Confidenţialitate

INFOMANIA • 20 ianuarie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi

  • Democratul Joe Biden se instalează la Casa Albă, miercuri, în timp ce zeci de milioane de americani – susținători ai taberei republicane – se îndoiesc de legitimitatea sa. Momentul este umbrit de cele peste 3.000 de decese asociate Covid pe care Statele Unite le raportează zilnic. Cu un bilanț de aproape 400.000 de cazuri mortale atribuite infecției cu SARS-CoV-2, situaţia sanitară nu a mai fost niciodată atât de gravă dincolo de Atlantic de la gripa spaniolă din 1918. Joe Biden a promis să atingă pragul sutei de milioane de vaccinări în primele 100 de zile ale mandatului său. În tot acest timp, aproape un milion de persoane se înregistrează săptămânal – în America – pentru ajutorul de şomaj. Pandemia şi recesiunea sunt legate, desigur, dar alte crize – precum disensiunile politice şi cele rasiale – sunt unele vechi. În plus, încredere partenerilor străini ai SUA trebuie recâștigată.
  • Joe Biden va fi nevoit să înfrunte toate aceste probleme imediat după instalare, în timp ce Senatul va fi ocupat, în parte, să-l judece pe predecesorul său republican pentru acuzația de ”incitare la insurecţie” în cazul violențelor de la Capitoliu din 6 ianuarie. Marți, liderul majorităţii republicane, Mitch McConnell, a spus că protestatarii au fost “alimentaţi cu minciuni” şi “provocaţi” de Donald Trump.
  • Republicanul a urat succes noii administrații democrate, fără a-l numi pe Joe Biden în discursul său de rămas bun și, totodată, a condamnat “violența politică”, referire la asaltul asupra Capitoliului.
  • La Washington, măsurile de securitate sunt draconice pentru ceremonia de învestire a noului președinte. 25.000 de rezerviști au fost mobilizați în oraș pentru a asigura ordinea. Doi membri ai Gărzii Naționale au fost retrași de la ceremonie, marți, după ce serviciile secrete au descoperit legături între aceștia și grupări extremiste.
  • Pe espalanada din faţa Congresului, unde americanii mergeau în trecut să asiste la învestirea noului preşedinte, au fost instalate simbolic sute de mii de steaguri americane. Cântăreața Lady Gaga va interpreta imnul naţional. Alți artiști vor participa la un concert transmis online. Difuzat în prime time, programul Celebrating America, prezentat de către actorul Tom Hanks, va încheia ziua învestirii lui Joe Biden.
  • Noua administrație democrată punctează două premiere. Kamala Harris devine cea dintâi femeie din istoria Americii care ocupă funcția de vicepreședinte. Totodată, politicile sănătății îi sunt încredințate unui oficial federal transgender. Rachel Levine este profesoară universitară de pediatrie şi psihiatrie.
  • Invitat marți seară la Europa FM, premierul Florin Cîțu a admis că autoritățile se adaptează “din mers” actualei crize sanitare de Covid. Șeful guvernul a dat asigurări că platforma online pentru programarea la vaccinare va fi “mai bună”. Întrucât consideră că întreruperile în sistemul online erau inevitabile, Florin Cîțu se declară mulțumit de modul în care se desfășoară campania de imunizare, care depinde, totodată, de numărul de vaccinuri primite de la producători.
  • Capacitatea de imunizare ar urma să crească, în lunile următoare, treptat până la 150.000 de vaccinări pe zi. La momentul actual, a fost atins pragul de 34.000. Obiectivul cabinetului Cîțu este ca, până în septembrie, să fie vaccinați 10 milioane de români. Potrivit premierului, faptul că 3 sferturi dintre cadrele medicale au ales să se imunizeze reprezintă un mesaj important pentru populație.
  • Vicepremierii Dan Barna şi Kelemen Hunor se vaccinează, miercuri, alături de miniştrii cabinetului condus de liberalul Florin Cîțu, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar ”Dr. Carol Davila” din Bucureşti.
  • În ședința de miercuri, guvernul va include în actuala etapă de vaccinare persoanele cu handicap, cele imobilizate, însoţitorii acestora, precum şi persoanele fără adăpost. Autoritățile iau în calcul relocarea centrelor de vaccinare din zone în care interesul pentru imunizare este redus spre cele unde solicitările au depășit așteptările, așa cum este Capitala.
  • Centrul de vaccinare de la Romexpo se deschide miercuri, a anunțat Primăria Sectorului 1. Marți, în inspecție acolo a fost însuși președintele. Klaus Iohannis a salutat interesul crescând al românilor pentru vaccinare și a amintit că regulile sanitare trebuie respectate în continuare. Până la acest moment, 233.000 de români s-au vaccinat, dintre care 2.600 au primit ambele doze, ceea ce le asigură un grad maxim de protecție.
  • Opoziția social-democrată le solicită partidelor din coaliţia de guvernare să îşi asume politic obiectivul enunţat de premierul Florin Cîţu, anume de a imuniza 10 milioane de cetățeni până cel târziu la finalul lunii septembrie. Un eventual eşec ar trebui să atragă demisia Guvernului şi formarea unei noi majorităţi parlamentare, capabilă să gestioneze pandemia şi să relanseze economia, adaugă PSD
  • La nivel național, se menține peste pragul de o mie numărul pacienților Covid aflați în secțiile de terapie intensivă. Alte aproape 100 de noi decese asociate Covid și peste 2.700 de noi contaminări cu SARS-CoV-2 au fost raportate, marți, în România. Bucureştiul a înregistrat, în mod surprinzător, doar 153 de cazuri. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a atras atenția că trendul descendent poate fi înșelător și că nu este cazul unei relaxări a restricțiilor.
  • Premierul Florin Cîțu ne-a mai declarat în interviul de marți seară că, dacă situația sanitară nu se agravează, cursurile se vor putea relua, luna viitoare, în unitățile de învățământ. Decizia privind redeschiderea grădinițelor și a şcolilor va fi luată pe 2 februarie. În altă ordine de idei, copiii care călătoresc în străinătate împreună cu părinți imunizați vor sta în carantină la revenirea în țară, pentru 10 zile, dacă s-au aflat în zone cu multe cazuri de SARS-Cov-2. Decizia a fost anunțată de Institutul Național de Sănătate Publică.
  • Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, va fi invitatul emisiunii Piața Victoriei la Europa FM, o ediție realizată de Alice Iacobescu, după Jurnalul de Seară de la ora 18.00.
  • Cu două zile înainte de reuniunea liderilor europeni pe tema unui răspuns coordonat la criza cauzată de pandemie, executivul comunitar a stabilit un plan de acţiune. Guvernele statelor membre sunt încurajate să intensifice campania de vaccinare. Până în martie, cel puţin 80% dintre persoanele cu vârste peste 80 de ani şi 80% dintre cadrele medicale şi asistenţii sociali să fie vaccinaţi. Până în vară, ar trebui ca statele membre să fi vaccinat cel puţin 70% din populaţiile lor adulte.
  • Compania americană Moderna Inc a anunţat, marţi, că a că a fost înștiințată despre posibile reacții adverse ale vaccinului său împotriva Covid. Mai multe persoane sunt tratate la un centru din orașul San Diego.
  • Rusia anunţă omologarea unui al doilea vaccin împotriva Covid, botezat EpiVacCorona. Autoritățile de la Moscova spun că dozele și-au dovedit o eficienţă de 100% în prima fază a testelor clinice.  Sputnik V, primul vaccin dezvoltat de cercetătorii ruși are o eficienţă de 92%, potrivit unor rezultate provizorii. Rusia a raportat, până în prezent, peste 3,6 milioane de contaminări şi aproape 67.000 de decese asociate Covid.
  • Polițiștii bucureșteni îl au în custodie pe individul care a înjunghiat, marți, un tânăr după un conflict avut într-o sală de fitness. În vârstă de 19 ani, victima nu a mai putut fi salvată de paramedicii chemați în ajutor.
  • Premierul italian a obţinut un crucial vot de încredere, marți, în Senatul de la Roma. Rezultatul îi permite lui Giuseppe Conte să rămână la putere, deși a pierdut susţinerea partidului Italia Viva, condus de Matteo Renzi. Giuseppe Conte a pierdut majoritatea în Senat, ceea ce prelungește suspansul politic în Peninsulă.
  • Serviciul de streaming Netfllix a depăşit pragul a 200 de milioane de abonaţi la nivel global. În urma anunţului, acţiunile companiei au crescut cu 13%.
  • În Liga 1 de fotbal, liderul FCSB a remizat pe terenul FC Viitorul, scor 1-1. Tot marți, UTA Arad a învins FC Voluntari cu 1-0.
  • În campionatul de fotbal al Turciei, Kayserispor a obţinut prima victorie de la venirea lui Dan Petrescu pe banca tehnică, învingând cu 2-0 pe Istanbul Başak-şehir. Ambele goluri au fost reuşite de atacantul Denis Alibec. În urma acestui rezultat, Kayserispor urcă provizoriu pe locul 17 în clasament, ultimul care asigură menţinerea în prima ligă.
  • Lionel Messi a fost suspendat două etape după primul cartonaş roşu primit în 784 de meciuri disputate cu echipa lui de club, FC Barcelona. Atacantul argentinian și-a pierdut cumpătul și a lovit un adversar în finala Supercupei Spaniei, piedută de FC Barcelona în faţa Athletic Bilbao.
  • Numit la conducerea primei reprezentative de handbal feminin, Adrian Vasile s-a declarat onorat de misiunea primită. Primul obiectiv al tricolorelor va fi calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo, reprogramate pentru 2021 din cauza pandemiei.
  • Alpinistul Alex Găvan, care se pregătea să urce fără oxigen suplimentar pe vârful K2, înalt de 8.611 metri, renunţă la ascensiune. Situat la granița dintre Pakistan și China, K2 este unul dintre cei mai dificili şi periculoşi munţi pentru ascensiuni din lume, având a doua cea mai ridicată rată de mortalitate dintre cele 13 vârfuri de peste 8.000 de metri.