Confidenţialitate

Florin Cîțu, propunerea PNL pentru postul de premier | VIDEO

Florin Cîțu ar urma să fie propunerea de premier din partea PNL, au anunțat Cătălin Striblea și Alice Iacobescu, în cadrul unei ediții speciale la Europa FM.

Cristian Citre, corespondent Europa FM, a confirmat informația:

„A fost o ședință de Birou Politic Național destul de scurtă, Ludovic Orban le-a propus ca Florin Cîțu să fie premier, o singură abținere a fost. Ludovic Orban le-a spus liderilor PNL că președintele Iohannis i-a propus să scoată o foaie de hârtie și să scrie numele de premier, la fel a făcut și Iohannis. Pe ambele foi era același nume, Florin Cîțu.”

Așadar, Florin Cîțu ar fi varianta agreată atât de președintele Iohannis, cât și de liderul liberalilor, Ludovic Orban. Cel mai probabil, șeful statului va convoca partidele parlamentare la consultări în următoarele zile, spune Cristian Citre:

„Acum urmează ca președintele, în weekend, sâmbătă, sau cel târziu luni, să aibă consultările cu partidele, după care președintele să îl desemneze pe Florin Cîțu să formeze noul guvern.”

Corespondentul Europa FM explică și de ce Nicolae Ciucă nu va fi propus de liberali pentru a conduce noul Guvern:

„Nicolae Ciucă nu a fost dorit nici de USR Plus, nici liberalii nu au agreat și se punea problema unei oarecare tensiuni între PNL și Klaus Iohannis. A fost evitat acest conflict prin numirea lui Florin Cîțu, el fiind, după cum spune și Orban, și opțiunea lui Klaus Iohannis.

Cătălin Drulă, vicepreședinte USR și deputat în actualul Legislativ, spune că partidul său nu a avut nicio discuție cu PNL:

„Nu mi se pare firesc să comentăm și să facem guverne la televizor saua la radio. Nu am avut nicio discuție cu PNL, nici formală, nici informală. Ne dorim să formăm o majoritate cu PNL și UDMR. Cu noi nu a existat nicio discuție pe niciun canal, fără voturile noastre nu se poate forma un guvern. Nu dăm aceste voturi decât dacă agreem niște principii de guvernare.”

Astfel, USR Plus va participa la noua guvernare doar dacă liberalii vor accepta propunerile de reforme cu care USR Plus a mers în campania electorală, a mai spus Cătălin Drulă, la Europa FM:

„Am avut acea foaie de parcurs pe care i-am dat-o domnului Orban și nu s-a întâmplat, acum nu mai este așa, avem patru ani fără alegeri. (…) Înțeleg că azi au fost niște discuții și la PNL, noi avem Birou Național, vom avea acest mandat de negociere, de mâine putem să avem această discuție, suntem pregătiți și gata.”

Urmăriți în continuare ediția specială cu Alice Iacobescu și Cătălin Striblea: