Confidenţialitate

“Ideea de singurătate este o experienţă importantă de creştere şi dezvoltare personală”

Înainte de Weekendul Îndrăgostiţilor, pregătit de Europa FM, dar şi de sărbătorile care celebrează dragostea, fie că e vorba de Valentine’s Day sau Dragobete, psihologul Vasile Constantin explică pentru Europa FM de ce unii se împotrivesc cu înerşunare acestor evenimente dar şi cum pot cei singuri să se protejeze de o stare depresivă.

“Cred că în primul rând este important să fie conştienţi şi de beneficiile pe care le are singurătatea: mai mult timp pentru ei înşişi şi pentru proiectele personale, ocazia de a interacţiona mai mult (cu prietenii sau cunoscuţii, cu posibili parteneri şi posibile partenere), ocazia de a se dezvolta pe alte planuri. Îmi place să spun că ideea de singurătate este o experienţă importantă de creştere şi dezvoltare personală.

În realitate, aproape niciodată nu suntem singuri şi totuşi suntem singuri tot timpul. Departe de perpectiva filosofică a acestei idei, aş spune că e important să ne bucurăm de o relaţie, atunci când ea există şi să ne bucurăm atunci când ea nu există pentru că ne pregăteşte pentru o altă experienţă asemănătoare.

Ca specialist, aş spune mai degrabă ce să nu facă cei singuri în această perioadă: să nu se afunde în gânduri deprimante despre izolare, singurătate sau tristeţe, căci acestea nu vor face altceva decât să-i blocheze într-un cerc vicios, deloc plăcut şi din care nu au absolut niciun beneficiu. Viaţa are multe părţi frumoase. Ar fi păcat să le ignorăm sau să le pierdem”, consideră psihologul Vasile Constantin.

Motivele pentru care unii se manifestă cu virulenţă împotriva unor sărbători care marchează apropierea între oameni ar putea avea legătura cu neîmplinirile din trecut, consideră specialistul consultat de Europa FM.

“Pe cât este de profund şi frumos, pe atât de periculos poate să devină acest sentiment (n.r. de iubire). Pentru că aduce cu el, în anumite cazuri, şi suferinţă. Cei care au avut aşteptări nerealiste de la un partener, cei care nu ştiu cum să-şi gestioneze eficient emoţiile (în speţă, iubirea), vor avea tendinţa să sufere din dragoste (da, aţi auzit de multe ori expresia asta, aşa-i?).

Ne dorim mult să fim fericiţi şi iubiţi, însă şi mai mult, ne este teamă de rănile sufleteşti ce ar putea apărea – în fond, o rană emoţională nu este totuna cu o rană fizică ce se poate trata cu nişte spirt şi nişte pansament de la farmacie.

Ea se poate adânci, acolo, în interiorul nostru, unde lucrurile nu mai pot fi controlate aşa simplu. Soluţia, în cazul celor din această categorie, este de a nega iubirea, de a respinge toate emoţiile pozitive care o însoţesc, tocmai pentru a nu suferi. Iar atunci când negi un astfel de sentiment, cum să nu negi şi o astfel de sărbătoare (sau sărbători)? Chiar cu înverşunare!”