Confidenţialitate

În câteva săptămâni vom vedea cât de problematică este Omicron, noua variantă de SARS-CoV-2, spune vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie

Fără motive de panică deocamdată privind noua variantă de coronavirus, Omicron. Abia în două-trei săptămâni se va stabili cât de problematică este, spune vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici.

El a declarat în emisiunea Deșteptarea la Europa FM că mutația trebuie tratată deocamdată ca un suspect în justiție, adică trebuie să așteptăm probe în privința îngrijorărilor ridicate de oamenii de știință.

Emilian Popovici adaugă că este posibil ca o perioadă variantele Delta și Omicron să circule în paralel:

„Avem posibilitatea să mergem în paralel cu două variante, dacă se vor adeveri o parte dintre aceste îngrijorări, să mergem cu două variante, cu Delta și Omicron, pentru că e clar că asta se răspândește. Dacă ne gândim că din 600 de călători care au venit în Olanda 61 erau pozitivi COVID, din care 13 pentru varianta Omicron, deci e clar că oamenii circulă și se răspândește.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Scenariul cel mai negru ar fi ca omicron să devină dominantă, mai spune Emilian Popovici.

Chiar și dacă oamenii de știință vor stabili că omicron reduce eficacitatea vaccinurilor, acestea pot fi adaptate în decurs de o lună, adaugă epidemiologul.

Citește și: Elvețienii spun “Da” la referendumul pentru certificatul Covid