Confidenţialitate

INFLAȚIA: 5,2%, record în ultimii 5 ani. Scumpiri la alimente, produse nealimentare și carburanți

Scumpiri în lanț pentru alimente, produse nealimentare și servicii și în luna aprilie, indică datele prezentate luni, 14 mai 2018, de Institutul Național de Statistică. Astfel, inflația a ajuns la 5,2%, considerat un nivel istoric pentru ultimii 5 ani, având în vedere că o cifră asemănătoare se înregistra în aprilie 2013. 

Preţurile au crescut în aprilie 2018 comparativ cu aprilie 2017 cu 5,2%. Astfel, în aprilie anul acesta față de aprilie anul trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4%, cu peste 7 procente mărfurile nealimentare – iar pentru servicii, avansul a fost 2,8%.

Comparativ cu luna martie 2018, prețurile au fost în creștere cu o medie de 0,5%. Din nou, cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete și legumele. Pentru carburnați, creșterea în aprilie față de martie a fost de 1,63%, pentru țigări, de 2,4% iar pentru biletele de avion – de 1 procent.

Iorgu Ianuși:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aceste scumpiri continue din ultimele luni, negate sau mascate de unii miniștri din Cabinetul Dăncilă, au fost confirmate de Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu săptămâna trecută, când a prezentat prognoza privind inflația.

Banca Națională estimează că la sfârșit de an inflația va fi de 3,6%, chiar dacă până atunci se vor atinge trepte mult mai ridicate. Pentru 3% progrnoza BNR e de 3 procente.