Confidenţialitate

Premierul Nicolae Ciucă răspunde acuzației de plagiat și cere Comisiei de Etică UNAp analizarea lucrării sale de doctor

Premierul Nicolae Ciucă ar plagiat în teza de doctorat, susținută în anul 2003, la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, arată jurnalista Emilia Șercan în ancheta publicată pe platforma PressOne, după 6 luni de cercetări. Premierul cere Comisiei de Etică UNAP analizarea lucrării sale de doctor.

Europa FM i-a solicitat premierului Nicolae Ciucă o reacție, nu am primit-o încă. În schimb, acesta a transmis următoarea informare de presă, prin care anunță că cere Comisiei de Etică UNAp să analizeze lucrarea sa de doctorat și să vină cu un răspuns:

„Ca urmare a interesului manifestat public față de teza de doctorat „Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”, pe care am susținut-o în anul 2003, la Universitatea Națională de Apărare (UNAp), am decis să solicit analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susținut teza de doctorat care are un pronunțat caracter specific domeniului Științe Militare.”

Premierul spune că teza sa se bazează pe experiența personală. În 2003, Nicolae Ciucă era comandant al batalionului românesc participant la misiunea Enduring Freedom din Afganistan și apoi conducător al unui exercițiu tot în cadrul misiunii ISAF:

„Alegerea tematicii tezei de doctorat s-a bazat predominant pe experiența personală acumulata in misiunile internaționale la care am participat nemijlocit, individual sau împreună cu Batalionul 26 Infanterie: misiunea ONU de menținere a păcii din Angola (1996-1997), misiunea NATO din cadrul rezervei strategice a SACEUR pentru Balcanii de Vest (2000-2001) și misiunea de tip coaliție din Afganistan (2002). Așadar, teza mea de doctorat înglobează, pe lângă cercetarea științifică și studiul teoretic, experiența acumulată în misiunile reale și exercițiile la care am participat, aceasta constituindu-se, in mod evident, contribuția originala proprie unei teze de doctorat corect elaborata.

În calitatea de militar, indiferent de poziția pe care am fost încadrat, mi-am îndeplinit întotdeauna atribuțiile, respectând principiile, legile și regulamentele militare care guvernează activitatea Armatei Române.”

Nicolae Ciucă mai spune că nu apar note de subsol tocmai pentru că lucrarea ar fi creație proprie și că asemănările unor porțiuni de text sunt date de „sintagme si formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat”:

„În acuzele publice se reclamă că unele referiri din notele de subsol nu apar și în lista bibliografică. Acest lucru nu arată altceva decât faptul că lucrarea a fost elaborată onest, fiind menționata cel puțin într-un loc sursa bibliografică.

Acuzațiile publice nu se pot susține științific in niciun fel, fapt ce poate fi dovedit si de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect și profesionist utilizată. Sintagme si formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat (gen “pilon de stabilitate” etc) nu trebuie ocolite atunci când tratezi un subiect sensibil – precum geopolitica – unde semantica trebuie neaparat să fie precisă, motiv pentru care anumite sintagme/formulări este obligatoriu să fie standardizate.”

Drept urmare, premierul Ciucă spune că rămâne la latitudinea Comisiei de Etică a UNAp să vină cu alte precizări:

„Din anul 2003, după susținere, teza mea de doctorat este publică și a putut și poate fi consultată la Biblioteca Universității Naționale de Apărare și la Biblioteca Națională. Consider că am realizat lucrarea conform cerințelor legale existente la acea vreme și, în consecință, am inițiat solicitarea de verificarea a acesteia de către Comisia de Etica a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat, în acord cu prevederile legale în vigoare, in spiritul OMEC Nr. 5229/2020 din 17 august 2020.
În măsura in care vor mai exista semne de întrebare, UNAp va fi îndreptățită sa solicite verificarea de către CNATDCU – Comisia 26 – Științe politice, studii de securitate, ştiinţe militare, informaţii și ordine publică.”

Citește și: PressOne: Acuzații de plagiat la adresa lui Nicolae Ciucă. Ar fi copiat din alte două teze de doctorat. Reacția premierului