Confidenţialitate

Impozite mai mari cu până la 500% pentru clădirile lăsate în paragină

13 clădiri din centrul Brașovului vor fi impozitate cu până la 500% mai mult pentru că sunt lăsate în paragină de ani de zile de proprietari.

Acestea sunt doar primele cărora li se aplică planul aprobat de Consiliul Local Brașov, fiind vizate sute de clădiri care sunt în aceeași stare.

Impozitele mărite pot să ajungă la sute de mii de lei, în cazul în care este vorba de clădiri deținute de societăți comerciale.

Proprietarii clădirilor primesc într-o primă etapă notificări și au timp până la sfârșitul acestui an să dovedească Primăriei Municipiului Brașov că vor să înceapă lucrări de reparații cât mai curând și, astfel, vor fi excluși de la plata supraimpozitării.

„În ședința de plen a Consiliului Local Brașov de la sfârșitul acestei luni ar putea fi aprobate primele 10 clădiri pentru care, în baza rapoartelor comisiei, proprietarii vor plăti impozite majorate cu procente cuprinse între 100 % și 500%, începând cu data de 1 ianuarie 2020. Acesta ar urma să fie un prim pas. Sper ca în fiecare lună să venim cu loturi de 10 – 15 – 20 de clădiri, în funcție de activitatea acestei comisii. Indiferent cine este proprietarul, această majorare a impozitului va fi aplicată ”, anunța George Scripcaru, primarul Brașovului, la începutul lunii august.

Potrivit primarului, încă de anul trecut au fost emise sute de înștiințări către proprietari, pentru a le pune în vedere că trebuie să-și îngrijească imobilele.

Unul dintre puținii proprietari care au început demersuri în acest sens este Sc Aro Palace, care așteaptă avizul Direcției de Cultură pentru lucrări de renovare a corpului vechi al hotelului, precizează Primăria Brașov, într-un comunicat.

În paralel cu evaluarea stării imobilelor va continua procesul de actualizare a valorii impozabile a clădirilor, având în vedere că sunt cazuri în care unele au rămas evaluate la sume derizorii. Activitatea vizează și RIAL SRL, societate comercială aflată în subordinea Consiliului Local Brașov, care administrează proprietățile locative sau spațiile comerciale ale municipalității.