Confidenţialitate

În spitalele de psihiatrie din România, mor în fiecare an în medie 1 300 – 1 500 de oameni

În spitalele de psihiatrie din România, mor în fiecare an în medie 1 300 – 1 500 de oameni – arată datele obținute de Centrul de Resurse Juridice, în baza legii privind accesul la informațiile publice.

Nimeni nu investigează cauzele acestor decese, iar autoritățile nu publică pe site-urile instituțiile specializate astfel de informații.

Centrul de Resurse Juridice nu a observat nicio scădere a numărului de decese în spitalele de psihiatrie, în ultimii 6 ani de când solicită autorităților astfel de date – a spus la Europa FM Georgiana Pascu, manager de programe în cadrul acestui ONG.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Orice deces înregistrat într-un centru de psihiatrie ar trebui cercetat si investigat de medicii legiști, dar și de Parchet și Poliție – a menționat Georgiana Pascu.

Controalele făcute recent de Avocatul Poporului în spitalele de psihiatrie au scos la iveală că saloanele sunt supraglomerate, personalul medical este insuficient, iar legarea pacienților de paturi se face în mod abuziv. În acest raport, nu se vorbește despre formularul de consimțământ semnat la internare de pacienți – atrage atenția Georgiana Pascu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Centrul de Resurse Juridice a dezvăluit, în anii trecuți, abuzurile la care sunt supuși copiii internați în centrele sociale: mulți sunt sedați, alții abuzați sexual sau ajung pe mâna traficanților de persoane și sunt trimiși la cerșit.

De câțiva ani, autoritățile le-au interzis accesul în aceste centre și în spitalele de psihiatrie. ONG-ul amintește că Avocatul Poporului poate interveni și chiar îi poate reprezenta în instanță persoanele cărora le sunt încălcate drepturi fundamentale.