Confidenţialitate

În timp ce românii beneficiază de plafonarea prețurilor la energie, furnizorii nu și-au primit banii de la stat. Guvernul caută soluții | AUDIO

Situația facturilor la energie din nou în discuție în coaliația de Guvernare. Social democrații își doresc o reglementare a prețurilor la energie. Practic, statul, prin Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, ar urma să stabilească costurile.

Dar până la o decizie finală românii sunt protejați de facturile mari prin plafonarea valabilă până în aprilie anul viitor. Mulți furnizori încă nu au primit banii de la stat iar acum Guvernul caută soluții la rectificarea bugetară pentru a plăti datoriile.

Mihai Nicuț, redactor șef economica.net:

„Când s-a luat această decizie când se aplică această plafonare, de la 1 aprilie 2022 și 31 martie 2023, deci oamenii trebuie să stea liniștiți (…), s-a luat fără impact bugetar pentru că nimeni nu știa care sunt prețurile ca să spună exact care va fi diferența de compensat. Problema e că prețurile în piața de energie electrică, unde prețurile sunt libere, a crescut foarte mult comparativ cu estimarea guvernului de atunci.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Iar în acest context, în ultima perioadă 30 de furnizori au ieșit de pe piață din cauza costurilor mari, spune la Europa FM vicepreședintele ANRE, Zolta Nagy:

„Trebuie să aibă grijă guvenrul ca aceste întârzieri să nu pericliteze companiile pentru că furnziorii finanțează cât pot să finanțeze aceste facturi. Ei practic ce fac: cumpără scump energia din piață și vând la un preț plafonat care este la o treime sau la un sfert față de prețul de achiziție după care așteaptă luni de zile ca să încaseze diferența de la guvern. În același timp, în luna următoare ar trebui să cumpere pentru clientul lui o nouă cantitate de energie electrică.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Interviul pe larg și alte informații pe acest subiect puteți găsi în podcastul Europa FM Eu și Energia.

Citește și: PSD vrea revenirea la reglementarea pieței energiei. Ciolacu: „Acea liberalizare a prețurilor a fost o tâmpenie” | AUDIO

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea