Confidenţialitate

Țările europene reiau, de vineri, vaccinările cu serul AstraZeneca

Mai multe țări europene, între care Italia, Franța și Germania, au anunțat că reiau, de vineri, imunzările cu vaccinul AstraZeneca.

Agenţia Europeană a Medicamentului a reconfirmat, joi, că serul produs de compania anglo-suedeză este unul eficient și sigur.

Forul va continua să studieze cazurile rare și grave de tromboze apărute post-vaccinare la unele persoane. Pentru moment, nu este dovedită vreo legătură de cauzalitate între ser și apariția cheagurilor de sânge. Un asemenea risc trebuie notat, de acum înainte, în prospect.

Beneficiile vaccinului – creat împreună cu Universitatea Oxford – sunt mai mari decât riscurile, a dat asigurări Agenţia Europeană a Medicamentului. Suspendarea vaccinărilor va fi recuperată abia peste câteva săptămâni, dar va dura mult mai mult până când va fi recâștigată încrederea generală în acest vaccin.

Premierul britanic, Boris Johnson, se va imuniza, vineri, cu serul AstraZeneca.

Un nou lot din acest vaccin ajunge, vineri, în România. Cele 43.000 de doze vor fi distribuite în centrele regionale. La începutul lunii, s-a renunțat la limita de vârstă (de 55 de ani) pentru administrarea vaccinului AstraZeneca.