Confidenţialitate

IN MEMORIAM Louis Armstrong (1901 – 1971)

La 4 august 1901, într-una dintre cele mai sărace zone ale oraşului american New Orleans, statul Louisiana, se năştea Louis Armstrong.

Copilăria celui care avea să devină “Rege al jazz-ului” a fost marcată de abandonul tatălui şi comportamentul distant al mamei, o femeie de moravuri uşoare.

La vârsta de 12 ani, după ce trage un foc de arma în aer, in timpul celebrării Revelionului, Louis Armstrong ajunge la şcoala de corecţie, unde se îndrăgosteşte de muzică şi învaţă să cânte la trompetă, instumentrul său de suflet.

Doi ani mai târziu, în 1914, se alătură unei formaţii şi cutreieră străzile New Orleans-lui.

În 1920, tânărul se mută în Saint Louis, iar mai apoi în Chicago, cântând alături de idolul său,  Joe Oliver.

După 4 ani, Louis Armstrong este acceptat în orchestra lui Fletcher Henderson din New York, un colos al jazz-ului, având şansa să înregistreze discuri alături de nume mari ale genului, precum Sidney Bechet sau Bessie Smith.

Anul 1963 va fi marcat de succesul internaţional al hitul “Hello Dolly”, care şi-a croit rapid drum spre vârful clasamentului Billboard Hot 100. Cântecul a obţinut un trofeu Grammy.

Un alt cântec de referinţă din cariera lui Louis Armstrong este “What a Wondeful World”, din 1968.

Sfârşitul vieţii sale este grăbit de un cancer la gât, ignorând recomandările medicilor de a renunţa să mai cânte la trompetă.

Artistul s-a stins la 6 iulie 1971, în locuinţa sa din cartierul new-yorkez Queens, restaurată mai apoi şi transformată în muzeu.

În 1972, Louis Armstrong a primit post-mortem un Grammy pentru întreaga carieră.