Confidenţialitate

INFOMANIA • 22 iunie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În multe zone inundate, apele întârzie să se retragă. Localnicii din zonele sinistrate și pompierii mobilizați în sprijinul acestora au avut încă o noapte albă. Până marți seară, se menține riscul de inundații pe mai multe râuri din țară. Se așteaptă ca, în mai multe bazine hidrografice, să fie depășite cotele de atenție.

Echipe ale Administraţiei Naţionale “Apele Române” supraveghează în teren situaţia cursurilor de apă aflate sub avertizare hidrologică. O atenţie sporită este acordată râului Negru, la staţia hidrometrică Reci. De asemenea, este monitorizată strict zona de confluenţă a râurilor Putna și Siret.

Specialiștii sfătuiesc populația să ţină cont de avertizările autorităţilor şi să stea departe de cursurile de apă, mai ales în locurile neamenajate.

În Vrancea, rămân închise mai multe tronsoane de drumuri județene.

Opoziția critică guvernul pentru modul în care a fost gestionat ultimul episod de inundații. Liderul PSD acuză executivul că nu a adoptat măsuri care să prevină calamitățile. În altăp ordine de idei, Marcel Ciolacu spune că “există semnale” că unii liberali ar urma să susțină moțiunea de cenzură, pe care social-democrații o vor depune, miercuri, în Parlament, împotriva cabinetului condus de Florin Cîțu.

Din cauza stratului gros de zăpadă și a riscului de căderi de pietre, rămâne închis până la începutul lunii viitoare, tronsonul de altitudine a Transfăgărășanului, între Bâlea Cascadă, Bâlcea Lac și Piscu Negru. De asemenea, până joi, vor fi perioade cu circulație restricționată din cauza unor filmări, pe tronsonul Cârțișoara – Bâlea Cascadă.

Furtunile de vară pot fi periculoase. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă le recomandă cetăţenilor ca, în timpul unei furtuni, să ștrandurile și piscinele. Conductele instalaţiilor pot conduce electricitate. Pe timpul vijeliilor, trebuie să ne adăpostim în locuințe sau, la nevoie, în mașini. Totodată, se impune deconectarea aparatelor electronice pentru a nu risca defectarea acestora.

Autoritățile vor relua, marți dimineață, căutarea celor două surori dispărute în Dunăre în dreptul localității tulcene Isaccea. Una din fete ar fi alunecat în apă, iar cealaltă a intrat după ea să o salveze. Operațiunea a fost suspendată pe timpul nopții. O echipă de scafandri brăileni s-a alăturat misiunii.

Aflată în moarte cerebrală, o adolescentă de 13 ani a salvat viaţa altor cinci pacienţi. A fost prima prelevane de organe realizată, în acest an, la Spitalul “Sf. Maria” Iaşi.

Un nou val al crizei de coronavirus ar putea debuta în România la sfârșitul lunii august sau în septembrie. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, consideră că o nouă creștere a numărului de îmbolnăviri este de așteptat după perioada concediilor, în contextul în care imunitatea colectivă, prin vaccin sau boală, este la noi de cel mult 50%, insuficient pentru a preveni răspândirea SARS-CoV-2. Doar un sfert din populație s-a vaccinat pana acum.

Ritmul a încetinit rapid în ultimele săptămâni. Potrivit ultimei raportă, doar 6.800 de persoane au mai primit o primă doză de vaccin sau pe cea unică de la J&J. Alte peste 13.000 au făcut rapelul.

În aceste condiții, imunitatea de masă pare tot mai greu de atins. Pentru a opri răspândirea coronavirusului, ar trebui ca cel puțin 3 sferturi din populație sa fie imunizată.

Până acum, statul a contractat 23 de milioane de doze de vaccin. În 6 luni de campanie, mai puțin de 5 milioane de persoane au mers să se vaccineze.

Una peste alta, 35.000 de vaccinuri vor fi distruse, pentru că expiră săptămâna viitoare. Pentru a evita repetarea situației în perioada următoare, România va încerca să doneze și să vândă unele doze.

Aproape 300 de persoane s-au vaccinat, luni, la Biserica Neagră din Braşov, primul centru de imunizare deschis într-un lăcaş de cult din România.

26 de noi infecții și 4 decese au fost anunțate lluni. Alte 61 de cazuri mortale au fost raportate cu întârziere, datând din trecut (cel mai vechi, din luna mai a anului trecut). 158 de bolnavi Covid mai sunt internați în secțiile de Terapie Intensivă.

În aceasta perioada de acalmie, autoritățile avertizează personalul medical că trebuie să se vaccineze în număr cât mai mare. Ministerul Sănătății anunță că cei neimunizați vor mai putea intra în saloane doar după o testare plătită din propriul buzunar. Șeful Alianței Medicilor le transmite colegilor din spitale că de ei depinde sănătatea pacienților.

Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția că varianta Delta a coronavirusului, descoperită inițial în India, este cea mai virulentă de până acum şi va ”ataca” persoanele cele mai vulnerabile, mai ales în zonele cu rate scăzute de vaccinare.

Producătorul vaccinului rusesc Sputnik V susține că serul protejează împotriva “tuturor variantelor cunoscute” ale coronavirusului, inclusiv împotriva variantei Delta. Mutația este responsabilă pentru o creştere marcantă a infectărilor în Rusia. Autoritățile acestei țări au consemnat aproximativ 270.000 de decese de la începutul pandemiei.

Franţa a redescoperit, luni, atmosfera “lumii de dinainte” de criza sanitară prin intermediul a numeroase mini-concerte organizate cu de Ziua Muzicii (Fęte de la musique). Pionier al muzicii electronice, Jean-Miche Jarre a susținut un recital la la Palatul Élysée, reședința președintelui Emmanuel Macron.

Absolvenții de gimnaziu încep, marți, Evaluarea națională. Peste 130.000 de elevi vor susţine examenul, organizat în peste 3.800 de centre, potrivit Ministerului Educației.
Pentru prima dată, subiectele sunt întocmite după modelul testelor PISA. Se va pune accentul pe capacitatea de a folosi noțiunile învățate, nu doar de a le memora. Cea dintâi probă a Evaluării este la Limba şi literatura română. Joi, este programată cea la Matematică, iar cea la Limba şi literatura maternă se va desfășura vineri.

Candidații vor purta mască. Triajul epidemiologic la intrarea în sală nu mai este impus.

Primele rezultate vor fi afişate la 29 iunie.

Elevii care nu pot susţine probele în această perioadă, din motive medicale, vor putea participa la o etapă specială, programată să înceapă la 5 iulie.

Rezultatele la Evaluare vor conta, alături de mediile din gimnaziu, la repartizarea la liceu.

România şi Bulgaria rămân codașele Uniunii Europene la capitolul “inovare”. Suedia continuă să fie lider, urmată de Finlanda, Danemarca şi Belgia, cu performanţe în materie de inovare cu mult peste media europeană. Potrivit executivului comunitar, decalajul în materie de inovare este, totuși, în scădere. În schimb, un punct forte al României este rata de penetrare a internetului în bandă largă.

Ministrul Mediului a anunțat iniţierea de consultări în coaliția de guvernământ pe tema atacurilor comise de de urşi în Ţinutul Secuiesc. Potrivit lui Tanczos Barna, se discută despre modificarea legislaţiei pentru ca autorităţile locale să aibă posibilitatea – ca prin sedare sau împuşcare – să intervină în cel mult 24 de ore în cazul unui animal sălbatic agresiv.

La chemarea opoziției, ministrul Energiei este așteptat, marți, în Parlament. Aleșii AUR vor să afle soluțiile lui Virgil Popescu pentru viitorului mineritului în România.

USR PLUS reclamă că nu poate avea reprezentanţi în secţiile de votare din Bragadiru, deşi este partid parlamentar. Reprezentanţii formaţiunii intenţionează să depună plângere penală împotriva Primăriei şi a membrilor Biroului Electoral Judeţean Ilfov. Alegeri parțiale sunt organizate, la 27 iunie, în 36 de localităţi ale țării.

A început campania electorală pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova. Sunt “în joc” 101 mandate de parlamentar. Miza scrutinului este formarea unei noi majorități legislative dincolo de Prut. Partidul Acțiune și Solidaritate, al președintelui Maia Sandu, este favoritul sondajelor de opinie, urmat de blocul socialiștilor, care se declară împotriva României și a Uniunii Europene, privilegiind în schimb relația cu Rusia. Comisia Electorală de la Chișinău a refuzat să sporească numărul secțiilor de vot din străinătate.

În coordonare cu Statele Unite, Canada și Marea Britanie, Uniunea Europeană a decis să taie importante surse de venit ale Belarusului. Occidentul sancționează, astfel, regimul de la Minsk pentru deturnarea, luna trecută, a unui avion Ryanair la bordul căruia se afla tânărul opozant Roman Protasevic. Actul de piraterie a scandalizat cancelariile vestice.

Uniunea Europeană a trecut pe lista neagră importurile de arme, tutun sau îngrăşăminte din Belarus. Sunt interzise, totodată, orice împrumuturi sau vânzarea unor anumite produse financiare către bănci sau alte instituţii financiare către fostul satelit sovietic, al cărui singur aliat rămâne Moscova.

Germania a arestat, sub acuzația de spionaj, un cercetător rus. Bărbatul a lucrat ca asistent ştiinţific la o universitate germană, potrivit Parchetului federal din Karlsruhe, ai cărui procurori se ocupă de asemenea cazuri. Relaţiile dintre Berlin și Moscova sunt deja tensionate, în special din cauza problemei ucrainene şi a acuzaţiilor de spionaj cibernetic formulate la adresa Rusiei. În plus, medicii germani au diagnosticat, anul trecut, otrăvirea opozantului Alexei Navalnîi cu o neurotoxină, dezvoltată în scopuri militare în epoca sovietică.

Guvernul spaniol îi va graţia pe liderii separatiştii catalani încarceraţi, condamnaţi la închisoare pentru tentativa de secesiune a regiunii din 2017. Aflat într-o vizită la Barcelona, premierul Pedro Sanchez a spus că a optat pentru “reconciliere”. În timp ce graţierea îi va scuti pe 9 condamnaţi de restul pedepsei şi le va permite să iasă din închisoare, amnistia, de care guvernul de la Madrid nu vrea să audă, ar însemna ştergerea completă a infracţiunii.

Tentativa de secesiune a bogatei regiuni din nord-estul Spaniei a fost una dintre cele mai grave crize politice prin care a trecut țara de la sfârşitul dictaturii franchiste, în 1975.

Analiștii spun că gestul de clemență al premierului Pedro Sanchez are constrângeri politice, explicându-se prin faptul că guvernul minoritar este susţinut de o parte a mişcării pro-independenţă.

În premieră pentru istoria Suediei, premierul Stefan Lofven a pierdut încrederea parlamentului în guvernul său. Moţiunea de cenzură a fost introdusă după ce Partidul Stângii şi-a retras recent sprijinul pentru fragilul executiv minoritar, din cauza unui conflict pe tema liberalizării pieței chiriilor, reglementată în prezent de autorități (un model unic în Europa).
Premierul suedez are două opţiuni, fie îşi dă demisia împreună cu guvernul, fie convoacă noi alegeri în termen de o săptămână.

Italia a recuperat un important patrimoniu arheologic de la un colecţionar belgian. Valoarea celor peste 700 de piese se ridică la 11 milioane de euro. Stelele dauniene, vasele şi amforele au fost scoase ilegal din Peninsulă.

Incendii de vegetaţie au izbucnit în mai multe părţi din vestul Statelor Unite, unde a fost înregistrată una dintre cele mai călduroase săptămâni din istorie. Meteorologii americani sunt îngrijoraţi că un nou val de căldură ar putea spori, săptămâna viitoare, riscurile.

În ultima etapă a grupei B, Belgia a învins Finlanda 2-0. Danemarca s-a impus în fața Rusiei cu 4-1. Belgienii și danezii merg în optimi, aceștia din urmă grație golaverajului superior.
Austria s-a calificat în faza următoare după ce a învins Ucraina, cu 1-0, pe Arena Naţională din București. Grupa C a fost câștigată de Olanda, care a învins Macedonia de Nord, scor 3-0, într-un meci arbitrat de românul Istvan Kovacs.

În urma rezultatelor de luni seară, Franţa, Anglia și Cehia, care încă nu au jucat în ultima etapă, dar au 4 puncte după două meciuri şi-au asigurat cel puţin locul 3 în grupele F, D și E. Şi Elveţia este în optimi, după ce a terminat grupa A pe locul 3, cu patru puncte. În optimi mai sunt calificate Italia și Ţara Galilor.

Testat pozitiv la SARS-CoV-2, mijlocașul scoţian Billy Gilmour va sta izolat timp de 10 zile. Pentru că au intrat în contact direct cu el la meciul de vinerea trecută, englezii Ben Chilwell și Mason Mount vor urma aceeași regulă. Billy Gilmour va rata, astfel, partida contra Croaţiei de marți seară din grupa D. Învinsă de Cehia și după remiza cu Anglia, Scoția are nevoie de victorie în faţa vicecampioanei mondiale. Meciul începe la ora 22.00. Tot atunci, ia startul duelul Cehia – Anglia.

Căpitan al Macedoniei de Nord, Goran Pandev își încheie cariera fotbalistică. În vârstă de 37 de ani, atacantul a adunat 120 de selecţii și a marcat 38 de goluri, carieră încununată de o calificare istorică a Macedoniei de Nord la un turneu final, chiar dacă aceasta nu a trecut de faza grupelor. Aseară, Goran Pandev a părăsit în lacrimi Arena Națională din București, în aplauzele fanilor.

FC Viitorul şi divizionara secundă Farul și-au oficializat fuziunea. Echipa din primul eşalon se va numi Farul Constanţa şi va fi condusă de antrenorul Gică Hagi. Între acționari se numără Gică Popescu și Ciprian Marica. Primarul oraşului Constanţa, Vergil Chiţac, a promis că stadionul Farul va fi reconstruit, în următoarele două luni urmând a fi finalizat studiul de fezabilitate. Potrivit edilului, noua arenă va avea o capacitate de 18.000 de spectatori.

Sportiva de tir cu arcul Mădălina Amăistroaie a câştigat competiţia de calificare de la Paris şi va participa la prima ei ediţie de Jocuri Olimpice. În vârstă de 18 ani, tânăra este legitimată la CSM Suceava.

Echipa Olimpică a României a a ajuns la 94 de sportivi calificaţi din 15 discipline sportive, anume atletism, baschet 3×3, box, canotaj, ciclism, canoe, înot, gimnastică artistică, alături de fotbal, lupte, tenis de masă, judo, tir sportiv, scrimă și triatlon.

Laurel Hubbard va deveni primul transgender care va concura la Jocurile Olimpice de vară. Halterofila a fost selecţionată în lotul Noii Zeelande pentru olimpiada de la Tokyo. În vârstă de 43 de ani, Laurel Hubbard a concurat, până în 2013, în probele masculine. Halterele au fost în centrul unei dezbateri privind caracterul echitabil al sportivilor transgender ce concurează în competiţiile feminine.

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo vor permite prezenţa spectatorilor locali în tribune, în limita a 10.000 de persoane. Întrecerile s-ar putea, totuși, desfăşura cu porţile închise în cazul în care infectările cu SARS-CoV-2 vor creşte din nou în Japonia. O tragere la sorţi va determina care din actualii deţinători de bilete vor primi acces pe stadioane.
Cei norocoşi vor trebui să respecte însă măsuri sanitare, precum purtarea măştii de protecţie tot timpul, la care se adaugă interdicţia de a vorbi tare sau de a striga. Jocurile Olimpice de la Tokyo vor lua startul la 23 iulie. În prezent, Japonia a ajuns abia la o rată de 7% de imunizare a populaţiei sale şi a înregistrat peste 14.000 de decese din cauza noului coronavirus.

Început luni seară, un maraton teatral este în plină desfășurare la Naționalul craiovean. Este pus în scenă întreg “Decameronul” umanistului Giovanni Boccaccio. La proiectul Hektomeron participă, alături de cei 31 de actori, 100 de regizori din tot atâtea ţări. Maratonul teatral se dorește o radiografie a lumii contemporane, un manifest şi un crez artistic: lumea este suma identităţilor şi acţiunilor noastre. Ziua Hektomeron se va încheia marți seară, cu un performance al lui Marius Manole, singurul actor invitat din afara trupei Teatrului Național craiovean, care va prezenta povestea 10 din a zecea zi a “Decameronului”, în regia lui Radu Afrim.

Întrucât vestul țării se va confrunta cu zile caniculare, medicii recomandă populației să evite expunerea la soare la orele prânzului. Vestimentaţia trebuie să fie lejeră şi în culori deschise, iar hidratarea este obligatorie.

Vremea va deveni cãlduroasã în majoritatea zonelor, canicularã în Banat şi Crişana. Disconfortul termic va fi în creştere, iar indicele temperaturã umezealã (ITU) va atinge şi depãşi uşor pragul critic de 80 de unitãţi în vestul şi sud-vestul ţãrii şi izolat în rest. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate dupã-amiaza şi seara când se vor semnala averse şi descãrcãri electrice local în zonele montane şi în sud-estul ţãrii şi pe arii mai restrânse în rest. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar pe alocuri vor fi cantitãţi de apã însemnate, vijelii şi grindinã. Temperaturile maxime se vor încadra între 23…25 de grade pe litoral şi 37 de grade în Banat. Dimineaţa, izolat se va semnala ceaţã.

La București, vremea va deveni cãlduroasã. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate dupã-amiaza şi seara când vor fi condiţii pentru averse ce pot avea şi caracter torenţial, frecvente descãrcãri electrice, intensificãri de scurtã duratã ale vântului şi posibil grindinã. Temperatura maximã va fi de 29…30 de grade.

La munte, vremea va fi caldã. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate dupã-amiaza şi seara, când local vor fi averse şi descãrcãri electrice. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar pe alocuri vor fi cantitãţi de apã însemnate, vijelii şi grindinã. Valorile termice vor fi în creştere faţã de intervalul precedent.

Pe litoral, vremea se va încãlzi, dar instabilitatea atmosfericã va persista. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare dupã-amiaza, dar şi în cursul noptii, când trecãtor vor fi averse, descãrcãri electrice şi condiţii de grindinã. Izolat, cantitãţile de apã vor fi mai însemnate. Vântul va sufla slab şi moderat cu intensificãri trecãtoare asociate averselor. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 şi 27 de grade, iar cele minime vor fi între 19 şi 21 de grade. Dimineaţa şi noaptea vor fi condiţii de ceaţã. Temperatura apei mãrii va fi de 20…22 de grade.