Confidenţialitate

Încep înscrierile pentru Evaluarea Naţională

Marți, elevii claselor a VIII-a se pot înscrie pentru susținerea Evaluării Naţionale.

Termenul limită este 5 iunie.

Prima probă a examenului este programată la 15 iunie.

Elevii care, din motive medicale nu se vor putea prezenta la evaluare, vor

La 29 iunie, va fi organizată o sesiune specială pentru elevii care lipsesc din motive de sănătate.

Modelul va fi aplicat și în cazul examenului de Bacalaureat, a anunțat – la Europa FM – ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Înscrierile pentru BAC vor începe miercuri, iar prima probă scrisă este programată în 22 iunie.

Recent, reprezentanții elevilor le-au cerut autorităților să găsească o soluție, astfel încât și cei care au febră în ziua examenului să poată da Bacalaureatul, fie separat, într-o sală izolată, fie pe 29 iunie, odată cu a doua sesiune a Evaluării Naționale.

În cazul Bacalaureatului, a doua sesiune este programată în august.

Febra nu indică întotdeauna că ai coronavirus, iar unii elevi vor rata admiterea la Facultate, a spus – la Europa FM – șefa Consiliului Național al Elevilor.

”Elevii de clasa a 12-a vor rata admiterea. Probabil, întregul lor parcurs educațional va fi afectat doar pe motivul acesta, al triajului epidemiologic. O mulțime de specialișt au declarat faptul că temperatura ridicată nu este o condiție pentru a fi bolnav de coronavirus. Poți să ai temperatura ridicată în ziua examenului și din cauza stresului sau din cauza faptului că ești la menstruație”, a explicat Antonia Pup.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Antonia Pup a adăugat că triajul epidemiologic la intrarea în sală ar trebui să se baze nu doar pe măsurarea temperaturii.

”Dacă vor fi mai mulți elevi, ar trebui să fie la latitudinea lor dacă să dea examenul sau nu. Personalul medical din școli poate fi instruit să realizeze de fapt care e cauza acelei temperaturi”, ne-a spus aceasta.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un ordin comun al ministerelor Educației și Sănătății prevede că nu va fi permis accesul în sala de examen pentru elevii cu febră mai mare de 37,3 grade.

De marți, elevii din clasele terminale ar trebui să înceapă cursurile de pregătire pentru examenele finale, Evaluarea Națională și Bacalaureatul.

Participarea nu este obligatorie, dar cei care vor să meargă la școală trebuie să respecte anumite reguli.

Purtarea măștii, spre exemplu, obligatorie în clase.

Școlile au primit măștile de protecție și dezinfectantul de care au nevoie, dau asigurări autoritățile.

“Conform centralizării inspectoratelor școlare județene, toate măștile au ajuns în toate unitățile de învățământ. Legat de dezinfectant și de pregătirea unităților de învățământ cu covorașe dezinfectante, culoare bine delimitate pentru intrare și ieșire, atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice, aceste lucruri au fost realizate demult”, spune – la Europa FM – Cristian Tănase, purtătorul de cuvânt la Ministerului Educației.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Organizațiile neguvernamentale din domeniul educației sunt mult mai sceptice, în special în privinţa școlilor de la sate și orașele mici.

World Vision România, desfășoară activități educaționale în peste 300 de școli toată țară, în special în mediul rural.

“Profesorii din școlile cu care noi lucrăm nu au niciun fel de informație referitoarea la data la care vor ajunge aceste materiale, chiar dacă – poate – achizițiile s-au făcut la nivel centralizat. Este foarte posibil ca, în stilul caracteristic nouă, să se întâmple lucrurile pe ultima sută de metri, nu neapărat respectând toate condițiile. Astăzi, nu este activitate în școlile din România, fiind zi liberă, 1 iunie, nu am auzit să aștepte cineva materiale în școli”, ne-a declarat Mihaela Nabăr, directorul organizației.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Doar un sfert dintre elevii din clasele terminale care participă la activitățile World Vision vor merge, de marți, la școală. În București, procentul este mai mic de 50%.