Confidenţialitate

INFOMANIA • 14 aprilie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

  • Întreaga țară se află, până vineri, sub avertizare de vreme rea, cu precipitații și frig. În Transilvania şi în Maramureş sunt posibile intervale de timp cu lapoviţe și ninsori, care vor predomina în zonele de munte. Se va depune strat de zăpadă, local consistent, la altitudini de peste 1.500 de metri în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, unde rafalele vor depăși 70 – 80 km/h și va fi viscol. Astăzi, temperaturile maxime se vor încadra între 4 şi 13 grade, cu cele mai scăzute valori în vest. La București, vremea va fi mohorâtă și deosebit de rece pentru data din calendar. Cel mult 12 grade, miercuri, la amiază.
  • Ministrul Sănătății a cerut direcțiilor de Sănătate Publică să verifice avizele de funcționare pentru toate unitățile mobile de Terapie Mobilă după tragedia de la spitalul “Victor Babeș” din Capitală. 3 paciente au murit, luni seară, după ce instalația de oxigen a cedat din cauza presiunii ridicate. Necropsiile au confirmat că victimele au fost răpuse de insuficiență respiratorie. Criminaliștii au audiat mai multe cadre medicale și personal tehnic. Anchetatorii iau în calcul o defecțiune sau o eroare umană. Până la finalizarea cercetărilor, tirul ATI a fost sigilat. Vlad Voiculescu a explicat că, după ce a ajuns la fața locului, prioritatea sa a fost înștiințarea Poliției și a familiilor îndoliate despre cele întâmplate și să găsească locuri pentru cei 5 pacienți care au supraviețuit tragediei. “Nu se putea face mai mult” în situația dată, consideră ministrul, a cărui demisie este cerută insistent de opoziția social-democrată. PSD a depus o nouă moțiune împotriva lui Vlad Voiculescu.  Social-democraţii iau în considerare o grevă parlamentară ca formă de protest față de actuala guvernare. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că nu poate să cheme susținătorii să iasă în stradă, întrucât ar exista riscul ca aceştia să se îmbolnăvească.
    Ventilatoarele din Terapia Intensivă pe roți de la “Victor Babeș”, adusă de la Ploiești, nu de la Pitești cum s-a spus inițial, au fost supuse unor reparații anterior. România are 5 TIR-uri ATI, cumpărate anul trecut de Fundația SMURD. Unul dintre ele se află în Turcia, în prezent, tot pentru reparații. Până acum, peste 700 de pacienți Covid au fost tratați în aceste unități. Specialiștii spun că acestea nu sunt o soluție pe termen lung, putând sprijini doar punctual spitale depășite de numărul bolnavilor în stare gravă.
  • Ministrul Vlad Voiculescu a mai anunțat că, la momentul actual, în țară sunt cu 50 de pacienți Covid în stare gravă peste numărul de paturi ATI existente. Situația cere zilnic o identificare a locurilor și spitalelor care să ofere o îngrijire corespunzătoare.
  • Potrivit raportării de marți, 1.530 persoane sunt internate la Terapie Intensivă. Alte 193 de decese au fost asociate complicațiilor provocate de infecția cu SARS-CoV-2. Aproape 32.000 de teste efectuate au confirmat, totodată, aproape 3.900 de noi contaminări.
  • Între timp, România a consemnat un record de 76.000 de vaccinări zilnice. Se apropie de un milion și jumătate numărul persoanelor care au făcut și rapelul. În prezent, peste 500.000 de români sunt pe listele de așteptare.
  • Autoritățile așteptau, miercuri, primele vaccinuri anti-Covid produse de Johnson&Johnson. Compania americană a suspendat livrările în ajun. Autoritățile sanitare de dincolo de Atlantic au ordonat, dintr-un “exces de precauție”, întreruprea vaccinărilor cu acest ser după înregistrarea a 6 cazuri de tromboză rară în Statele Unite, dintre care unul mortal. Cheagurile de sânge au apărut la femei cu vârste cuprinse între 18 și 48 de ani, în primele două săptămâni de după vaccinare. Este așteptată și o opinie a Agenției Europene a Medicamentului în această chestiune.
  • Autoritățile de la București au anunțat că, în câteva zile, va începe vaccinarea fără programare cu serul AstraZeneca. Tot din cauza trombozelor raportate în ultimele săptămâni, acest vaccin s-a confruntat cu probleme de credibilitare pe continent. În România, au renunțat la imunizare mulți dintre cei programați fie pentru prima doză, fie pentru rapel. Cei interesați, totuși, să se imunizeze trebuie să se asigure că nu au simptome asociate Covid și să verifice disponibilitatea locurilor pe harta interactivă existentă pe platforma online. În fine, prezentarea la centrul de vaccinare se va face în limita locurilor disponibile cu un document de identitate.
  • Un studiu realizat de MedLife a concluzionat că persoanele care au avut reacții după vaccinare au dezvoltat o concentrație mai mare de anticorpi, iar riscul de infectare cu SARS-CoV-2 după vaccinare este foarte mic. 99,7% dintre participanți au dezvoltat valori mari de anticorpi neutralizanți la 8 până la 15 zile după rapel. Doar o persoană vaccinată din 10 a făcut boala, după ce a intrat în contact direct cu o persoană infectată, dar în toate aceste cazuri a fost vorba de o formă ușoară sau medie, fără semne de pneumonie. Cei care au trecut anterior prin infecția cu SARS-CoV-2 pot dezvolta o concentrație de anticorpi de până la 14 ori mai mare chiar după prima doză de vaccin, comparativ cu cei care nu au venit anterior în contact cu virusul. În schimb, două treimi din cei care nu au avut Covid ajung la un nivel corespunzator de anticorpi abia după administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Studiul MedLife mai arată că tinerii, cu vârste între 20 și 29 de ani, au cele mai ridicate valori de anticorpi.
  • Carantina zonală se prelungeşte în localitățile ilfovene Chiajna, Cornetu şi Dragomireşti-Vale. Rata de infectare cu SARS-CoV-2 se menține ridicată.
  • Ministerul Sănătății a introdus noi criterii pentru carantinarea unei localități. Pe lângă rata de infectare cu SARS-CoV-2, vor fi luate în calcul nivelul de testare pentru depistarea cazurilor de coronavirus, dar și de gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile de Terapie Intensivă. Surse guvernamentale susțin că premierul Florin Cîțu nu și-ar fi dat acordul pe ordinul Ministerului, publicat în Monitorul Oficial. Vicepremierul Dan Barna a declarat că ordinul este “unul firesc, tehnic și necesar”.
  • Patronii din industria ospitalităţii cer guvernului “decuplarea” domeniului de la rata incidenţei de infectare cu SARS-CoV-2 după 1 iunie, dacă până la acea dată vor fi vaccinaţi 90% dintre angajaţii din restaurante și hoteluri, iar la nivel naţional vor fi 5 milioane de persoane imunizate. Firmele din HORECA propun un program de funcţionare restrâns, în interior şi pe terase, cu un grad de ocupare al meselor de 50% și un număr maxim de ocupanţi la fiecare masă de 6 persoane. O altă propunere se referă la înjumătățirea tuturor taxelor şi impozitelor locale pentru următorii doi ani. Guvernul dezbate, astăzi, înăsprirea sancțiunilor pentru agenții economici care încalcă regulile sanitare.
  • La mai mult de un an de la închiderea granițelor și după trei valuri pandemice agresive, Israelul a atins imunitatea de turmă în urma vaccinării masive. Statul evreu va începe să își deschidă granițele, treptat, începând din 23 mai. În prima etapă, va fi permis doar accesul grupurilor organizate în Israel. Toți vizitatorii vor putea intra în Țara Sfântă în baza unui test PCR negativ și vor trebui să facă și un test serologic care să ateste existența anticorpilor în urma vaccinării. Acesta din urmă poate fi eliminat dacă autoritățile israeliene vor recunoaște, spre exemplu, certificatul de vaccinare emis de autoritățile din România. Se poartă discuții în acest sens.
  • Specialiștii germani spun că riscul infectării cu SARS-CoV-2 în aer liber este foarte redus. Testele efectuate de Institutul Robert Koch a arătat că rata nu depășește o contaminare la mie chiar și în cazul grupurilor numeroase de oameni. Specialiștii recomandă guvernului german să își concentreze eforturile pe gestionarea riscurilor în diverse incinte, mai ales dacă acestea nu sunt ventilate suficient. În plus, restricțiile ar trebui să fie unele țintite și de scurtă durată. Germania a depășit pragul de 3 milioane de cazuri de coronavirus. Guvernul Angelei Merkel a cerut parlamentului puteri sporite pentru a putea institui o eventuală carantină la nivel național.
  • Franţa a decis să suspende toate zborurile către şi dinspre Brazilia. Premierul Jean Castex a invocat o înrăutăţire a situației epidemiologice în statul sud-american. Suspendarea legăturilor aeriene va fi făcută pe termen nedeterminat.
  • Procurorii anticorupție verifică ocuparea a aproape 300 de posturi de ofițeri la Jandarmerie. Recrutările s-au făcut din rândul subofițerilor instituției. Cercetările au început în urma unor plângeri depuse la DNA. La Europa FM, purtătorul de cuvând al Jandarmeriei, Sorin Despina, a spus că șefii instituției ar fi cei mai interesați de aflarea adevărului. 
  • Platforma Youtube a avertizat instituția Senatului că îi suspendă contul online din cauza luărilor de poziție ale Dianei Șoșoacă. Parlamentarul Alianței pentru Unirea Românilor a instigat la nepurtarea măștii de protecție și a făcut scandal în legislativ, comportamentul său agresiv urmând să fie analizat de colegii din Comisia juridică.
  • Poliţişti, jandarmi, pompieri şi voluntari din județul Dâmbovița căutau, marţi seară, doi adolescenți din Gura Ocniței care au plecat de acasă, în cursul zilei, şi nu au mai revenit. Anchetatorii au făcut publice semnalmentele copiilor şi îi roagă pe cei care pot oferi indicii să sune la 112 sau să anunţe cea mai apropiată unitate de Poliţie.
  • Într-o convorbire telefonică avută orele trecute, președintele american și cel rus au convenit să continue dialogul bilateral în domeniile cheie, pentru a garanta securitatea mondială. Joe Biden i-a propus lui Vladimir Putin o reuniune la nivel înalt, care să fie găzduită de o țară terță. Este neclar dacă liderul de la Kremlin a acceptat. Relațiile dintre cele două puteri sunt caracterizate de majore dezacorduri, acutizate în timpul precedentei administrații de la Washington, condusă de Donald Trump. Joe Biden și-a reafirmat susținerea pentru suveranitatea Ucrainei. În ultima perioadă, Rusia a mobilizat mii de militari la graniță, deși insistă că nu dorește un război. Statele Unite ale Unite plănuiesc suplimentarea efectivelor militare din Germania, pentru a asigura “apărarea” Europei.
  • În Burkina Faso, fostul preşedinte Blaise Compaoré va fi judecat pentru asasinarea predecesorului său. Thomas Sankara a fost împușcat mortale în timpul unei lovituri de stat, în 1987. O perioadă îndelungată, orice discuţie despre decesul lui Thomas Sankara a fost interzisă în statul african. Un tribunal militar din capitala Ouagadougou va judeca procesul. Forțat să demisioneze în urmă cu 7 ani, Blaise Compaoré trăieşte în exil, în Coasta de Fildeş.
  • China şi Coreea de Sud au criticat dur planurile Japoniei de a elibera în mare milioane de tone de apă radioactivă tratată, care s-au acumulat în jurul centralei nuclear-electrice de la Fukushima. Instalațiile au fost avariate, în urmă cu un deceniu, de valurile uriașe generate de un cutremur cu magnitudine 9. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi-a exprimat susţinerea pentru planul autorităţilor nipone, despre care spune că respectă practicile internaţionale, chiar dacă acesta este un caz “unic şi complex”, dată fiind cantitatea mare de apă de la Fukushima. 
  • Astra a învins Dinamo, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Cupei României la fotbal. Giurgiuvenii s-au impus la limită, cu 1-0. Manşa secundă va avea loc pe 12 mai. Cele două formații se vor înfrunta din nou vineri, în play-out-ul Ligii 1. Turul celeilalte semifinale din Cupa României, din Universitatea Craiova și Viitorul Pandurii Târgu Jiu se joacă, miercuri, de la ora 19.00, pe stadionul ”Ion Oblemenco” din Bănie.
  • În returul sferturilor de finală ale Ligii Campionilor, Bayern Munchen a învins Paris Saint Germain cu 1-0. În tur, PSG câștigase la Munchen cu 3-2, iar la scorul general de 3-3, s-a calificat în semifinală, datorită celor 3 goluri marcate în deplasare. Tot cu 1-0 a câștigat și FC Porto cu Chelsea, dar englezii merg în penultimul act pentru că în tur s-au impus cu 2-0. Miercuri seară, de la ora 22.00, sunt programate retururile dintre Borussia Dortmund – Manchester City (în tur 1-2) și Liverpool – Real Madrid (în tur 1-3).
  • Horia Tecău și germanul Kevin Krawietz au fost învinși de fraţii greci Petros şi Stefanos Tsitsipas, scor 7-6 (4), 3-6, 11-9, în prima rundă de dublu a ATP Masters 1.000 de la Monte Carlo. Competiția este dotată cu premii de peste 2 milioane de euro.
  • Adrian Preda s-a calificat în optimile de finală ale categoriei 56 kg de la Campionatele Mondiale de box pentru tineret din Polonia. România participă la această competiție cu 12 pugiliști, şapte băieți şi cinci fete.
  • Bitcoin a atins o nouă valoare record, depășind pragul de 63.000 de dolari. Ether, a doua cea mai valoroasă monedă digitală, a stabilit, de asemenea, un nou record, urcând la peste 2.200 de dolari.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.