Confidenţialitate

Începe Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Focul de artificii, pregătit pentru spectatorii de teatru dar și pentru microbiști

La Sibiu începe astăzi Festivalul Internațional de Teatru, unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din lume. Participa 3000 de invitati din 70 de țări care vor prezenta spectacole de teatru, dans, circ sau vor concerta în peste 60 de locații din Sibiu. De neratat este spectacolul „Zbor prin timp”, de la ora 22.30, din Piața Mare, când miile de spectatori vor privi mașini mari în mișcare, în zbor, manevrate de o macara hidraulică automată, la 80 de metri de sol – în timp acrobații vor crea un spectacol tridimensional.

Amănunte – în Jurnalul de seară Europa FM, la ora 18.00.

fits-2016-editie-02-ro

Când ospătarul îți trântește berea pe masă, dar imediat spune și  ”HAI ROMÂNIA” realizezi că vei prelungi perioada de acomodare la terasă, înainte de a intra la primele piese la  Festivalul Internațional de Teatru, ediția 23. Ori ca să vezi spectacolul oferit de acrobați în Piața Mare, ori în așteptarea meciului Franța-România, din deschiderea EURO 2016.

Și dacă te uiți de sub umbrelă la cei care au luat la pas centrul vechi al Sibiului, își dai seama că deja au sosit mulți dintre cei aproape 3000 de invitați (trupe de teatru, alți artiști , critici de teatru – unii critici mai puțin iubiți, ce e drept – sau echipe tehnice). E forfota aceea, speciifcă unui oraș gata să găzduiască unul dintre cele mai importante evenimente din lume CU și DESPRE teatru.

Dar, până să înceapă primele reprezentații, ai ce face. În Piața Mică se desfășoară Sibiu Bookfest, iar la Teatrul Gong a fost deschisă o expoziție de fotografie. Sunt, în total, peste 60 de locații în care sunt programate diverse evenimente.

Programul complet al Festivalului Internațional de Teatru Sibiu 2016 îl găsiți AICI.

Tot la Teatrul Gong s-a jucat, de la ora 16.00,  o coproducție Marea Britanie,Spania-Polonia, „Forța Legământului”, iar la Teatrul Național „Radu Stanca” sunt programate, de două ori astăzi, „Variațiunile Goldberg”, de Geroge Tabori, în regia lui Charles Muller.

Chiar la ora la care ne auzim (18.00) se joacă ”Armina, frumoasa mea soră”, adusă de Teatr ZAR din Polonia, la Colegiul „Octavian Goga”,  iar la Filarmonica de Stat este prezentată „Mecanica inimii”, în regia lui Chris Simion, producție a teatrului Bucureștean „Lucia Sturdza Bulandra”, cu Marius Manole, Marian Râlea, Maia Morgenstern în distribuție.

Revenim în stradă: de la 18.00 și 20.00 vine circul pe strada Nicolae Bălcescu, „Circ pe ritmuri de samba” al trupei Circus Brazil, o coproducție Brazilia –Franța.

Dar, în Piața Mare, de la 22.30 , putem vedea un show fabulos, „Zbor prin timp”, adus de trupa italiană K Project. Și, atât publicul de teatru cât și microbiștii se pot reuni la miezul nopții în Piața Mare din Sibiu pentru un prim foc de artificii.

În cele 10 zile ale FITS 2016, organizatorii vor prezenta o selecție de spectacole invitate din străinătate dar și producții autohtone. Spectatorii sunt invitați și în „Fabrica de cultură”, unde pot vedea spectacole de amploare regizate de Silviu Purcărete. De anul trecut, într-o fostă zonă industrială, a luat naștere un spațiu cultural, numit de organizatorii festivalului „Fabrica de cultură”. Amănunte – AICI.

________________________________________________________________________

 

Zbor prin timp – vineri, 10 iunie & sâmbătă, 11 iunie, 22.30, Piața Mare

(Carillon, il Volo del Tempo)

Scris şi regizat de: Angelo Bonello

Coregrafie: Mauro Astolfi

Asistent coregrafie: Beatrice Bodini

Coregrafie la înălţime: Cristina Menconi

Muzică: Davì Lamastra, Agricantus, Michele Santoro

Lumini: Vincenzo Raponi

Scenografie: Angelo Bonello, Viorel Rosu

Voce: Liviu Vlad

Înregistrare text în limbile română şi engleză: Bogdan Ropcean

zbor-prin-timp-1

„Zbor prin timp” este un spectacol amplu de teatru urban, care se joacă între cer și pământ. Scenografia inedită folosește mașini mari în mișcare, acțiunea desfășurându-se pe trei scene diferite; platourile scenografice imense, în zbor, manevrate de o macara hidraulică automată, la 80 de metri de sol, dansul și coregrafiile acrobatice creează un spectacol tridimensional.

Un paralelipiped uriaș, parcurs de 600 de metri de cablu elastic, instalat pe o platformă rotativă cu motor, se transformă într-o cutie muzicală suprarealistă – Carillon.

Povestea și interpretarea coregrafică și acrobatică a dansatorilor se desfășoară în jurul acestei piese centrale. Verticalitatea este rădăcina stilistică a spectacolului, care îmbină expresivitatea limbajului cu dansul acrobatic, trecând de la circ contemporan la cățărări, de la cântat la interpretare teatrală, într-un mod inedit, oferind o experiență emoționantă și originală de „teatru total”.

Cele patru anotimpuri alternează precum sinteza dintre sacru și profan, înglobând „Vârstele Lumii”, care au influențat natura și destinul uman… Omul, care râvnește după posesia materială, va ajunge să se distrugă pe sine și întreaga lume până la nașterea unei noi rase, a „unei rase de origine fenomenală”. Muzica și efectele speciale din „Zbor prin timp” sunt inspirate din epoci apuse și din diferite culturi, folosind muzica electronică drept mantră – de la zboruri orchestrale, la voci primordiale – într-o coloană sonoră intensă și rafinată în care solista își folosește vocea pentru a conversa cu divinitatea. Designul sofisticat de lumini întregește piesa printr-o varietate de nuanțe și conduce spectatorul într-o călătorie de vis care își atinge punctul culminant într-o serie de efecte speciale spectaculoase și salturi vertiginoase în neant.

fits-2016-editie-ro