Încep negocierile pentru formarea guvernului între PNL, USR PLUS și UDMR | AUDIO

Partidele care vor să formeze viitoarea coaliție de guvernare încep sâmbătă discuțiile pentru alcătuirea guvernului, la o vilă de protocol din nordul Capitalei.

PNL, USR Plus și UDMR și-au format echipe de negociatori pe mai multe domenii.

Partidele componente ale viitoarei coaliții și-au stabilit câte trei echipe de negociere: una care va discuta structura guvernului și numărul de ministere alocate fiecărei formațiuni, o alta care va scrie programul de guvernare și o echipă care se va ocupa de împărțirea funcțiilor din parlament.

Intenția declarată este de a se forma un guvern cât mai suplu, care să aibă 16, maximum 18 ministere. Împărțirea portofoliilor urmează să se facă în funcție de procentul obținut de fiecare partid în alegeri.

Astfel, PNL va lua partea leului: șefia guvernului pentru Florin Cîțu și aproximativ 10 ministere, urmat de USR Plus cu circa șase ministere și UDMR cu două ministere.

La pachet cu guvernul se negociază și conducerea Parlamentului – șefia Camerei Deputaților, revendicată de liberali pentru Ludovic Orban, și cea a Senatului, care e posibil să revină USR PLUS.

Urmează apoi ca luni, formațiunile reprezentate în noul parlament să meargă la consultările oficiale cu președintele Klaus Iohannis, la finalul cărora șeful statului va anunța și candidatul pentru funcția de prim-ministru.

Cel mai probabil, acesta va fi liberalul Florin Cîțu, așa cum deja a fost votat de către PNL în urma înțelegerii dintre Ludovic Orban și președintele Iohannis.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristian Citre
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS