Confidenţialitate

Incident la metrou. Pe lângă timpii mari de așteptare, un tren s-a defectat. Din 57 de garnituri, doar 35 mai circulă. Reacția Metrorex | AUDIO

Incident, joi dimineață, la metroul din București. Un tren care circula dinspre Universitate spre Piața Romană s-a defectat, iar călătorii au fost debarcați și preluați de următorul metrou. S-a simțit miros de fum, a reclamat un pasager la 112.

Metrorex a anunțat joi că trenul „a întâmpinat o problemă tehnică, astfel mecanicul a decis debarcarea călătorilor în stația Universitate și retragerea trenului în depou pentru verificări și remediere. Călătorii au fost preluați de următorul tren sosit în stație. Precizăm ca în urma acestui eveniment nu a fost pusă în pericol în niciun moment siguranța călătorilor.”

Incidentul are loc în contextul în care Metrorex a retras din circulație 20 din cele aproape 60 de trenuri. Firma care se ocupă de întreținerea lor reclamă că nu și-a primit banii de la compania de metrou.

Magistrala 1, stația 1 Decembrie 1918, la două stații de capătul de linie, peronul este plin de călători, la o oră de vârf, e adevărat, dar nu se întâmpla la fel în urmă cu câteva zile.

După doar o stație, mecanicul anunță că metroul staționează un minut. „Mai și staționează, după ce am așteptat atâta?”, reacționează nervoasă o femeie care tocmai a intrat în metrou.

Călătorii se plâng de timpii mari de așteptare a trenurilor

La Piața Unirii 2, îi întâlnesc pe Ana și Alex care așteaptă metroul către Pipera. Îi întreb cum li se pare că circulă metroul în ultima perioada.

„Greu, circulă greu, mai multe minute ca de obicei, e mult mai aglomerat, ajungem cu câteva minute mai târziu, se vede întârzierea”, spune Ana.

„E foarte aglomerat în ultima perioadă”, spune și Alex.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Metroul către Pipera se umple repede și în timp ce unii călători înghesuie să prindă o bucățică de loc în dreptul ușilor, alții se retrag, la anunțul mecanicului de tren „Stimați călători, vă rugăm să permiteți închiderea ușilor”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Metrorex: „Ne cerem scuze”

Pe site-ul Metrorex, compania le prezintă scuze călătorilor că nu poate respecta graficul de circulație, iar trenurile vin la un interval de 10-14 minute, față de cel mult 5-10 minute, cum era până acum. Nu menționează însă motivul. Timp de 3 zile, am încercat să obținem un interviu cu directorul general al Metrorex. Am primit în schimb un răspuns în scris.

Compania menționează că Alstom Transport SA, firma care asigură mentenanța și salubritatea la metrou și-a redus activitatea. De vină ar fi datoriile Metrorex către această companie.

Din 57 de metrouri, doar 35 mai sunt, joi, în circulație. Iar unul s-a defectat și s-a retras la depou. S-a întâmplat la stația Universitate, unde călătorii au fost debarcați, în această dimineață, și preluați de alt metrou.

S-a simțit miros de fum, au reclamat aceștia la pompieri, după cum ne-a mărturisit purtătorul de cuvânt al ISU București, Daniel Vasile:

„Prin numărul de urgență 112 a fost anunțat faptul că la Stația de metrou Universitate se simte miros de fum provenit de la o garnitură de metrou. Au fost trimise echipe de pompieri din cadrul București Ilfov la stațiile de metrou Unirii, universitate și Piața Romană care au intrat în subteran însă au constatat că nu se percepe miros de fum. Cel mai probabil a fost o defecțiune, nici nu a fost pus în pericol personalul de la metrou și nici călătorii.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Metrorex speră să obțină fonduri la următoare retificare bugetară pentru a rezolva problema datoriilor către firma ce asigură mentenața. Între timp, trenurile sunt scoase progresiv din circulație în momentul în care ajung la scadența reviziilor, adică la o limită de kilometri parcurși ori interval de timp.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a spus că până la finalul anulului, vor fi selectați un nou director general al Metrorex și un nou Consiliu de Administrație.

Citește și: Sindicaliştii TAROM protestează la sediul companiei din Otopeni