Confidenţialitate

Inflația înregistrează o scădere ușoară. În ultimul an, toate produsele alimentare monitorizate de INS au înregistrat scumpiri

Creșterea prețurilor pare să se tempereze. Rata inflației în iulie a scăzut ușor de la 15,1 la 15%. În ultimul an, cel mai mult s-au scumpit gazele, cu 70%. Creșteri mari de preț sunt și la ulei, cartofi, făină și mălai.

Uleiul s-a scumpit în ultimul an cu peste 50%, arată datele Institutului Național de Statistică. Prețul cartofilor a crescut cu peste 40 de procente, iar la făină și mălai cu aproximativ 30 de procente.

Practic toate produsele alimentare monitorizate de INS au înregistrat scumpiri, între cele notabile fiind cele la pâine, legume și conserve de legume, margarină, carne de pasăre, pește, brânză, unt, lapte, ouă și zahăr.

În privința mărfurilor nealimentare, gazele au detașat cea mai mare creștere de preț – peste 70%. Și combustibilii s-au scumpit cu 35%, iar energia termică – peste 20%.

În rândul serviciilor, majorarea cea mai mare apare la trafic aerian – aproape 35%. S-au scumpit și biletele de tren cu 20%, iar un procent similar de creștere e la serviciile de apă și salubritate.

Singura scădere înregistrată în datele INS apare la servicile de telefonie – s-au ieftinit cu mai puțin de un procent.

Citește și: Reducerea voluntară a consumului de gaze naturale intră în vigoare. Câte dintre statele UE vor aplica, de fapt, această directivă

Sursa foto: Shutterstock