Confidenţialitate

Impactul invaziei Moscovei asupra Ucrainei: Rubla s-a prăbușit, iar cotațiile la gaze naturate au crescut cu peste 40% | AUDIO

Importurile de gaze prin Ucraina se derulează normal, iar dacă vor fi întreruperi, fluxul de gaze va fi redirecționat prin alte puncte de intrare în țară, anunță conducerea Transgaz.

După ce Rusia a început operațiunile militare în Ucraina, prețurile europene la gazele naturale au crescut cu peste 40%. Și cotația aurului este în creștere, în vreme de rubla rusească s-a prăbușit, iar pe burse se înregistrează pierderi.

Autoritățile ne asigură că s-au pregătit pentru o eventuală sistare a importului de gaze prin Ucraina. Directorul Transgaz, Ion Sterian, a spus pentru Agerpres că fluxul de gaze va fi redirecționat prin alte puncte de intrare în țară, cum ar fi conductele de la Giurgiu-Ruse și Arad-Szeged.

Oricum, cantitatea de gaze care ajunge în țara noastră prin Ucraina este de doar 5,3 milioane de metri cubi pe zi din aproape 40 de milioane consumul național zilnic.

Între timp, pe bursele europene, cotațiile la gaze naturate au crescut cu peste 40%, până la 125 de euro pentru un Megawat-oră, la Bursa din Amsterdam, de exemplu.

Bursele rusești și-au suspendat tranzacțiile, iar moneda rusească rubla s-a prăbușit până la cel mai redus nivel de după 2016.

A crescut însă prețul aurului cu peste 2%, cel mai ridicat nivel înregistrat din ianuarie, anul trecut și până acum.

Iar Bursa de Valori de la București și-a deschis ședința în scădere puternică, cu peste 4%.

Autor: Florentina Mihăiță

Citește și: UPDATE: Rusia a lansat o invazie asupra Ucrainei. Explozii în Kiev și în alte orașe mari. Belarus se alătură invaziei | VIDEO

Citește și: Un avion militar ucrainean a aterizat la Bacău. Pilotul s-a predat autorităților române