Confidenţialitate

INFOMANIA • 11 februarie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Traversând România de la vest la sud-est, prima coloană de vehicule militare americane a ajuns, vineri dimineață, la baza Kogălniceanu din județul Constanța.

Convoiul este însoțit pe traseu de echipaje ale Poliţiei Militare, care poate dispune eventuale restricţii rutiere.

Statele Unite a decis, săptămâna trecută, să transfere 1.000 de militari americani din Germania în România, și alți 2.000 în Polonia, pentru a consolida prezența pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice.

La București, vineri este așteptat ajunge secretarul general al NATO. Însoțit de președintele Klaus Iohannis, Jens Stoltenberg va vizita baza militară Kogălniceanu. Joi, acolo s-au aflat șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, și comandantul suprem al Forţelor Aliate în Europa, generalul american Tod D. Wolters.

Tot joi, ambasadorul Rusiei la Bucureşti a fost convocat la sediul Ministerului de Externe pentru lămuriri despre scutul antirachetă de la Deveselu, pe care Rusia îl consideră o amenințare. Secretarul de stat Iulian Fota a reiterat în discuția cu Valery Kuzmin că instalațiile au un caracter strict defensiv.

NATO a calificat drept “pericol pentru securitatea europeană” exercițiile militare comune începute, joi, de Rusia și Belarus.

Moscova insistă că va retrage cei aproape 30.000 de soldați de pe teritoriul fostei republici sovietice de îndată ce manevrele vor fi încheiate. Potrivit unor analiști, este cea mai semnificativă prezență militară rusească în Belarus de după Războiul Rece.

Ucraina, care denunţă desfășurarea celor 140.000 de militari ruși în apropierea graniţelor sale, a început propriile exerciţii alături de Statele Unite şi alte ţări NATO.

În tot acest context, Rusia este nemulțumită de un răspuns european comun la îngrijorările sale de securitate. Prin vocea șefului diplomației, Serghei Lavrov, Kremlinul insistă că vrea scrisori din partea fiecărei țări membre a Uniunii Europene, în care să se regăsească “nuanţele poziţiilor naţionale”.

Cancelarul german a avertizat că Rusia nu trebuie să subestimeze ”unitatea” şi ”determinarea” europenilor. Olaf Scholz este așteptat, marțea viitoare, la Moscova, după ce săptămâna aceasta s-a aflat la Washington.

Guvernele României și Republicii Moldova se reunesc într-o ședință comună, vineri, la Chișinău.

Între altele, cele două țări vor parafa acordul pentru reducerea tarifelor de roaming. De costuri rezonabile în domeniul comunicațiilor ar urma să beneficieze atât cetățenii, cât și firmele, astfel că beneficiile înțelegerii vor avea impact asupra mai multor domenii.

România şi Republica Moldova își doresc, totodată, dezvoltarea spaţiului digital comun.

Un alt acord aflat pe masa ședinței comune de guvern va pregăti realizarea podului rutier de peste Prut, de la Ungheni.

În fine, România și Moldova vor extinde lista diplomelor școlare recunoscute de ambele părți ale Prutului.

La zeci de persoane diagnosticate cu boala Covid din județul Botoșani a fost detectată, în urma secvenţierilor realizate în laborator, prezența a două tulpini ale coronavirusului în același timp.

Pe lângă varianta Omicron, care este dominantă la nivelul judeţului Botoşani şi, totodată, la nivel naţional, s-au descoperit pacienţi cu varianta Delta, cu Gama sau Alfa, a explicat șefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani, medicul Monica Adăscăliţei.

Bilanțul epidemilogic a coborât sub 27.000 de infecții noi cu SARS-CoV-2, la 87.000 de teste efectuate. Rata de pozitivare se menține la 30%.

Ținând cont de acest indicator, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, opinează că România se află într-o fază de platou a actualului val pandemic.

Alte aproape 140 de decese au fost asociate Covid.

Numărul pacienților din secțiile de Terapie Intensivă a urcat ușor peste pragul de 1.100.

Gradul de ocupare a paturilor pentru pacienți Covid în spitale este aproape 46% la nivel naţional. Pragul maxim stabilit de autorităţi este de 75%. Odată depășit acesta într-un județ, se trece la cursuri online.

În aceste condiții, cu excepţia unor cazuri punctuale, școlile vor continua activitatea în format fizic săptămâna viitoare în toată țara.

170 de cabinete de vaccinare anti-Covid îşi vor înceta activitatea în perioada următoare. Alte 150, la care se prezintă puțin persoane, vor fi transformate, cel mai probabil, în centre de testare acolo unde permite circuitul şi accesibilitatea, mai ales în mediul rural, a explicat Valeriu Gheorghiţă, coordonator al campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid.
Unele dintre ele vor funcţiona în format hibrid, în sensul în care va exista atât activitate de vaccinare, cât şi de testare.

Guvernul a decis să amâne recepționarea unei noi tranșe de doze pediatrice de vaccin Pfizer, de teamă ca serurile să nu expire. România a ajuns, până la acest moment, la o rată de vaccinare anti-Covid de doar 42%, ceea ce înseamnă aproape 8,1 milioane de persoane. Mai puțin de 2,5 milioane de persoane și-au făcut și doza booster.

Prinţul Charles al Marii Britanii se află în autoizolare după a fost testat pozitiv la SARS-CoV-2. Moștenitorul Coroanei a mai fost bolnav de Covid în martie 2020, în timpul primului val al pandemiei.

Miercuri seară, prințul de Walles și soția sa, Camilla, s-au întâlnit cu zeci de persoane la o recepţie organizată de British Museum.

Doi părinți din Italia a refuzat sângele necesar operaţiei copilului lor, suferind de boli cardiace, întrucât donatorii erau vaccinați anti-Covid. Tribunalul pentru minori din Bologna a decăzut cuplul din drepturile părintești şi a încredinţat copilul serviciilor sociale.

Clădiri ale autorităţilor publice centrale, judeţene şi locale, instituţiilor de învăţământ şi de cultură, obiectivele turistice şi diverse companii vor fi iluminate în roşu, vineri seară, de Ziua Europeană a Numărului de Urgenţă 112. Între acestea, Palatul Cotroceni, Palatul Victoria sau Palatul Parlamentului

„Împreună, le reamintim cetăţenilor că sunând la 112 doar când au urgenţe dăm o şansă vieţii. În fiecare an, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale iluminează turnul de comunicaţii în culoarea roşie, specifică Serviciului de urgenţă”, a comunicat STS.

Polițiștii brașoveni au reținut un bărbat sub acuzația că a furat 4 ansambluri de iluminat de pe marginea DN1. Unele dintre acestea au fost găsite la o percheziție domiciliară în localitatea Şinca. Corpurile de iluminat au dispărut de pe sectorul cuprins între localităţile Şinca, Şercaia şi Mândra.

Un bărbat din Focşani a fost reţinut de procurori după ce a racolat mai multe minore, cu care a întreţinut relaţii sexuale, pe care le-a filmat. Ulterior, individul a şantajat cele 6 victime cu publicarea imaginilor pe internet.

O femeie din județul Suceava s-a trezit în curte cu o dronă lângă care se afla un troler plin cu țigări de contrabandă. Gospodăria se află la un kilometru de granița cu Ucraina. Femeia a anunțat imediat polițiștii din Vicovu de Sus.

Protecţia Consumatorilor a descoperit nereguli în timpul unor controale făcute în 6 supermarketuri din București. Amenzile au totalizat aproape 100.000 de lei.

Mai multe loturi de migdale de import, contaminate cu acid cianhidric sau cianură, sunt retrase de la vânzare, a anunțat Autoritatatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Pungile de produs “Dennree eco migdale prăjite măcinate (de) 200G” și “Dennree eco migdale 250 g” trebuie returnate în magazinele Biocorner până la 28 februarie. Clienții vor primi contravaloarea.

Autoritățile vor să construiască un drum expres pe ruta Galaţi-Brăila-Slobozia-Drajna și Autostrada Soarelui. Tronsonul va avea o lungime totală de 150 de kilometri și va costa în jur de 400 de milioane de euro, fonduri comunitare.

Înmatriculările de autoturisme au sporit în ianuarie cu 56% faţă de prima lună a anului 2021. Asociaţia producătorilor şi importatorilor de vehicule (APIA) precizează că autoturismele “electrificate” au consemnat o creştere de 95%, urcând la o cotă de piaţă de 18 procente.

Rezervele globale de motorină sunt în scădere, notează agenția Reuters într-o analiză a pieței. Rafinăriile depun eforturi să țină pasul cu redresarea economiilor post-pandemie, ceea ce sporește penuria globală acută de energie, care a dus deja la majorarea accelerată a prețurilor la țiței, gaze, și cărbune.

Dobânzile comerciale au crescut rapid după ce Banca Națională a majorat rata de referință, în încercarea de a tempera inflația. Indicele Robor la 3 luni – în funcție de care se calculează ratele pentru creditele în lei – a urcat la 3,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani.

Comisia Europeană a revizuit în scădere prognoza privind creșterea economiei românești. Avansul este estimat la 4,2%, față de 5,1% – cât prognoza în toamna anului trecut.

Comisia Europeană a reluat apelul ca statele membre să îi susţină propunerea de limitare a utilizării pesticidului sulfoxaflor în serele permanente, în scopul protejării polenizatorilor. În dezbaterile de până acum nu s-a obţinut o majoritatea calificată necesară. Executivului comunitar va face presiuni în favoarea unei poziţii de protejare a polenizatorilor.

Polițiștii greci au reținut 7 indivizi în ancheta unor decese suspecte înregistrate într-un azil de bătrâni de pe insula Creta. În spatele gratiilor au ajuns proprietarul şi unii angajaţi ai centrului privat din orașul Hania.

Potrivit rechizitoriului, “pacienţii erau maltrataţi, hrana era prea puţină, nu aveau dreptul decât la o baie la 15 zile. Presa locală a publicat denunţuri ale apropiaţilor victimelor şi ale unor foşti angajaţi.

În etapa a 25-a Ligii 1, Universitatea Craiova a reuşit cea mai categorică victorie din istoria sa pe terenul Dinamo, scor 6-1. Echipa din Bănie s-a impus și în tur cu 5-0. Dinamoviștii au suferit a şasea înfrângere consecutivă, cu un singur gol marcat în ultimele trei partide şi 13 primite.

Tot joi, FC U Craiova a învins FC Botoșani cu 3-2.

Irina Begu (56 WTA) a reuşit o victorie spectaculoasă în faţa cehoaicei Petra Kvitova ( 23 WTA), cu 6-4, 6-0, calificându-se în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Sankt Petersburg. Românca a făcut un joc formidabil şi a câştigat în 69 de minute. Până acum, Petra Kvitova s-a impus în toate cele 5 întâlniri directe din circuitul WTA.

În sferturile de finală, Irina Begu va înfrunta pe cehoaica Tereza Martincova (42 WTA), care a beneficiat de retragerea kazahei Elena Rîbakina.

În schimb, Jaqueline Cristian (58 WTA) a fost eliminată de bielorusa Aliaksandra Sasnovich (71 WTA), care s-a impus cu 6-2, 6-3, într-o oră şi 11 minute.

România a înregistrat cel mai bun rezultat de până acum la actuala ediție hibernală a Jocurilor Olimpice. În proba de ștafetă la sanie, tricolorii s-au clasat pe locul 9.

Raluca Strămăturaru (simplu feminin), Valentin Creţu (simplu masculin), Marian Gîtlan şi Darius Şerban (dublu masculin) au reușit coborâri fără mari greșeli.
14 delegații s-au prezentat la ștafeta de sanie. Slovacii au abandonat.

Germania, care a obţinut titlul în proba de ştafetă pe echipe la sanie, continuă să conducă în clasamentul pe națiuni la JO 2022. Nemții au acum 6 medalii de aur şi 3 de argint, urmați fiind în ierarhia momentului de norvegieni (5-3-4) şi de austrieci (4-5-4).

Şapte finale sunt programate vineri, la snowboard (halfpipe masculin), schi alpin (slalom super-uriaş feminin), schi fond (15 km masculin – stil clasic), patinaj viteză (10.000 m masculin), biatlon (sprint feminin – 7,5 km), short track (1.000 m feminin) şi skeleton (individual masculin).

În programul anunţat de organizatori nu figurează vreun român.

Totuși, antrenamente oficiale au Andreea Grecu la monobob, precum și Mihai Tentea şi Ciprian Daroczi la dublu masculin.

Noul campion olimpic la patinaj artistic, americanul Nathan Chen a devenit ţinta unor mesaje de ură şi de ameninţări cu moartea pe reţelele de socializare. În vârstă de 22 de ani, sportivul a criticat faptul că regimul de la Beijing încalcă drepturile omului.

Nathan Chen a dat asigurări că nu urmărește, în aceste zile, reacțiile internauților pentru a se concentra asupra competiţiei.

Un schior austriac a câștigat medalia de aur la combinata alpină la 34 de ani distanță de când aceeași performanță a fost reușită de tatăl său.

În vârstă de 29 de ani, Johannes Strolz și-a făcut debutul olimpic la Beijing și a obținut primul titlu major din carieră. În 1988, la Calgary, în Canada, seniorul Hubert Strolz câștiga aurul olimpic în aceeași probă.

Proba de combinată alpină este compusă dintr-o cursă de coborâre și un slalom special.

Vremea va fi caldă pentru această dată, chiar deosebit de caldă în regiunile extracarpatice, astfel că, temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 6 și 17 grade. Pe parcursul zilei va predomina o vreme frumoasă, cu cerul mai mult senin și doar în nordul teritoriului vor fi unele înnorări. Seara cerul se va înnora treptat în vestul și nord-vestul țării, unde izolat va ploua slab. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în zona de munte. Îndeosebi dimineața, pe arii restrânse va fi ceață.

La București, vremea va fi frumoasă și deosebit de caldă pentru această dată. Cerul va fi senin, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 15…16 grade. Dimineața vor fi condiții de ceață.

În regiunile de munte, valorile termice vor fi în continuare în general mai ridicate decât cele caracteristice perioadei. Ziua, cerul va fi variabil, izolat cu precipitații slabe, mixte, iar din orele serii înnorările se vor extinde și mai ales la altitudini de peste 1.600 m vor predomina ninsoarile, la început în masivele nordice, apoi local și în rest. Vântul va avea intensificări îndeosebi pe creste, temporar cu rafale de peste 60…80 km/h. Dimineața va mai fi ceață în depresiuni și pe văi.