul AstraZeneca, creat în colaborare cu experții Univeristății Oxford, foloseşte un vector viral. În schimb, la vaccinurile care folosesc platforma de ARN mesager, cum sunt Pfizer și Moderna, reacțiile sunt mai frecvente la rapel.
  • Miercuri, ajunge în țară un nou lot de vaccin anti-Covid produs de compania americană Moderna. Cele 79.000  vor fi stocate pentru a asigura rapelul persoanelor deja vaccinate cu prima doză. Imunizările vor începe din 4 martie.
  • În aprilie, România ar putea primi primele doze de vaccin de la Johnson & Johnson. Deocamdată, serul așteaptă aprobarea Agenției Europene pentru Medicamente. În cazul Johnson & Johnson, avantajul este că este necesară o singură doză.
  • Cotidianul britanic The Guardian dezvăluie că Italia a mințit Organizația Mondială a Sănătății despre capacitatea de a gestiona o pandemie. În urmă cu un an, nordul Peninsulei a devenit focarul de Covid al Europei. Procurorii italieni investighează răspunsul autorităților după declanșarea crizei sanitare, inclusiv rapoartele false despre pregătirea din perioada anterioară apariției coronavirusului.
  • Germania se află într-un al treilea val al pandemiei de coronavirus, le-a spus cancelarul Angela Merkel colegilor din partidul său conservator, în cadrul unei întâlniri desfășurate în spatele ușilor închise. Șefa guvernul de la Berlin a atras atenția că orice relaxare a restricţiilor introduse la sfârşitul anului trecut, şi prelungite până la 7 martie, trebuie să se facă cu mare atenţie şi în mod treptat.
  • Gripa aviară se extinde în Europa. Polonia, cel mai mare producător de carne de pasăre de pe continent, raportează o scădere a nivelului de aprovizionare cu ouă, semn că actuala criză are efecte la nivel industrial. Gripa aviară accentuează pierderile înregistrate de crescătorii de păsări din cauza pandemiei. Rusia a anunțat, zilele trecute, că şapte muncitori de la o fermă avicolă din sudul ţării s-au infectat cu virusul gripei aviare. Pentru moment, nu sunt indicii de transmitere a bolii de la om la om.
  • Cei 4.000 de angajați ai Complexului Energetic Hunedoara își vor primi, miercuri, salariile restante, pentru care au protestat timp de aproape o săptămână. Sindicaliștii și ministrul Muncii au ajuns la un acord după mai multe ore de negocieri intense. Reluarea activității în subteran va permite repornirea termocentralei Mintia. Cât timp aceasta nu a funcționat, școlile din Deva și-au închis porțile, întrucât era prea frig în clase.
  • Prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans așteaptă de la România un plan de renunţare totală la utilizarea cărbunelui pentru a produce energie. Potrivit lui, această resursă nu are niciun viitor. Oficialul european a adăugat că unele state comunitare, printre care şi România, au nevoie de gaze naturale ca resursă de tranziţie de la cărbune şi lemn, care predomină în producerea energiei, spre surse regenerabile în viitor. Germania și Grecia au planuri bune de renunțare la lignit, a adăugat Frans Timmermans.
  • Proiectul bugetului de stat a ajuns în Parlament. Deputații au decis calendarul pentru aprobare. Astfel, mâine, poimâine și sâmbătă vor avea loc dezbateri în comisiile de specialitate. În prima zi a săptămânii viitoare, vor fi dezbateri în plen, iar votul va fi dat marți, după cum a anunțat președintele Camerei Deputaților, liberalul Ludovic Orban. Opoziția social-democrată a pregătit numeroase amendamente. PSD vrea, între altele, creșterea alocațiilor pentru copii de la 1 martie și acordarea de vouchere, în valoare de 400 de euro, pentru nașterea fiecărui copil. Premierul Florin Cîțu a declarat că proiectul de buget este unul al reformei, care va susține investițiile, fiind contruit în jurul unei ținte de deficit de 7% din Produsul Intern Brut.
  • Întrucât Avocatul Poporului nu a făcut contestație la Curtea Constituțională, legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor poate merge la promulgare. Renate Weber a declarat că nu a identificat în text vreun element de neconstituționalitate. Legea de eliminare a pensiilor speciale pentru aleși a fost adoptată cu o largă majoritate.
  • Aproape 50 de studenți din anul I de la Facultatea de Drept a Universității din București au fost propuși pentru exmatriculare, fiind acuzați că au fraudat mai multe examene. Potrivit potralului Edupedu.ro, aceștia au format două grupuri pe Whatsapp unde rezolvau în comun subiectele și realizau filmulețe în care unii studenți explicau metode de copiere și cum să își așeze ecranele astfel încât să aibă acces la o sursă de inspirație.
  • Doi bărbați au fost arestați în Bulgaria pentru trafic de droguri. 400 kg de heroină au fost descoperite în timpul verificării unor containere care au ajuns cu vaporul în portul Varna din Dubai. Pe piața neagră, valoarea drogurilor este de aproape 16 milioane de euro.
  • Campion de golf, americanul Tiger Woods a fost spitalizat, marți, în urma unui accident rutier petrecut în comitatul Los Angeles. Sportivul a suferit multiple răni, fiind operat.
  • Ducele de Edinburgh este tratat pentru o infecţie şi va mai rămâne internat pentru câteva zile, a anunţat Palatul Buckingham. În vârstă de 99 de ani, consortul reginei Elisabeta a II-a a fost spitalizat săptămâna trecută. Medicii spun că pacientul răspunde la tratament.
  • Australienii vor avea din nou acces la știri în rețeaua de socializare Facebook, după o săptămân de blocaj. Decizia urmează unui compromis între compania americană și guvernul australian în privinţa proiectului de lege care ar fi obligat giganții internetului să plătească pentru ştiri.
  • Întrerupt luni seara din cauza ceții, meciul dintre Viitorul si Poli Iași nu s-a putut relua nici marți. Vizibilitatea a fost la fel de redusă. Partida va fi reprogramată.
  • Comitetul executiv UEFA a decis să anuleze campionatele europene pentru jucători sub 19 ani din cauza pandemiei. Ediţia masculină urma să aibă loc în România, în vară (30 iunie şi 13 iulie).
  • Fără 9 jucătoare în lot, testate pozitiv la coronavirus alături de antrenorul Adrian Vasile, CSM Bucureşti a învins Măgura Cisnădie, scor 31-25. Grație acestei victorii, echipa bucureșteană rămâne lider în Liga Naţională de handbal feminin.
  • România a încheiat cu o victorie preliminariile EURO de fotbal feminin de anul viitor. Tricolorele au învins Croația cu 1-0. Mihaela Ciolacu a înscris golul. Meciul a consemnat debutul fostului internaţional Cristian Dulca pe banca tehnică a naţionalei feminine. România a încheiat grupa pe locul al treilea şi va fi în urna a treia la tragerea la sorţi pentru preliminariile Mondialului din 2023, găzduit de Australia şi Noua Zeelandă.
  • Simona Halep a renunțat să mai participe la turneul de la Doha. Competiția din Qatar ia startul la 1 martie. Românca se pregătește de acum Dubai Tennis Championships, turneu de o mie de puncte WTA. De la Doha vor lipsi, de asemenea, canadianca Bianca Andreescu și americanca Sofia Kenin.
  • Temperaturile scad ușor, mai cu seamă în estul şi sud-estul țării. La primele ore ale dimineții, în zonele joase vor fi înnorări sau ceaţă, în special la începutul zilei. Izolat, se poate depune polei. Spre seară va creşte probabilitatea de ploi slabe în estul Moldovei şi nordul Dobrogei. Vântul va sufla mai tare la munte. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 4 şi 14 grade. La București, cer temporar noros. Dimineaţă, vor fi condiţii de ceaţă. 12 grade la amiază.