Confidenţialitate

Trump, în discursul de rămas bun: Violența politică este un atac asupra a tot ceea ce preţuim ca americani

Republicanul Donald Trump a chemat la rugăciune pentru noua administraţie democrată de la Casa Albă, fără să îl numească însă pe succesorul său democrat, Joe Biden, în discursul de rămas bun.

“Săptămâna aceasta, inaugurăm o nouă administraţie şi ne rugăm pentru succesul acesteia în păstrarea Americii în siguranţă şi prosperă”, a spus preşedintele în exercițiu în mesajul video înregistrat.

”Ne prezentăm cele mai bune urări şi dorim, de asemenea, să aibă noroc – un cuvânt foarte important.”

Donald Trump nu se va întâlni cu Joe Biden înainte de învestirea acestuia din urmă, plecând spre Florida, unde va locui după mandatul său de la Casa Albă.

”Cel mai mare pericol cu ​​care ne confruntăm este pierderea încrederii în noi înşine, pierderea încrederii în măreţia noastră naţională”, a mai spus republicanul.

Donald Trump îşi încheie mandatul prezidențial cu aproape 400.000 de oameni decese asociate Covid, boală a cărei amenințare a minimizat-o la început, cu o economie care se luptă din cauza pandemiei şi relaţii tensionate cu aliaţii cheie ai SUA.

Preşedintele în exercițiu a stat izolat în ultimele săptămâni la Casa Albă.

Soldat cu 5 morți, asaltul asupra Capitoliului, care a urmat unui miting în care Donald Trump a repetat acuzaţii nedovedite de fraudă electorală, a umbrit orice efort de a sublinia moştenirea sa.

”Toţi americanii au fost îngroziţi de asaltul asupra Capitolului nostru. Violenţa politică este un atac asupra a tot ceea ce preţuim ca americani. Nu poate fi niciodată tolerată ”, a spus Donald Trump în discurs.

“Am făcut ceea ce am venit aici să facem şi multe altele. Am început bătălii dure, cele mai grele lupte, cele mai dificile alegeri, pentru că asta m-aţi ales să fac”, a adăugat el. ”Ne-am revitalizat alianţele şi am adunat naţiunile lumii pentru a face faţă Chinei ca niciodată. Sunt deosebit de mândru că sunt primul preşedinte din ultimele decenii care nu a început noi războaie”, a punctat Donald Trump.

Trump, care pleacă în mijlocul unor diviziuni profunde din ţară, a recunoscut revoltele de la Capitol, pe care, imediat după violenţa din 6 ianuarie, nu le-a condamnat imediat.

“Acum, în timp ce mă pregătesc să predau puterea unei noi administraţii, miercuri la prânz, vreau să ştiţi că mişcarea pe care am început-o abia începe. Plec din acest loc maiestuos, cu o inimă loială şi uşoară şi un spirit optimist şi cu o încredere supremă că pentru ţara noastră şi pentru copiii noştri ce este mai bun urmează să vină”, a concluzionat Donald Trump.