Confidenţialitate

INFOMANIA • 19 martie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

  • Mai multe țări europene, între care Italia, Franța și Germania, au anunțat că reiau, de vineri, imunzările cu vaccinul AstraZeneca. Agenţia Europeană a Medicamentului a reconfirmat, joi, că serul produs de compania anglo-suedeză este unul eficient și sigur. Forul va continua să studieze cazurile rare și grave de tromboze apărute post-vaccinare la unele persoane. Pentru moment, nu este dovedită vreo legătură de cauzalitate între ser și apariția cheagurilor de sânge. Un asemenea risc trebuie notat de acum înainte în prospect. Beneficiile vaccinului – creat împreună cu Universitatea Oxford – sunt mai mari decât riscurile, a dat asigurări Agenţia Europeană a Medicamentului. Suspendarea vaccinărilor va fi recuperată abia peste câteva săptămâni, dar va dura mult mai mult până când va fi recâștigată încrederea generală în acest vaccin. Premierul britanic, Boris Johnson, se va imuniza, vineri, cu serul AstraZeneca.
  • Un nou lot din acest vaccin ajunge, vineri, în România. Cele 43.000 de doze vor fi distribuite în centrele regionale. La începutul lunii, s-a renunțat la limita de vârstă (de 55 de ani) pentru administrarea vaccinului AstraZeneca.
  • Alte aproape 52.000 de persoane au fost vaccinate anti-Covid în țară, cele mai multe – peste 30.000 – cu prima doză de la Pfizer. De la începutul campaniei naționale de vaccinare, peste 760.000 de români au făcut și rapelul.
  • Devine tot mai îngrijorătoarea situația epidemiologică din împrejurimile Bucureștiului. Aseară, au intrat în carantină localitățile Berceni, Brănești și Otopeni. Măsura va rămâne în vigoare timp de două săptămâni. Locuitorii vor putea din case doar cu declarație prin care justifică – pe proprie răspundere – deplasarea sau cu adeverință de serviciu. Au fost instituite filtre rutiere de control. Polițiștii vor să evite, totuși, blocajele în trafic pe drumurile care tranzitează aceste 3 localități. De curând, oraşul Bragadiru a intrat în carantină, alături de Chiajna şi Cornetu. De altfel, din cele 40 de localităţi ale judeţului Ilfov, peste jumătate figurează ca zone roşii, unde incidența infecțiilor cu SARS-CoV-2 depășește pragul de 3 la mie.
  •  Localitatea brașoveană Sânpetru a intrat, de joi seară, în carantină. A fost închis drumul care face legătura cu municipiul Brașov, aflat în scenariul roșu din cauza numărului în creștere de infecții cu SARS-CoV-2.
  • Pentru a 3-a zi la rând, numărul noilor contaminări s-a menținut peste 6.000 la nivel național. Numărul pacienților Covid aflați în stare gravă în secțiile de Terapie Intensivă urcă, de la o zi la alta, tot mai aproape de pragul a 1.300. Pe fondul complicațiilor, au fost raportate alte 90 de decese asociate Covid. Tot mai mulți copii infectați cu SARS-CoV-2 sunt internați. Spre exemplu, la București, secția Covid a Spitalului de Pediatrie “Gomoiu” este plină. Potrivit specialiștilor, copiii pot dezvolta un sindrom inflamator multi-sistem la câteva săptămâni după infectare.
  •  Medicii le cer insistent persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 să nu se trateze medicamentos de unele singure și să nu amâne, până în ultimul moment, solicitarea ajutorului. A fost cazul lui Anton Netolitzchi, glorie a baschetului românesc, răpus de Covid la vârsta de 63 de ani. Radiografia a arătat că plămânii acestuia erau afectați aproape în totalitate. Fratele acestuia, antrenorul Valerian Netolitzchi, a fost răpus de Covid în decembrie. În acest moment, spitalizat în stare gravă este și cântărețul Nelu Ploieșteanu.
  •  Colegiul Medicilor Bihor denunță “încălcări grosolane” ale deontologiei, fără suport ştiinţific, în cazul doctorului pneumolog Flavia Groşan. Într-un recent inteviu, care s-a viralizat în mediul online sub titlul ”medicul român care face minuni”, aceasta a susținut că actualul protocol Covid din spitale – citez – “omoară pacienţii”. Flavia Groşan este așteptată, în prima zi a săptămânii viitoare, la Comisia de etică a Colegiului Medicilor Bihor.
  • Rămâne suspendată și săptămâna viitoare activitatea cu publicul la serviciile de înmatriculări din Piatra-Neamţ și Roman. Mai mulți angajați ai celor două instituții sunt bolnavi de Covid.
  • Inspectorii sanitari bucureșteni au amendat un medic și o asistentă în cazul tânărului care a primit la rapel un alt ser decât cel cu care a fost imunizat inițial. Totodată, centrul de la Romexpo a fost sancționat pentru nu are proceduri clare. Bolnav de diabet, tânărul imunizat greșit spune că, pentru moment, se simte bine, dar că nu este monitorizat medical.
  • Doctorii de familie, specialiștii din ambulatoriu, dar și medicii și asistenții de la sate vor primi stimulentul pentru îngrijirea acordată pacienților Covid 19, anul trecut, în cele două luni ale stării de urgență. Fiecare din cele 20.000 de cadre medicale va primi, luna viitoare, câte 9.000 de lei.
  • Bulgaria va intra, de luni, în carantină. Se închid unitățile de învățământ, magazinele neesențiale, incintele localurilor și instituțiilor culturale, alături de sălile de sport. Țara de la sud de Dunăre încearcă să țină situația sub control în contextul în care se pregătește de alegerile legislative de la 4 aprilie.
  • În Serbia, spitele se află sub o presiune crescândă. În ultima perioadă, au fost raportate peste 5.000 de contaminări zilnice. Organizația Mondială a Sănătății se declară preocupată de situația epidemiologică din Balcani. Potrivit OMS, va mai dura până când se vor vedea efectele campaniilor de imunizare în Europa.
  • Guvernul de la Budapesta a amenințat că nu va recunoaşte pașaportul european de vaccinare, dacă acesta nu va include și serurile rusesc și chinezesc. Ambele sunt acceptate în Ungaria, care a apelat la acestea din lipsă de vaccinuri occidentale.
  • Brazilia a raportat un nou record negativ de infectări cu SARS-CoV-2, anume 90.000 de cazuri în 24 de ore. Secțiile de Terapie Intensivă sunt ocupate în proporție de 80% în cele mai multe state braziliene, unde situația epidemiologică este în continuă agravare.
  • Pandemia a amplificat stereotipurile, prejudecăţile şi discriminarea la adresa persoanelor în vârstă, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății. Fenomenul costă în fiecare an zeci de miliarde de dolari, spre exemplu prin faptul că un angajat este nevoit să iasă la pensie la limita de vârstă, ceea ce privează angajatorul de experiența acestuia, acumulată în timp.
  • Populaţia Australiei a scăzut pentru prima dată în ultimul secol. Închiderea graniţelor, ca reacţie faţă de pandemie, a blocat accesul migranţilor. Fenomenul nu a fost echilibrat de o un spor natural al populației.
  • Continuă protestul minerilor de la exploatările de uraniu din Suceava. Mai mult de 150 de angajați s-au blocat, de miercuri, în subteran pentru că nu şi-au primit salariile de două luni.  Sindicaliștii negociază deblocarea situației.
  • Ministrul Muncii susține că sporurile au devenit subterfugii pentru majorări de salarii, în loc să ducă la motivare şi la creşterea eficienţei instituţiilor. Potrivit Ralucăi Turcan, în sistemul public există şi venituri lunare de 50.000 lei net, suma reprezentând salariul şi sporuri care pot ajunge la 80%.
  • Discuțiile despre respect și egalitate de șanse continuă, astăzi, Europa FM, în cadrul proiectului editorial Deșteptarea României. Ce poate face statul ca să integreze rromii, una dintre cele mai discriminate categorii sociale? După jurnalul de prânz, de la ora 13.00, Cătălin Striblea îl are invitat pe sociologul Gelu Duminică pentru un dialog sincer cu ascultătorii Europa FM.
  • S-a făcut un prim pas spre desfiinţarea Secţiei de investigare a magistraților. Creată în urmă cu 3 ani, la inițiativa fostei coaliții PSD-ALDE, structura a fost considerată un mijloc de presiune politică asupra acestora. De altfel, secția nu se poate lăuda cu activitatea de până acum. La capătul unor dezbateri aprinse în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, a fost acceptat un amendament care va impune un aviz din partea Consiliului Superior al Magistraturii înainte de trimiterea în judecată a unui procuror sau judecător. Unele voci din sistem invocă apariția unui privilegiu. Desființarea Secției Speciale are nevoie de votul plenului Camerei Deputaților și, în cele din urmă, de cel al Senatului.
  • Opoziția social-democrată va depune, săptămâna viitoare, o moţiune împotriva ministrului Agriculturii. După discuții avute cu liderii federațiilor din domeniu agro-alimentar, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus că aceștia sunt nemulțumiți de activitatea lui Adrian Oros.
  • Criza politică de la Chișinău intră într-o nouă fază. Socialiștii au anunțat că au coagulat o nouă majoritate în parlament, care îl propune pentru postul de premier pe Vladimir Golovatiuc, fost ambasador al Moldovei în Rusia. Săptămâna aceasta, președinta Maia Sandu l-a însărcinat, însă, pe Igor Grosu să formeze executivul. Decretul a fost contestat la Curtea Constituțională. Ambele tabere politice își doresc alegeri anticipate.
  •  Oficiali ai Uniunii Europene discută prin videoconferință, vineri, cu președintele turc. Recep Erdogan este, adesea, criticat pentru stilul autoritar de a conduce și pentru reprimarea opozanților. Bruxelles-ul a cerut Ankarei să renunțe la intenția de a interzice principalul partid pro-kurd al ţării. Un apel lansat anterior și de Statele Unite.
  • Preşedintele rus consideră că oamenii au tendinţa să îi vadă pe ceilalţi aşa cum se văd de fapt pe ei înşişi, reacţionând astfel la o afirmaţie a preşedintelui american. Întrebat, săptămâna aceasta, dacă crede că Vladimir Putin este “un criminal” – aluzie la asasinatele comise printre opozanții acestuia – Joe Biden a răpuns afirmativ. Rusia și-a rechemat ambasadorul la Washington pentru consultări.
  • Spania a devenit a 4-a țară din Uniunea Europeană care legalizează eutanasia pentru persoanelecu boli grave, incurabile. O lege în acest sens a fost adoptată cu majoritate de voturi în parlamentul de la Madrid. O comisie formată din medici, asistenţi şi jurişti va urmări fiecare caz. Pacientul trebuie să își dea acordul în mai multe rânduri. Eutanasia va putea fi dusă la îndeplinire la domiciliul acestuia sau în spital.
  • Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a condamnat escaladarea violențelor în oraşul yemenit Marib, cu o populație de aproape 400.000 de locuitori și care se află sub asaltul rebelilor Houthi. Regiunea este bogată în petrol. Luptele riscă să provoace o nouă criză a refugiaților.
  • S-au epuizat rapid cele 5.000 de bilete pentru partida Olanda – Letonia, programată la Amsterdam, pe 27 martie, în preliminariile Cupei Mondiale de Fotbal. Interesul crescut al suporterilor demonstrează că aceștia sunt nerăbdători să revină pe stadioane după un an de restricții.
  • În Liga 1, Astra Giurgiu și FC Botoşani au remizat, scor 1-1. FCSB și CFR Cluj se întâlnesc vineri, de la ora 20 și 30, în derby-ul finalului de sezon regulat.
  • Monica Niculescu este noul căpitan al echipei naționale de tenis feminin, înlocuindu-l pe Florin Segărceanu a renunțat la acest post. România va întâlni Italia, la jumătatea lunii aprilie, în play-off-ul Grupei Mondiale a “Billie Jean King Cup”, noua denumire a Fed Cup.
  • Supercupei României se va disputa la 15 aprilie, pe Stadionul ”Ilie Oană” din Ploieşti. Confruntarea va opune campioana CFR Cluj şi FCSB, câştigătoarea Cupei României.
  • Alpinistul Horia Colibăşanu se pregătește a 17-a sa expediţie în Himalaya. Temerarul plănuiește să deschid o nouă rută spre vârful Dhaulagiri (înalt de 8.167 de metri). Din echipă mai fac parte Marius Gane și austriacul Peter Hamor.
  • Circuitul de la Jeddah, care va găzdui în decembrie primul Grand Prix al Arabiei Saudite, va fi cel mai rapid şi lung circuit stradal din Formula 1. Organizatorii au anunțat că pista va avea puțin peste 6 kilometri lungime și va permite viteze maxime de 322 km/oră.
  • Au devenit virale imaginile cu liderul PSD, dintr-o conferinţă de presă, în timpul căreia din buzunarul interior al sacoului îi ieşeau acestuia mai multe bancnote. Momentul a devenit prilej de glume și comentarii acide la adresa la Marcel Ciolacu.
  • Mai multe regiuni ale țării sunt afectate de actualul episod de iarnă târzie. Ninsorile abundente și viscolul au perturbat circulația rutieră şi feroviară în centrul ţării. Pirotehniștii au inspectat alunecarea de bolovani căzuți pe DN 10, la Siriu. Cel mai probabil, va fi necesară dinamitarea pietrelor pentru degajarea carosabilului. Unele localități au rămas fără energie electrică. Intervențiile tehnicienilor sunt îngreunate de vreme. La altitudini mari, riscul de avalanşe este maxim.
  • Vremea se va menţine rece. Cerul va avea înnorări accentuate în nord-estul şi centrul ţării, iar în celelalte regiuni se va degaja treptat, mai ales după-amiaza şi seara. La munte, va ninge în general moderat cantitativ, iar stratul de zăpadă va continua să crească. În Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei şi local în Maramureş şi în zonele deluroase din celelalte regiuni vor fi mai ales ninsori, iar în restul teritoriului, pe arii restrânse, vor predomina ploile. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în sud-vest şi, trecător şi izolat, pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor situa între 0 grade în estul Transilvanei şi 10 grade în Lunca Dunării. Dimineaţa, izolat, cu precădere în sudul ţării, vor fi condiţii de ceaţă. La București, vremea va fi în continuare rece. Cerul va prezenta înnorări şi, trecător, va ploua slab. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 8 grade.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.