Confidenţialitate

Începerea urmăririi penale a lui Traian Băsescu

Punerea sub urmărire a fostului președinte Traian Băsescu de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a surprins și n-a surprins opinia publică din România, mai ales că este vorba despre un caz  cunoscut și chiar recunoscut de către acesta. În esență este vorba de o serie de tranzacții ciudate, petrecute acum 16 ani între Traian Băsescu, pe atunci primarul general al Capitalei și afaceristul Costel Cășuneanu, în urma cărora și Băsescu a câștigat câteva sute de mii de dolari, dar nici Cășuneanu nu a rămas cu buza umflată.

Deși acest dosar a primit până acum de două ori neînceperea urmăririi penale, el a fost redeschis anul trecut la cererea procurorului general de atunci, Tiberiu Nițu și este destul de posibil ca rezoluția de începere a urmăririi penale să aibă la bază noi probe. Cum ar fi de exemplu mărturisirea unor fapte de corupție de către Costel Cășuneanu, acum condamnat, dar cu suspendare într-un alt dosar.

Ieri, imediat după ce Băsescu însuși a confirmat pe Facebook faptul că a fost notificat că este suspect, protejata acestuia, doamna Elena Udrea a sugerat, tot într-o postare pe Facebook că acest dosar ar fi fost fabricat pentru a-l convinge pe Băsescu să nu își depună candidatura la Primăria Capitalei.

Sigur, începerea urmăririi penale nu îl împiedică, din punct de vedere legal, căci nici pe Piedone sau pe Negoiță nu i-a împiedicat. Dar Băsescu nu a făcut încă niciun anunț clar în această privință, nici partidul său nu a făcut, preferând să prelungească suspansul până la limita termenului în care se pot înscrie candidații.

Amestecarea urmăririi penale pentru un fost președinte al României cu o candidatură la Primărie are în mod evident efectul de a da impresia unui joc ce minimizează importanța evenimentelor. primaria capitaleiVorbim totuși de fostul președinte al României. Acum, sigur că fiecare dintre dumneavoastră are o opinie vis-a-vis de aceste evenimente, pe care trebuie să le comentăm, căci altfel ar însemna să nu ne luăm în serios ca țară.

Credeți că dosarul lui Traian Băsescu este unul serios, sau Justiția se amestecă astfel în lupta electorală? Ce ați face dacă ați fi Traian Băsescu în aceste condiții? V-ați înscrie sau nu în lupta pentru Primăria Capitalei?

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-inceperea-urmaririi-penale-a-lui-traian-basescu-21-aprilie-2016