Confidenţialitate

În Australia se construiește cel mai puternic radiotelescop din lume | AUDIO

În Australia au început lucrările pentru construirea celui mai puternic radiotelescop din lume. Acesta îi va ajuta pe cercetători să găsească mai multe răspunsuri despre fenomenele cosmice.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

130.000 de antene care au dimensiunea unor brazi de Crăciun, vor fi construite în statul Australia de Vest, pe pământurile populaţiei aborigene Wajarri.

Când proiectul va fi gata, aceste antene din Australia cuplate cu o reţea similară instalată în Africa de Sud, vor forma o așa numită parabolă virtuală.

Sistemul va oferi răspunsuri la întrebări fundamentale despre Univers, în special în jurul creării sale. Va studia unele dintre cele mai violente fenomene cosmice: supernovele, găurile negre şi primele urme ale „Big Bang-ului”, notează AFP.

A fost denumit Square Kilometer Array: numele a fost ales de proiectanți pentru că își doreau un telescop cu o suprafață de colectare de un kilometru pătrat. Organizaţia care pune în practică rețeaua este formată din 14 țări.

Proiectul a fost conceput încă din anii 1990, dar a fost amânat din cauza problemelor legate de finanţare şi diplomatice.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Noua imagine surprinsă de telescopul spațial James Webb: Clepsidra de praf colorat formată în jurul unei protostele | FOTO