Confidenţialitate

INFOMANIA • 19 ianuarie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Premierul Nicolae Ciucă respinge acuzația de plagiat în teza sa de doctorat, susținută în anul 2003, la Universitatea Națională de Apărare.

Jurnalista Emilia Șercan a analizat, timp de 6 luni, lucrarea fostului general de Armată. Potrivit acesteia, 42 de pagini sunt copiate, alături de notele de subsol.

Șeful executivuluI a cerut analiza lucrării în Comisia de Etică a instituției de învățământ superior. Gestul a fost salutat, într-un comunicat, de Administrația Prezidențială. Președintele Klaus Iohannis și-a reafirmat susținerea pentru “principiul integrității academice”.

Invitată la Europa FM, marți seară, Emilia Șercan a opinat că Universitatea Națională de Apărare este reponsabilă pentru actuala “inflație de doctori în științe militare”. În ultimii ani, totuși, confruntată cu mai multe scandaluri de plagiat, instituția a redus numărul de locuri la doctorat, ne-a mai spus jurnalista.

Tot la Europa FM, profesorul Cristian Preda s-a întrebat când a avut timp Nicolae Ciucă să studieze și să redacteze o lucrare pe când activa ca general pe fronturi din Bosnia sau Afganistan. În opinia sa, este interesul președintelui Klaus Iohannis ca situația să fie lămurită, întrucât este al treilea premier din mandatele sale care este implicat într-un scandal de plagiat, după Victor Ponta și Mihai Tudose.

Din opoziție, Uniunea Salvați România i-a cerut demisia lui Nicolae Ciucă dacă se va dovedi plagiator.

În schimb, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a susținut că premierul a lămurit subiectul în partid, ieri, explicând că lucrarea de doctorat se bazează în special pe experiențele personale, din cariera acestuia de militar.

În majoritatea școlilor și grădinițelor din România, va fi grevă de avertisment miercuri. Protestul va dura două ore, în intervalul 11.00-13.00.

Cadrele didactice nu vor face cursuri, dar copiii vor fi supravegheaţi.

Angajații din Educație sunt nemulţumiţi că nu le sunt majorate salariile așa cum prevede legea. În plus, sindicaliștii cer alocarea a 6% din Produsul Intern Brut pentru finanţarea învățământului.

Denunțând discriminările salariale, angajaţii Institutului Naţional de Statistică pichetează, miercuri, sediul Partidului Social Democrat.

În ședința de Guvern de miercuri, va fi modificată procedura de decontare a facturilor compensate la energie.

Recuperarea sumelor plătite în plus de clienți se va face în termen de 5 zile, la cerere, dacă diferența depășește 100 de lei. Sub acest prag, banii se scad, prin regularizare, din următoarea factură.

Ministrul Energiei susține că trebuie corectate toate facturile întocmite eronat, al căror număr este estimat la un milion. Potrivit lui Virgil Popescu, furnizorii s-au angajat să facă acest lucru, fără plata de penalităţi sau eventuale debranşări.

Săptămâna viitoare, executivul va plafona tarifele la electricitate și gaze pentru lunile februarie și martie.

Totodată, va crește limita de consum pentru clienții casnici și instituțiile care vor beneficia de facilitate. Impactul bugetar al măsurii este estimat la aproape 3 miliarde de lei.

Castelul Peleș a primit o factură la gaze de peste 86.000 de lei pe luna decembrie, în condițiile în care are peste 100 de încăperi de încălzit, iar multe adăpostesc opere de artă.

Într-un interviu pentru Europa FM, șeful Departamentului Tehnic al Muzeului Peleș, Valentin Răileanu, a ținut să evidențieze că iarna a fost blândă până acum, iar consumul de gaze a fost chiar mai mic decât de obicei.

Muzeul ar trebui să vândă peste 2.000 de bilete lunar pentru a susține o asemenea factură, dar numărul vizitatorilor a scăzut foarte mult din cauza pandemiei.

Bilanțul epidemiologic s-a dublat într-o zi. Autoritățile sanitare au raportat, marți, 17.000 de noi infecții cu SARS-CoV-2, la 88.000 de teste efectuate. Rata de pozitivare a fost de 19%.

Săptămâna viitoare, s-ar putea depăși pragul de 20.000 de cazuri, consideră experții în sănătate publică.

Alte 70 de decese au fost asociate Covid, de 4 ori mai multe față de ziua precedentă.

Marți seară, managerul Spitalului de Boli Infecțioase dn Iași a anunțat ceea ce suspectează a fi primul deces din România al unei persoane infectate cu varianta Omicron. Potrivit mediculio Ionuț Roșu, se așteaptă rezultatele analizelor suplimentare de laborator.

În vârstă de 75 de ani, femeia nu era vaccinată și suferea de alte afecțiuni. Pacienta a fost internată în urmă cu 10 zile și starea sa s-a înrăutățit.

Până acum, România a depistat peste 600 de cazuri de Omicron, dintre care mai mult de jumătate doar săptămâna trecută.

Numărul pacienților internați la Terapie Intensivă a crescut până la aproape 500.

Presiunea pe spitale este semnificativ mai redusă față de precedentul val, observă ministrul Sănătății. Potrivit lui Alexandru Rafila, în zilele următoare, vor deveni funcționale centrele ambulatorii în care persoanele cu forme ușoare de Covid vor fi evaluate și vor primi tratament gratuit.

Totodată, capacitatea de testare va crește. Peste 3.000 de medici de familie au semnat în acest sens contracte cu casele județene de sănătate, adică aproximativ un sfert din totalul lor.

Cele mai multe cazuri noi de SARS-CoV-2 sunt în București, aproape 2.600.

Capitala și 19 județe sunt în scenariul roșu. 7 orașe și 35 de comune au incidența Covid mai mare de 10 la mie.

Vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici atrage atenția că un număr mare de îmbolnăviri crește riscul apariției de noi tulpini.

Aproape 17.000 de doze anti-Covid au fost administrate în decursul a 24 de ore, conform raportării de ieri. 4.500 de persoane s-au vaccinat pentru prima dată.

În Dolj, un medic de familie, un ambulanțier și un intermediar au fost prinși în flagrant pe când primeau bani pentru un certificat fals de vaccinare. Anchetatorii spun că adeverința costa între 100 și 250 euro. Direcția Anticorupție are în lucru zeci de dosare de “vaccinare la chiuvetă”.

Bulgaria a raportat un record negativ de 10.000 de infecții și 160 de decese. Autorităţile de la Sofia plănuiesc închiderea centrelor comerciale în unele regiuni, de teama unui colaps al sistemului sanitar. Bulgaria înregistrează cel mai mare indice de mortalitate asociat Covid din întreaga Uniune Europeană, aproape de trei ori mai mare decât media comunitară.

Franța a înregistrat, marți, 465.000 de contaminări zilnice. Numărul pacienților în stare gravă din secțiile ATI se menține la nivelul de 3.900.

Cardinalul italian Pietro Parolin, secretar de stat şi numărul doi în ierarhia Vaticanului, a fost testat pozitiv la Covid În vârstă de 67 de ani, prelatul are simptome uşoare şi este în izolare. Pietro Parolin este considerat “mâna dreaptă” a Papei Francisc.

Suveranul pontif este un apărător fervent al vaccinării, însă apare în mod frecvent fără mască la ceremonii publice şi nu ezită să intre în contact cu credincioşii sau cu interlocutorii şi să le strângă mână.

După ce s-a infectat intenționat cu SARS-CoV-2, o cunoscută cântăreața din Cehia a murit de Covid. Hana Horka avea 57 de ani și a vrut să obțină certificatul sanitar fără a se vaccina. În Cehia, dovada vaccinării anti-Covid sau a trecerii recente prin boală este necesară pentru a avea acces în toate spaţiile culturale şi sportive, în baruri şi în restaurante.

Poliţiştii din Mureş efectuează, miercuri dimineaţă, 24 de percheziţii într-un dosar de înşelăciune cu vouchere de vacanţă, prejudiciul fiind estimat la aproape un milion de lei. Potrivit IGPR, reprezentanţii unor societăţi din judeţul Mureş ar fi atestat, în mod fictiv, prestarea unor servicii de cazare şi masă către persoane fizice beneficiare de carduri/vouchere de vacanţă, pentru care ar fi plătit, în numerar, 60% din valoarea acestora. Ulterior, aceste vouchere ar fi fost decontate integral, prin operatorii autorizaţi.

Aflați pe sănii trase de o maşină, doi adolescenţi au fost accidentaţi, marți seară, de alt autoturism în zona localităţii sibiene Stejărişu. Ambii teribiliști au fost transportaţi la spital.

Pompierii prahoveni au intervenit la 3 incendii au izbucnit, marți seară, în zona centrală a municipiului Ploieşti, în apropierea sediilor unor operatori de televiziune, internet şi telefonie. Cel mai probabil, flăcările au fost provocat de o mână criminală. La scurt timp după izbucnirea celor trei incendii, reţelele fixe de televiziune şi internet ale Vodafone au încetat să funcţioneze atât în Ploieşti, cât şi în localităţi de pe raza întregului judeţ.

În această perioadă, s-au înmulțit incendiile de miriște. În general, pompierii suspectează proprietari care dau foc terenurilor. Incendii de vegetație au fost raportate în județele Prahova, Vrancea și Tulcea.

Polițiștii băcăuani cercetează o femeie care și-a lăsat nesupravegheată fiica în frig, în fața unei săli de jocuri. Căruciorul în care se afla copilul a fost dus de vânt până aproape de stradă.

11 persoane reţinute după percheziţiile făcute marți, în județele Ialomiţa şi Călăraşi, la persoane suspectate de furturi din depozite. Prejudiciul a fost estimat de procurori la 200.000 de euro. Procurorii au pus sechestru pe mai multe mașini.

Un bărbat din Bihor a fost arestat preventiv după ce, fiind implicat într-un accident, l-a ameninţat pe celălalt şofer şi i-a cerut bani. Poliţia a aflat despre incident de pe un grup de Facebook.

În premieră pentru istoria justiției autohtone, un gălățean a fost condamnat la un an de închisoare cu executare pentru că a ucis câinele unui vecin. Totodată, agresorul trebuie să achite daune morale în valoare de 5.000 de lei.

Afaceristul Ioan Niculae rămâne în penitenciar. Tribunalul Constanţa i-a respins, marţi, cererea de liberare condiţionată. Decizia este definitivă.

Grupul austriac HS Timber Productions (fost Holzindustrie Schweighofer) își restructurează operațiunile din județul Suceava. Fabrica de cherestea din Rădăuți își va opri activitatea. 600 de angajaţi vor fi afectaţi.

La momentul actual, județul Galaţi are doi prefecţi. Gabriel Panaitescu a obţinut în instanţă suspendarea hotărârii de guvern prin care a fost revocat din funcţie, în luna septembrie a anului trecut. Ulterior, Claudiu Gavril a fost numit în funcția de prefect.

Planul naţional de combatere a cancerului va fi lansat, miercuri, de Administrația Prezidențială. Evenimentul, la care va participa preşedintele Klaus Iohannis, va avea loc la Palatul Cotroceni, începând cu ora 17.00.

Pe fondul fondul tensiunilor în creştere cu Occidentul, trupe ale Rusiei au ajuns în Belarus. Cele două țări aliate plănuiesc manevre militare de luptă luna viitoare, la nord de Ucraina.

Pe rețelele de socializare s-au viralizat înregistrările video, surprinse în vestul Rusiei, cu trenuri încărcate cu echipamente militare, blindate şi alte vehicule, îndreptându-se spre frontieră.

Moscova a mobilizat, în ultimele luni, peste 100.000 de soldaţi în apropiere de frontiera cu Ucraina, generând temeri cu privire la o posibilă invazie. Regimul de la Kremlin neagă că ar avea un astfel de plan.

Profesorul de științe politice Armand Goșu, expert în spațiul ex-societic, a spus – la Europa FM – că situația este foarte aproape de a se transforma într-un război. Potrivit lui, “următoarele 3-4 săptămâni sunt decisive”.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, și omologul său rus, Serghei Lavrov, se vor întâlni vineri, la Geneva, într-o nouă încercare de a găsi o “ieşire diplomatică” din actuala criză.

Potrivit Casei Albe, s-a ajuns în situația în care Rusia poate ataca “în orice moment” Ucraina.

În tot acest timp, Rusia, China şi Iran pregătesc exerciţii militare comune în Golful Persic.

În vârstă de 43 de ani, Roberta Metsola a devenit cel mai tânăr președinte din istoria Parlamentului European.

Criticată din cauza poziţiei sale anti-avort din trecut, conservatoarea malteză – mamă a 4 băieți – este considerată, totuși, o figură a compromisului.

Eurodeputată din 2013, Roberta Metsola este doar a treia femeie care conduce legislativul european în istoria forului, după fanţuzoaicele Simone Veil şi Nicole Fontaine.

Gigantul software Microsoft Corp a anunţat că va prelua Activision Blizzard, dezvoltatorul jocurilor video StarCraft şi Call of Duty. Înțelegerea valorează 68,7 miliarde de dolari în numerar, cea mai mare tranzacţie încheiată vreodată în sectorul jocurilor video.

Deși este unul din cei mai mari exportatori mondiali de orz, Canada a ajuns în situaţia neobişnuită de a importa din Europa, după ce seceta din 2021 i-a devastat culturile agricole. Recolta slabă s-a suprapus peste un deficit global de aprovizionare.

Bruce Springsteen a fost campion al încasărilor din muzică anul trecut, cu venituri de 590 de milioane de dolari. Rockerul a obținut mare parte din bani din vânzarea catalogului său muzicale. În clasament, Bruce Springsteen este urmat de Jay-Z (470 de milioane de dolari) şi de Paul Simon, care a câştigat 260 de milioane de dolari în 2021.

O carte ai cărei autori afirmă că pot “să dovedească” existenţa lui Dumnezeu prin intermediul cunoştinţelor moderne despre Univers se bucură de mare succes şi a devenit bestseller în Franţa, în pofida scepticismului manifestat de numeroşi oameni de ştiinţă. Volumul “Dieu, la science, les preuves”, scris de inginerul Michel-Yves Bollore şi absolventul de Politehnică Olivier Bonnassies, a depăşit pragul de 100.000 de exemplare vândute, la 3 luni după publicarea sa. Lucrarea pretinde – “într-un singur volum, accesibil pentru toţi” – că poate să descrie maniera în care descoperirile astronomice din secolul al XX-lea au readus în atenţie chestiunea Creaţiei. Timp de aproape patru secole, prin intermediul lui Galileo, Newton, Darwin, “ştiinţele au arătat că un creator nu era necesar pentru a explica Universul”. “Şi au făcut-o atât de bine, încât la începutul secolului al XX-lea, materialismul triumfa”. Apoi, “ca un mare pendul”, mişcarea a repornit în sens invers, odată cu descoperirile despre Big Bang, expansiunea Universului, moartea sa termică… concepte care, potrivit lui Michel-Yves Bollore, au infirmat teza unui Univers imuabil, întrucât acesta ar avea “un început şi un sfârşit”. Cei doi autori au formulat concluzii metafizice, avansând teoria potrivit căreia Creaţia nu poate fi explicată decât prin existenţa unui “mare ceasornicar”, aflat la originea existenţei Universului şi a apariţiei vieţii pe Pământ. În mediul ştiinţific, chiar şi în cel al cercetătorilor care cred în Dumnezeu, demersul celor doi scriitori nu a convins deloc.

La Openul Australiei, Jaqueline Cristian (69 WTA) a fost eliminată în turul secund de americanca Madison Keys (51 WTA), care s-a impus cu 6-2, 7-5. Tot miercuri, Gabriela Ruse (72 WTA) se confruntă cu rusoaica Veronika Kudermetova (32 WTA).

Marți, Simona Halep, Sorana Cîrstea și Irina Begu au trecut de runda inaugurală a primului Grand Slam al anului. Britanica Emma Răducanu (18 WTA) a trecut de americanca Sloane Stephens (67 WTA).

Perechea Raluca Olaru/Anna-Lena Friedsam s-a calificat, miercuri, în turul secund al probei de dublu. Cuplul a trecut, cu un dublu 6-4, de franțuzoaicele Alize Cornet și Diane Parry, beneficiare ale unui wild card.

Referindu-se la cazul Novak Djokovic, purtătoarea de cuvânt a guvernului de la Madrid a spus că tenismenii vor trebui să fie vaccinați anti-Covid pentru a putea evolua la turneele din Spania. Lider al clasamentului ATP, sârbul a fost expulzat recent din Australia după 11 zile de controverse judiciare.

Ianis Hagi a înscris pentru echipa Glasgow Rangers în remiza, 1-1, de pe terenul Aberdeen, în a 21-a etapă a campionatului Scoţiei. În clasament, Rangers este lider.

Antrenată de Mario Marinică, naționala de fotbal a statului Malawi a remizat cu cea a Senegalului, scor 0-0, la Cupa Africii pe Naţiuni. Elevii românului păstrează şanse de calificare în optimile de finală ale competiției.

Federaţia Română de Schi Biatlon îşi menţine decizia de a nu o include pe pe Ania Caill în lotul pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. Forul susține că nu va ceda “presiunilor neprincipiale, făcute de la diferite paliere”, care încalcă flagrant orice normă sportivă. Federația invocă rezultatele slabe obţinute de Ania Caill la competiţiile importante, amintind că la Campionatele Mondiale anul trecut, aceasta s-a clasat ultima la o probă, iar la alta nu s-a mai prezentat.

Vremea va fi apropiată de normal din punct de vedere termic în majoritatea zonelor, cu maxime ce se vor încadra între -4 și 6 grade. Cerul va fi parțial noros în nord-est și variabil în restul teritoriului. Izolat vor fi posibile ninsori slabe, îndeosebi în zona Carpaților Orientali și în nordul Moldovei. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte, în special pe crestele Carpaților Orientali și Meridionali, iar temporar cu viteze de 50…55 km/h și în regiunile estice, cu precădere pe litoral. Izolat în zonele joase, dimineața va fi ceață.

La București, vremea va fi în general frumoasă, cu valori termice apropiate de cele normale la această dată. Cerul va fi variabil și vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 4 grade.

În zonele montane, vremea va fi relativ rece, geroasă dimineața și noaptea la altitudini mari, dar și în depresiuni. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în Carpații Orientali unde izolat vor fi posibile ninsori slabe. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în special noaptea, cu viteze de 70…80 km/h și transport de zăpadă pe crestele Carpaților Orientali și Meridionali. Pe alocuri se va forma ceață cu depunere de chiciură.