Confidenţialitate

Încep înscrierile pentru instalarea de garduri electrice împotriva urșilor. Sumele oferite de stat pornesc de la 15.000 lei | AUDIO

Ursii preferă Curbura Carpaţilor. Aici trăiesc cei mai mulți urși din întreaga țară. În România sunt între 7.500 și 8.000 de urși, arată rezultatele primului studiu efectuat în acest sens. De-acum, statul va aloca bani pentru instalarea de garduri electrice împotriva sălbăticiunilor.

În ultimii 4 ani statul a plătit peste 21 de milioane de lei pentru pagubele făcute de urşi.

Din Fondul pentru Mediu vor fi finanţate sisteme de protecţie împotriva urşilor.

Pentru montarea de garduri electrice în zonele unde animalele îşi fac apariţia frecvent, sumele oferite de stat pornesc de la 15.000 de lei pentru locuitori.

Înscrierile în program încep săptămâna viitoare, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna:

„Eu sper ca evaluarea să se facă foarte repede astfel încât înainte de începerea sezonului avicol sau sezonul atacurilor de urs gardurile deja să fie achiziționate în baza unui contract de finanțare. De aceea am presat practic conducerea AFM să lanseze în luna aprilie acest apel de proiecte. Ele vor fi depuse în următoarele două săptămâni.”

Pentru firme suma maximă care poate fi decontată este de 500.000 de lei, iar pentru autorităţi publice de un milion.

Instituţiile centrale care deţin suprafeţe ce trebuie protejate pot primi cinci milioane de lei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Cod roșu de viscol și ninsori în nord-estul țării. Autoritățile au trimis mai multe mesaje Ro Alert iar drumurile au fost închise | VIDEO