Confidenţialitate

În acte, România produce cel mai puțin gunoi dintre țările UE. Realitatea este cu totul alta, explică asociațiile de mediu | AUDIO

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește cantitatea de gunoi pe cap de locuitor. Producem cam jumătate față de media de la nivelul Uniunii. Potrivit Eurostat, situația arată diferenţele în obiceiurile de consum şi situația economică, dar şi diferenţele în colectarea şi gestionarea deşeurilor. 

Media cantității de gunoi în Uniunea Europeană este de 505 kg/ pe cap de locuitor. În România vorbim de 285 de kg deșeuri pe cap de locuitor. Dacă cifrele ar arăta realitatea, am fi pe ultimul loc. De fapt, nu tot gunoiul produs apare în statistici, pentru că nu tot ajunge la groapa de gunoi. Andrei Coșuleanu, fondatorul asociației de mediu Act for Tomorrow:

„Jumătate din populația țării noastre locuiește în mediul rural, acolo unde cantitățile de deșeuri sunt, de cele mai multe ori, reutilizate cumva în gospodărie. Pe de altă parte, foarte mulți preferă să elimine deșeurile respective într-un mod necorespunzător prin arderea lor, prin eliminarea de tip abandonare în natură.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Cantitate mai mică de gunoi înseamnă, spun specialiștii, și economie mai lentă.

Diferența o face și modul în care sunt colectate și reciclate deșeurile, capitol la care România este mult în urmă. Reciclăm sub 15 % din gunoiul produs:

„Sunt țări care produc mult mai mult România și reciclează mult mai mult decât țara noastră. Ar trebui ca România să-și pună un semn de întrebare, de ce în situația în care s-a diminuat cantitatea de gunoi generat, totuși cantitățile de reciclare la nivelul țării noastre nu s-au schimbat într-un mod pozitiv.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Țările care produc cea mai mare cantitate de deșeuri pe cap de locuitor sunt Danemarca şi Luxemburg, cu peste 800 kg/ persoană și Malta și Germania, peste 600 kg. O explicație este și faptul că mare parte din gunoaiele lor sunt materiale sustenabile. Unele au înlocuit, de exemplu, plasticul cu sticla.

Autor: Liliana Nicolae

Citește și: Cluj-Napoca, orașul cu cele mai mari prețuri ale locuințelor: Peste 2000 de euro pe metru pătrat | AUDIO