Confidenţialitate

INFOMANIA • 21 martie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autoritățile încearcă să dea de urma individului care a furat, sâmbătă seară, un pistol mitralieră și 30 de cartușe de la un militar aflat în postul de pază al unei unități din Mamaia Sat. Agresorul purta o cagulă pe față și avea o armă albă, potrivit victimei sale.

În confruntarea corp la corp, militarul a fost rănit la mână.

Județul Constanța a fost împânzit de forțe de ordine.

La căutări participă poliţişti, jandarmi și militari din forţele speciale.

Ministerul Apărării Naţionale a dispus întărirea serviciilor de pază şi verificare a planurilor de apărare a obiectivelor militare la nivelul tuturor unităţilor militare din ţară.

Bombardamente au vizat, în noaptea de duminică spre luni, zone rezidențiale și un cartier comercial din capitala ucraineană. Serviciile de urgență ale Kievului au transmis că cel puțin patru persoane au fost ucise în atac. Pe internet s-au viralizat imagini cu operațiunea de salvare dintr-un magazin.

Aproape 400.000 de persoane sunt blocate în portul Mariupol de mai mult de două săptămâni, adăpostindu-se de bombardamentele intense care au întrerupt aprovizionarea cu apă, electricitate și încălzire. Țintă a devenit și o şcoală, în al cărei subsol se ascundeau sute de copii, femei şi bătrâni.

Echipele de salvare caută încă supravieţuitori în teatrul din Mariupol, distrus de loviturile aeriene. Rușii au dat rezistenței termen până la primele ore ale zilei de luni să predea orașul. Ulterior, timp de două ceasuri, vor fi garantate coridoare umanitare.

Premierul ucrainean Denîs Șmîhal a respins ultimatumul rușilor.

Autorităţile locale susțin că, în ultimele zile, mii de locuitori au fost duşi cu forţa peste graniţă, în Rusia.

Un tanc rus a tras asupra unui cămin de bătrâni din orașul estic Kreminna. Aproape 60 de persoane ar fi fost ucise în atac.

Printr-un coridor umanitar, în jur de 70 de copii dintr-un orfelinat au fost salvați din Sumî şi duși în afara zonei unde se dau lupte grele. Orfanii au petrecut două săptămâni în subsolul unei clădiri pentru a fi protejaţi de bombardamente. Tot la Sumî, au fost raportate scurgeri de amoniac de la o uzină. Populația a fost evacuată, în plină noapte, pe o rază de 5 kilometri.

Sfidând teama, numeroşi ucraineni au protestat, duminică, faţă de invadatorii ruşi, în oraşele Herson, Enerhodar şi Berdeansk.

Războiul a intrat în faza războiului de gherilă urbană, în care numărul victimelor civile este mai mare decât al celor militare.

Sirenele de raid aerian au continuat să răsune în marile oraşe.

Potrivit Națiunilor Unite, cel puţin 900 civili au fost ucişi şi aproape 1.500 au fost răniţi în Ucraina, mai cu seamă în atacuri cu obuze de artilerie grea şi rachete trase asupra zonelor rezidențiale.

Bilanţul real al victimelor este mult mai mare, deoarece echipele de monitorizare din Ucraina nu au putut să verifice rapoartele din mai multe oraşe grav afectate, inclusiv portul Mariupol.

Zece milioane de persoane și-au părăsit locuințele din cauza războiului “devastator”, a declarat Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru refugiaţi.

Potrivit UNICEF, mai mult de un milion și jumătate de copii au fugit din Ucraina din cauza războiului şi mulții alţii au fost strămutaţi din cauza violenţelor armate. Minorii sunt extrem de vulnerabili la separarea de familii, riscând să devină victime ale exploatării şi rețelelor de traficanți. De aceea, guvernele din regiune trebuie să intensifice măsurile pentru a-i menţine pe copii în siguranţă.

După nord, sud şi est, autoritățile ucrainene se aşteptă la intensificarea atacurilor în vest, care ar urma să fie lansate dinspre Belarus, aliatul Rusiei.
Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a anunțat, în weekend, că a folosit rachete hipersonice de tip Zircon în atacuri care ar fi vizat ținte militare din Ucraina.

Noi negocieri pentru încetarea focului ar putea avea loc luni.

Implicată în medierea tratativelor pentru pace, Turcia susține că părțile beligerante ar fi “aproape de un acord”, fără a oferi amănunte. Ankara a reuşit să menţină contactele cu cele două ţări.

Adoptând o poziție prudentă, statul evreu încearcă – la rândul său – o mediere între Moscova şi Kiev.

Într-un discurs prin videoconferință susținut în parlamentul israelian, în care și-a evidențiat moștenirea evreiască, președintele ucrainean a denunțat “un război prin care se doreşte distrugerea poporului ucrainean”.

Liderul de la Kiev a cerut Knesset-ului să aprobe vânzarea de sisteme antirachetă pentru țara sa. Dispus să negocieze personal cu omologul rus, Volodimir Zelenski exclude orice concesie care ar viza integritatea teritorială a Ucrainei.

Prin vocea ambasadorulului în SUA, China a anunțat că nu va trimite arme și muniții pentru a sprijini războiul Rusiei. Beijingul va „face totul pentru a detensiona criza”.

Casa Albă a dezminţit speculaţiile despre o posibilă vizită a preşedintelui american, Joe Biden, în Ucraina, în cadrul turneului în Europa din următoarele zile.

Un sondaj în rândul ucrainenilor arată că 9 din 10 cred că țara lor va putea respinge în continuare atacurile din partea Federaţiei Ruse. Jumătate dintre cei chestionaţi speră că Ucraina va putea câştiga războiul cu Rusia în următoarele câteva săptămâni.

Consiliul de Securitate şi Apărare Naţională din Ucraina a interzis orice activitate politică a unor partide din opoziţie care au legături cu Rusia.

Direcţia de Informaţii a Ministerului Apărării de la Kiev susține că, în cadrul elitei politice şi a afaceriștilor ruşi, s-ar contura ideea unei înlăturări a președintelui Vladimir Putin, pentru a reface legăturile cu Occidentul. Înlocuitor ar putea fi Aleksandr Bortnikov, șeful agenției de securitate (FSB), al cărui nume este asociat cu mai multe asasinate politice.

De la izbucnirea războiului, în urmă cu 26 de zile, aproape 4.200 ucraineni au solicitat azil în România. Cu toții beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională.
La acest moment, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări se apropie de 90%.

La Bucureşti, au fost proteste în weekend față de invazia rusă în Ucraina.

Manifestanții s-au adunat în Piaţa Universităţii și au mărșăluit până la Ambasada Federaţiei Ruse, în faţa căreia protestatarii au cântat imnul Ucrainei.

Peste 900 de persoane au fost arestate, duminică, în timpul unor noi manifestaţii războiului din Ucraina organizate în zeci de oraşe ale Ruisiei.

Închiderea spaţiului aerian al Rusiei a obligat numeroase companii occidentale să caute rute alternative de zbor. Cele mai afectate sunt cursele care leagă nordul Europei de sud-estul Asiei, nevoite să survoleze Polul Nord şi Alaska. Avioanele folosesc cu până la 40% mai mult carburant.

Pentru a renunţa la gazul rusesc, Germania negociază cu emiratul Qatar un parteneriat pe termen lung. Berlinul a lansat o serie de iniţiative menite să reducă dependenţa energetică de Moscova. Qatarul este unul dintre cei mai mari exportatori de gaze naturale din lume.

Liderii coaliției PNL-PSD-UDMR fac o primă evaluare a miniștrilor din cabinetul condus de premierul Nicolae Ciucă la 4 luni de la învestire.

Rând pe rând, membrii Executivului sunt așteptați, luni, la discuții într-o ședință cu liderii partidelor care formează majoritatea parlamentară.

Ședința maraton de la Palatul Parlamentului ar urma să dureze 9 ore.

Discuțiile se vor axa pe activitatea de până acum a fiecărui minister, dar și pe planurile pentru perioada imediat următoare. Evaluarea miniștrilor are loc în contextul în care liderul PNL, Florin Cîțu, ia în calcul unele posibile remanieri.

Bilanţul epidemiologic a inclus peste 2.200 de noi infecții cu SARS-CoV-2, la aproape 18.000 de teste efectuate. Aproape 700 de cazuri au fost depistate în Capitală. La nivel național, alte 16 decese au fost asociate Covid. Mai mult de 460 de pacienți sunt internați la Terapie Intensivă.

Austria reintroduce restricțiile sanitare din cauza înmulțirii cazurilor de coronavirus. Masca de protecție a redevenit obligatorie.

Polițiștii belgieni îl audiau, duminică, pe individul care a intrat cu mașina în mulţimea prezentă la un carnaval. 6 persoane au fost ucise, iar alte 20 au fost grav rănite.

Șoferul a încercat să fugă, dar a fost prins. Ipoteza unui act terorist a fost eliminată de anchetatori.

Carnavalul continuă, dar nu vor fi focuri de artificii.

Rebelii houthi din Yemen au lansat o serie de atacuri cu drone şi rachete asupra Arabiei Saudite. Ținte au fost o uzină de gaz natural lichefiat, una pentru desalinizarea apei, o instalaţie petrolieră şi o centrală electrică.

În play-off-ul Ligii 1, FCSB a învins FC Argeș cu 3-2. Antrenorul bucureștenilor s-a arătat nemulțumit că, pe final de meci, elevii săi au alergat după golul victoriei. În play-out, Dinamo – Sepsi au remizat fără gol înscris (0-0).

Convocat pentru meciurile cu Grecia şi Israel, Florin Iacob nu se poate prezenta la naţionala de fotbal. Potrivit FRF, motivele sunt medicale.

România – Grecia se joacă vineri, pe stadionul Steaua. Pe 29 martie, tricolorii vor face deplasarea în Israel, la Netanya.

Volei Alba Blaj a câştigat Cupa României. Echipa s-a impus în finala contra campioanei en-titre CSM Târgovişte, scor 3-1, pe seturi 28-30, 26-24, 25-12, 25-22. Volei Alba Blaj a mai cucerit trofeul de 3 ori în trecut, în 2017, 2019 şi 2021.

Alexandru Corneschi câştiga proba de semimaraton de la Atena, cu timpul de 1 h 07 min 26 sec, un nou record al cursei.

La Indian Wells, americanul Taylor Fritz a câștigat primul titlu din carieră, învingându-l pe spaniolul Rafael Nadal, scor 6-3, 7-6 (5). Partida, în care ambii au acuzat dureri la gleznă, a durat două ore şi şapte minute.

Taylor Fritz a pus capăt celor 18 meciuri consecutive fără eșec ale ibericului din acest an.

Finala feminină a fost câștigată de poloneza Iga Swiatek, care a învins-o pe grecoaica Maria Sakkari, scpr 6-4, 6-1.

Naționala de rugby a Franței a câștigat Turneul celor Șase Națiuni, învingând Anglia în finală cu 25-13. Les Bleus și-au adjudecat trofeul pentru prima oară după 12 ani.

Pilotul monegasc Charles Leclerc (Ferrari) a câştigat, duminică, Marele Premiu al Bahrainului, prima etapă a sezonului de Formula 1. Colegul său spaniol Carlos Sainz s-a clasat pe locul secund. Podiumul a fost completat de britanicul Lewis Hamilton (Mercedes). Campion mondial en titre, olandezul Max Verstappen (Red Bull Racing) a abandonat în turul 55.

Portughezul Miguel Oliveira (Red Bull KTM) a câştigat Marele Premiu al Indoneziei, a doua etapă a Campionatului Mondial de MotoGP, desfăşurată pe circuitul de la Mandalika. În vârstă de 27 de ani, lusitanul a obţinut a patra victorie în carieră, în 49 de starturi.

Vremea va fi în general frumoasă și se va încălzi ușor. Cerul va fi mai mult senin în regiunile vestice, nord-vestice și parțial în centru, dar va prezenta înnorări temporare în restul teritoriului. Vântul va sufla slab și moderat, local cu unele intensificări la munte, în jumătatea de est a Munteniei, în Dobrogea și în Moldova, cu viteze, în general, de 40…50 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 6 și 14 grade.

La București, vremea va fi în general frumoasă și se va încălzi ușor. Cerul va fi mai mult senin în primele ore ale intervalului, apoi, temporar, va avea înnorări. Vântul va sufla moderat, cu viteze la rafală de până la 30…35 km/h. Temperatura maximă va fi de 10…11 grade.

La munte, vremea va fi în general frumoasă, dar rece îndeosebi dimineața. Cerul se va menține senin în Carpații Occidentali, iar în restul masivelor va fi variabil, temporar cu înnorări după-amiaza și noaptea. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări îndeosebi în zona înaltă, cu rafale mai intense noaptea, de peste 70 km/h, în Carpații Meridionali și de Curbură. Valorile termice vor continua să crească ușor. Izolat se va forma ceață cu depunere de chiciură.