Confidenţialitate

Sindicaliștii Metrorex doreau angajarea unor „racheți ucraineni” pentru a încheia conflictul cu Drulă, fost ministru la Transporturi

Sindicaliștii de la Metrorex, apropiați de liderul Ion Rădoi, au luat în calcul angajarea unor „racheți ucraineni” pentru a pune capăt conflictului cu fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă. În martie anul trecut acesta începuse desființarea tarabelor și chioșcurilor închiriate ilegal de către firma sindicatului.

În replică, circulația metroului din Capitală a fost blocată de un protest spontan al sindicaliștilor. Informațiile apar în rechizitoriul prin care procurorii l-au trimis în judecată pe Ion Rădoi.

Extrase din rechizitoriul prin care Ion Rădoi, preşedinte al sindicatului Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou (USLM), a fost trimis în judecată de DNA în aprilie 2022, pentru folosirea influenţei şi şantaj, arată modul în care oamenii liderului de sindicat se gândeau să rezolve relaţia tensionată cu Drulă, în contextul protestelor declanşate de sindicalişti în martie 2021.

Apropiaţi de-ai lui Rădoi, au discutat inclusiv despre angajarea unor „racheţi ucraineni” și de a pune un preț pe capetele lui Drulă şi al fostului director al Metrorex Ştefan Paraschiv.

„Ceva de calitate”, cere unul dintre sindicaliști, propunând ca banii să fie strânși în urma donaţiilor celor 5.000 de angajaţi – fiecare câte 1.000 de lei, urmând a fi strânsă suma de un milion euro.

O altă idee vehiculată de un angajat Metrorex era aceea a opririi din circulaţie a trenurilor de către mecanicii de tren, ca semn de protest pentru că li se taie salariile, a unei greve spontane pentru a nu fi acuzat sindicatul, mecanicii neputând fi daţi afară ca urmare a protestului deoarece „nu ai pe cine să angajezi în loc”.

Foto: Inquam Photos / George Călin