Confidenţialitate

Elvețienii spun “Da” la referendumul pentru certificatul Covid

Deși controversat în multe țări, certificatul COVID va putea fi folosit în Elveția – cel puțin aceasta a fost opțiunea a peste 60 % dintre locuitorii acestei țări, în urma unui referendum care a avut loc duminică.

El a fost inițiat de cei care nu sunt de accord cu folosirea certificatului.

Sondajele realizate înainte de referendum dăteau drept previzibil acest rezultat. Doar partidul de dreapta populist UDC, prima formaţiune politică a ţării, i-a îndemnat pe elveţieni să voteze împotriva acestei legi.

Campania pentru referendum din Elveţia a fost marcată de numeroase manifestaţii, uneori interzise şi cu violenţe, însă departe de scenele de revoltă extrem de violente care au avut loc în Ţările de Jos, de exemplu. Cu toate acestea, numeroşi politicieni, inclusiv ministrul sănătăţii, au fost ameninţaţi cu moartea şi se află sub protecţia poliţiei.

Referendumul a avut loc în contextul apariţiei noii variante Omicron a coronavirusului, depistată în Africa de Sud.

Deși Elveția nu se confruntă cu o situație alarmantă a îmbolnăvirilor – doar 20% din paturile de la ATI sunt ocupate și doar 65% din populație este vaccinată cu schema completă – se pare însă că majoritatea elveţienilor vor măsuri mai ferme.