Confidenţialitate

Impact zero pentru România, după distrugerea barajului de pe Nipru

Distrugerea barajului de pe Nipru a avut impact zero pentru România, potrivit măsurătorilor efectuate de Direcția Hidrografică Maritimă a Forțelor noastre Navale.

Un rol major l-a avut fluviul Dunărea care prin debitul mare in intervalul 12-26 iunie a împiedicat ca posibile cantități de poluant să ajungă în zona de mică adâncime de pe litoralul românesc.

După distrugerea barajului de pe Fluviul Nipru, de către Federația Rusă, din 5 iunie anul curent, specialiștii de la Direcția Hidrografică Maritimă au monitorizat, cu atenție, situația deplasării maselor de apă din nord-vestul Mării Negre.

Din rezultatele studiilor efectuate, care au avut la bază date despre vânt și curenții de suprafață din zona de interes, nu au fost observate consecințe, ca efect direct al poluării de pe Nipru cu ulei tip mineral sau petrolier, în sectorul maritim românesc din Marea Neagră” a declarat Corneliu Pavel de la Forțele Navale Române.

Din observații satelitare și din estimări, o mare parte din unda de poluant s-a concentrat în zona de mică adâncime, la Odesa, care, în proporție semnificativă, a fost direcționată spre țărmul ucrainean.

În concluzie, datorită debitului mare al Dunării, înregistrat în luna iunie 2023 la gurile de vărsare, pericolul de poluare nu a avut impact pentru sectorul maritim românesc din Marea Neagră.

Conform colonelului Corneliu Pavel, la ultimele măsurători din 6 iulie, în zona românească a Mării Negre nu au fost observate consecințe sau efecte directe ale poluării de pe Fluviul Nipru, pe termen scurt sau mediu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.