Confidenţialitate

Indicele ROBOR la 3 luni a trecut de 6%. Ratele pentru creditele în lei cu dobândă variabilă vor crește și mai mult | AUDIO

Ratele cresc și mai mult pentru românii care au luat credite în lei cu dobândă variabilă. Indicele ROBOR la 3 luni a ajuns azi la 6,01%, după ce joi acesta era 5,99%.

Clienții băncilor ar trebui să încerce, pe cât posibil, să negocieze credite cu dobânzi fixe, spune profesorul de economie Cristian Păun:

„Dacă tu ai această dobândă, o dobândă variabilă, neștiind cât de mult se va înrăutăți situația economică generală, poți pierde foarte mult și poți plăti foarte mult pentru un astfel de credit. Și atunci sfatul meu este dacă se poate să negociați cu banca mai ales pe astfel de împrumuturi pe termen lung, dobândă fixă și să folosiți ca monedă de referință moneda în care vă câștigați veniturile. Dacă lucrați în străinătate și aveți un credit deschis aici prin membrii familiei sau alte variante, da, poți să mergi pe un credit în valută pentru că veniturile tale sunt în valută și le obți de afară, în euro.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ultima dată când ROBOR la trei luni a avut valoarea de 6% a fost pe data de 16 ianuarie 2013.

ROBOR la șase luni a urcat și el la 6,16%.

Cât despre indicele aplicat pentru creditele luate după mai 2019, IRCC, calculat o dată la 3 luni, a ajuns la 1,86%, ultima valoare trimestrială. Profesorul Cristian Păun:

„Sfatul meu este nu să treci pe o dobândă variabilă, dimpotrivă, să încerci să eviți și IRCC și ROBOR, care reprezintă baza de calcul pentru o dobândă variabilă și să ajungi la o dobândă fixă dacă se poate, mai ales pentru acele credite ipotecare pe termen lung. De ce spun acest lucru: la un credit pe 30 de ani, cu siguranță te vei confrunta cu minim 2-3 astfel de crize severe în care dobânzile cresc.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru creditele acordate după luna mai 2019, se folosește indicele de referință pentru creditele în lei (IRCC), a cărui valoare de 1,86% se aplică în perioada aprilie-iulie.

Foto: Shutterstock